Οχτώ μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει η κυβέρνηση και οι Περιφέρειες για να θωρακίσουν αντιπλημμυρικά τις περιοχές ευθύνης τους αναδεικνύει με δήλωση του ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες για το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια, από την κακοκαιρία του Ιανού και μετά, δεν προχώρησε κανένα αντιπλημμυρικό έργο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μυλόπουλου:
«Οι βιβλικές καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν αναδεικνύουν μόνο την τραγική ανεπάρκεια και την ανικανότητα κυβέρνησης και Περιφερειών να διαθέσουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας και των Περιφερειών.
Μια απλή σύγκριση των κονδυλίων επικοινωνίας για την προβολή των περιφερειαρχών και των κονδυλίων για αντιπλημμυρική προστασία στις Περιφέρειες εξηγεί τις σημερινές καταστροφές.
Ο χαρακτηρισμός από πλευράς πρωθυπουργού των ακραίων φαινομένων της κλιματικής κρίσης σαν «αναποδιά» αποδεικνύει τις ευθύνες μιας ανέτοιμης Πολιτείας και αναδεικνύει τη λάθος κατεύθυνση της πολιτικής αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της.
Μετά την κακοκαιρία Ιανός που έπληξε τρία χρόνια πριν και πάλι τη Θεσσαλία, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για άγνοια, ούτε για αδράνεια.
Το έγκλημα είναι προμελετημένο.
Τί έπρεπε όμως να έχουν κάνει η κυβέρνηση και οι Περιφέρειες, και δεν έκαναν, από το 2020 μέχρι σήμερα;
1. Μελέτες ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας των λεκανών απορροής των περιφερειών.
2. Ανάλυση επικινδυνότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα των ακραίων φαινομένων της κλιματικής κρίσης.
3. Έργα ορεινής υδροοικονομίας. Έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών απορροών στα ψηλά, εκεί όπου συγκεντρώνονται οι μεγάλοι όγκοι του νερού, με αύξηση της φυτοκάλυψης και δενδροκάλυψης, μικρά φράγματα ανάσχεσης της απορροής και αναβαθμούς στις πλαγιές.
Αν οι πλημμυρικές απορροές δεν σταματήσουν ή δεν καθυστερήσουν εκεί όπου δημιουργούνται, το παιχνίδι της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι χαμένο.
4. Λεκάνες εκτόνωσης των πλημμυρικών κυμάτων στις ημιπεδινές και πεδινές περιοχές.
5. Έργα διόδευσης της πλημμυρικής απορροής με διευθέτηση της κοίτης των ποταμών και των χειμάρρων, (διαπλατύνσεις και εκβαθύνσεις κοίτης, αναχώματα στα πρανή), ώστε οι ποταμοί να μπορούν να παραλάβουν τις πλημμυρικές απορροές.
6. Διάνοιξη ρεμάτων που έχουν υπογειοποιηθεί σε πλακοσκεπείς αγωγούς ή έχουν μπαζωθεί και τσιμεντοποιηθεί σε πόλεις και οικισμούς.
7. Καθαρισμός και αποκατάσταση αποχετευτικών δικτύων σε κατοικημένες περιοχές.
8. Σύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνολογίες έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρικού κινδύνου για την έγκαιρη εκκένωση των οικισμών.
Όσο η κυβέρνηση και οι Περιφέρειες που ακολουθούν τυφλά την πολιτική της επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και στη μεταβίβαση της ευθύνης για όσα συμβαίνουν στους πολίτες, αποκαλώντας την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της «αναποδιά», τόσο η χώρα θα καίγεται και θα πλημυρίζει, αθωράκιστη και απροστάτευτη».
Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης
«Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας