Covid-19: Το σχέδιο της ΕΕ για την ανάκαμψη της οικονομίας

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πακέτο 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική ύφεση λόγω της επιδημίας του Covid-19.

Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις 15 Μαΐου το EK κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ένα πακέτο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να μετριάσεις τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό και να βρει ένα βιώσιμο μέλλον.

Αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία

Οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Μαΐου, δείχνουν ότι η οικονομία έχει πληγεί σοβαρά λόγω της κρίσης στην υγεία. Ενώ οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και ολόκληροι τομείς έκλεισαν απότομα, η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει την πιθανότητα συρρίκνωσης τουλάχιστον 7,4% φέτος, η οποία είναι σημαντικά χειρότερη από την πτώση του 2009.

Ακόμη και αυτή η αβέβαιη πρόβλεψη μπορεί να υποτιμήσει την πραγματική κλίμακα της ύφεσης, καθώς κάθε επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι σταδιακή και θα μπορούσε εύκολα να διαταραχθεί από ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Όλοι οι οικονομικοί παράγοντες επηρεάζονται: πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους και δεν θέλουν να ξοδέψουν χρήματα, ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Οι κυβερνήσεις βλέπουν τη μείωση των φορολογικών εσόδων και την αύξηση των δαπανών πρόνοιας, γεγονός που θα οδηγήσει σε δημοσιονομικά ελλείμματα, υψηλότερα επίπεδα χρέους και θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Αναγκαία μια φιλόδοξη απάντηση

Αντιμέτωποι με την κλίμακα της οικονομικής δυσκολίας, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 15 Μαΐου για μια τολμηρή και αποφασιστική δράση από την Ευρώπη.

Η ΕΕ βρίσκεται στη μέση του σχεδιασμού του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της, και καθώς η αντίδραση στην τρέχουσα κρίση θα καθορίσει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια, είναι λογικό να προστεθούν μέτρα ανάκαμψης στα σχέδια. Ωστόσο, το ΕΚ επιμένει ότι το πακέτο ανάκαμψης πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των υπαρχόντων προγραμμάτων της ΕΕ και να μην διακόπτει τη χρηματοδότησή τους.

Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΕΚ για αυξημένο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για βέτο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού.

Τα κεφάλαια ανάκτησης πρέπει να προορίζονται σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, λένε οι ευρωβουλευτές. Θέλουν τα περισσότερα χρήματα να εκταμιευθούν ως επιχορηγήσεις, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι τα δάνεια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση των κρατών-μελών που πλήττονται από την κρίση.

Το ψήφισμα προτείνει ότι το πακέτο ανάκαμψης θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμων “ομολόγων ανάκαμψης” που εγγυάται ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για νέες πηγές εσόδων στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Διαφορετικά, ένας μεγαλύτερος προϋπολογισμός συνεπάγεται υψηλότερες άμεσες συνεισφορές από τα κράτη-μέλη.

Η ΕΕ θα πρέπει ακόμη να δώσει προτεραιότητα στις κλιματικές δράσεις και σε μια ψηφιακή στρατηγική, λένε οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα υγείας της ΕΕ που θα διασφαλίζει ότι διατίθενται ιατρικά εφόδια σε ολόκληρη την ΕΕ σε περιόδους ανάγκης.

Το ΕΚ επιμένει ότι πρέπει να έχει τη γνώμη του για αποφάσεις σχετικά με το ταμείο ανάκτησης. Σε μια συζήτηση στην Ολομέλεια στις 13 Μαΐου, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι το ΕΚ είναι το μόνο εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ και πρέπει να έχει εποπτεία σε δημοσιονομικά ζητήματα ως ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας.

Σχέδιο ανάκαμψης: “κάντε το γρήγορα, αλλά κάντε το καλά”

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, σε συνέντευξη τύπου στις 15 Μαΐου. Προέτρεψε ταχείες λύσεις από την ΕΕ για την προστασία των ανθρώπων και των θέσεων εργασίας τους, αλλά επέμεινε ότι το σχέδιο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. “Θέλουμε να το κάνουμε γρήγορα, αλλά θέλουμε να το κάνουμε καλά”, είπε ο κ. Σασόλι.