Στα $ 81,5 δισ. η αξία της παγκόσμιας αγοράς των wearables το 2021

Αυξημένες κατά 18,1% -σε επίπεδο αξίας- θα είναι οι πωλήσεις wearable συσκευών το 2021-Στα $69 δισ. η αγορά το 2020

Θετική επίδραση στην παγκόσμια αγορά των wearable συσκευών, όπως smartwatches και smart bands, έχει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Η παγκόσμια αγορά των wearables αναμένεται να υπερβεί το 2021 σε αξία τα $81,5 δισ., καταγράφοντας αύξηση κατά 18,1% έναντι του 2020, οπότε είχε κινηθεί στα επίπεδα των $ 69 δισ.

ύμφωνα με σχετικό report της εταιρείας Gartner, η εξ αποστάσεως εργασία και η ανάγκη των πολιτών ανά τον κόσμο για παρακολούθηση της υγείας και της φυσικής τους κατάστασης μέσω wearables, ωθεί την αγορά σε άνοδο το 2021.

«Η εισαγωγή υγειονομικών μέτρων για την αυτό-παρακολούθηση των συμπτωμάτων του COVID-19 και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για την προσωπική τους υγεία και ευεξία κατά τη διάρκεια των lockdowns, προσέφερε ήδη από το 2020 μια σημαντική ευκαιρία στην αγορά των wearable συσκευών» επισημαίνουν οι αναλυτές. Ταυτόχρονα, σημαντική επίδραση στην ανοδική πορεία της αγοράς έχει ήδη από το 2020 το καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας, που τόνωσε τη ζήτηση για συσκευές όπως τα «έξυπνα» ακουστικά και ηχεία.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω συνθηκών, οι δαπάνες για wearable συσκευές, όπως τα «έξυπνα» ακουστικά αυξήθηκαν κατά 124% το 2020, φθάνοντας σε αξία τα $32,7 δισεκατομμύρια. Για το 2021 η πρόβλεψη είναι ότι η αξία της συγκεκριμένης προϊοντικής κατηγορίας wearables θα αυξηθεί περαιτέρω στα $ 39,2 δισεκατομμύρια. Αυτή η ανάπτυξη συνδέεται, σε μεγάλο βαθμό, με τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων από το σπίτι για αναβάθμιση των ακουστικών τους για βιντεοκλήσεις.

«Έξυπνα» ρολόγια
Στο μεταξύ, οι δαπάνες των καταναλωτών για smartwatches αυξήθηκαν κατά 17,6% το 2020 και έφτασαν τα $ 21,8 δισεκατομμύρια. Η ανάπτυξη της κατηγορίας, η οποία καθοδηγείται εν μέρει από νέους χρήστες που εισέρχονται στην αγορά, θα συνεχιστεί και το 2021.

Μια νεόκοπη προϊοντική κατηγορία wearables, που ευνοήθηκε από την πανδημία και θα συνεχίσει να κινείται έντονα ανοδικά, είναι τα λεγόμενα «smart patches». Πρόκειται για μη επεμβατικούς αισθητήρες παρακολούθησης της υγείας, που κολλάνε στην επιφάνεια του δέρματος και χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, του καρδιακού ρυθμού, του ζαχάρου στο αίμα και άλλων ζωτικών λειτουργιών. Μπορούν επίσης να χορηγούν απομακρυσμένα φάρμακα, όπως ινσουλίνη για διαβητικούς ασθενείς.

«Τα smart patches υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η υιοθέτηση ήταν αργή λόγω της αυστηρής συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και της αντίστασης τόσο από τους χρήστες όσο και από το ιατρικό προσωπικό να υιοθετήσουν αυτοματοποιημένη διαχείριση φαρμάκων», σχολιάζει η Garner (Forecast Analysis: Wearable Electronic Devices, Worldwide).

Όπως, ωστόσο, προσθέτει η εταιρεία, η εξοικείωση με την ηλεκτρονική υγεία, ειδικά κατά τη διάρκεια του COVID-19, θα μεταμορφώσει τις αντιλήψεις των χρηστών σχετικά με την αυτοματοποιημένη παροχή υγείας και θα αυξήσει τη ζήτηση για smart patches.