• Οι ευρωβουλευτές ζητούν οι επόμενες σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ να προετοιμάσουν την πρόσκληση της Ουκρανίας
• Η καταστροφή του φράγματος Kakhovka από τη Ρωσία συνιστά έγκλημα πολέμου
• Απαιτείται ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων της ΕΕ για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της Ουκρανίας
• Το Κοινοβούλιο στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εντός του 2023
Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε την Πέμπτη, 15-6-2023, με 425 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 42 αποχές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως αναμένουν η διαδικασία προσχώρησης να ξεκινήσει μετά το τέλος του πολέμου και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης ένταξη, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους ομοϊδεάτες εταίρους, πρέπει να συνεργαστούν στενά με την Ουκρανία για να αναπτύξουν ένα προσωρινό πλαίσιο για τις εγγυήσεις ασφαλείας, λένε οι ευρωβουλευτές, το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί αμέσως μετά τον πόλεμο. Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι η ένταξη της Ουκρανίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ θα ενισχύσει την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής κοινότητας.
Η καταστροφή του φράγματος Kakhovka είναι έγκλημα πολέμου
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα την καταστροφή του φράγματος Kakhovka από τη Ρωσία στις 6 Ιουνίου, η οποία συνιστά έγκλημα πολέμου και έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες, περιβαλλοντική καταστροφή καθώς και οικοκτονία στην Ουκρανία.
Όλοι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής του φράγματος, θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.
Μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων ανάκαμψης της ΕΕ για την Ουκρανία
Το Κοινοβούλιο ζητά μια δέσμη μέτρων ανάκαμψης της ΕΕ για την Ουκρανία ανάλογη της κατάστασης, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανακούφιση, ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της χώρας. Προσβλέπουν στην επικείμενη προτεινόμενη αναθεώρηση του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην προτεινόμενη διευκόλυνση για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, η οποία θα καλύψει τη χρηματοδότηση των αναγκών ανασυγκρότησης της Ουκρανίας τα επόμενα χρόνια.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της σύνδεσης της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας με τις προετοιμασίες για την ένταξή της στην ΕΕ και τις εν εξελίξει εγχώριες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και των βιομηχανικών ικανοτήτων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την αρχή της «καλύτερης ανοικοδόμησης» και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Αυτό θα συμβάλει στη μετατροπή της χώρας σε ένα σύγχρονο και ψηφιακό ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας και οικονομία της αγοράς χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ελπίδες ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν φέτος
Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την στήριξή του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2022 να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Ουκρανία ολοκλήρωσε με επιτυχία τα επτά βήματα που περιγράφονται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής. Ζητούν μια σαφή πορεία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες, εάν συγκεντρωθεί αρκετή στήριξη, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη φέτος.
Το πλήρες ψήφισμα θα είναι διαθέσιμο εδώ (15.6.2023).