Γιατί άλλαξαν οι όροι της σύμβασης μεταξύ περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας – Α.Π.Θ. για την «εκπόνηση ερευνητικού έργου με στόχο την ανάλυση του χημικού αποτυπώματος των οσμών στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού -Ελευθερίου»;
1. Στις 22 Νοεμβρίου 2023 υπεγράφη η παραπάνω σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιών από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσωπούμενο από τον τότε περιφερειάρχη και πρόεδρο του, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και το ΑΠΘ.
Επιστημονική υπεύθυνη του έργου ορίστηκε η κ. Κωνσταντινή Σαμαρά, ομότιμη καθηγήτρια στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου.
2. Μεταξύ των δράσεων περιλαμβανόταν η συσχέτιση των αποτελεσμάτων από τη χημική ανάλυση των δειγμάτων με τα δεδομένα των αισθητηρίων των eNoses (ηλεκτρονικοί αισθητήρες ανίχνευσης αερίων).
3. Με δύο επιστολές της η κ. Σαμαρά, τον Αύγουστο του 2024 και, εν συνεχεία, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ενημερώνει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, ότι αυτό δεν είναι εφικτό γιατί υπάρχουν «καθυστερήσεις στην έναρξη του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Οσμών των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ (ΕΛΠΕ) στο οποίο εντάσσεται τόσο η λειτουργία των eNoses, όσο και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των επεισοδίων δυσοσμίας» και προτείνει την υλοποίηση της δράσης με άλλη μέθοδο.
Ως Περιφερειακή Παράταξη ζητούμε άμεση και τεκμηριωμένη απάντηση:
1. Ποιός και γιατί ευθύνεται για την προαναφερόμενη καθυστέρηση; Τα ΕΛΠΕ όπως υπονοεί η επιστολή;
Ζήτησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γραπτές εξηγήσεις;
2. Τι προτίθεται να κάνει τελικά η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος της δυσοσμίας;
3. Έχει ενημερωθεί ο Δήμος Κορδελιού -Ευόσμου;
Οι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες και δικαιούνται το καλύτερο γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.
Αναμένουμε …