Την άμεση απόσυρση της «προσβλητικής και εκβιαστικής απόφαση της κυβέρνησης», όπως την χαρακτηρίζει, και η οποία αφορά το Τέλος Ταφής Αστικών Αποβλήτων, ζητά με δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
Πρόκειται για το άρθρο 38 του ν.4819/21 που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα εισπράττει ο ΦΟΔΣΑ, το οποίο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης το χαρακτηρίζει «χαράτσι», ενώ κάνει λόγο για «απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποία οι δήμοι υφίστανται διαδοχικούς οικονομικούς στραγγαλισμούς». Με δεδομένη τη θέση του αυτή, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο θέμα που εισήχθη σήμερα στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ.
Την ίδια ώρα, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου αυτό να συζητηθεί τόσο στην ΠΕΔ-ΚΜ, όσο και στην ΚΕΔΕ, ενώ εισηγήθηκε την έγκριση ψηφίσματος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
«Από 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται στους δήμους της χώρας το σκληρό χαράτσι του τέλους ταφής αστικών αποβλήτων. Η κυβέρνηση αρνούμενη να ακούσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εμμένει πεισματικά στην επιβολή αυτού του άδικου τέλους», αναφέρει στο κείμενο που κατέθεσε στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ» ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «το τέλος είναι άδικο για την Τ.Α. για τους εξής προφανείς λόγους:
1. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει την προχειρότητα και την αδράνεια ετών του κράτους, το οποίο όφειλε να οργανώσει έγκαιρα ένα αξιόπιστο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων δημιουργώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες υποδομές.
2. Το κράτος νομοθέτησε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέτρα τα οποία είναι αδύνατον να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης των αναγκαίων εγκαταστάσεων και υποδομών.
3. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα εντάξει στο πρόγραμμα ‘‘Αντώνης Τρίτσης’’ την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας, όμως μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα το χαράτσι του τέλους ταφής θα επιβάλλεται.
4. Οι δήμοι δεν έχουν ούτε τη θεσμική, ούτε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τέτοια μεγάλα έργα.
5. Με νομοθετικά τερτίπια η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτεί ουσιαστικά τα αναγκαία περιβαλλοντικά έργα μέσω του Ε.Ο.ΑΝ στον οποίον αποδίδονται τα έσοδα από το τέλος ταφής. Η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει τις υποδομές με χρήματα της αυτοδιοίκησης, χωρίς η ίδια να πληρώσει δεκάρα.
6. Το τέλος έρχεται σε μια εποχή που τα οικονομικά των δήμων είναι σε τραγική κατάσταση εξαιτίας των δραματικών περικοπών της χρηματοδότησής τους και οι πολίτες στενάζουν κάτω από το βάρος της πολύχρονης οικονομικής κρίσης.
7. Το χαράτσι προστίθεται στην τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των δήμων.
8. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί την απαράδεκτη ρύθμιση για την ευθύνη της καταβολής του τέλους ταφής ‘‘αλληλεγγύως και εις ολόκληρον’’ στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΦΟΔΣΑ, στους δημάρχους και τα μέλη των οικονομικών επιτροπών των ΟΤΑ. Απειλεί δηλαδή ευθέως τους αιρετούς με δέσμευση της προσωπικής τους περιουσίας.
Αντίθετος στον ΦΟΔΣΑ
«Οι δήμοι βρίσκονται σε ένα μεγάλο δίλλημα: Θα μετακυλήσουν το κόστος ταφής στα νοικοκυριά μέσω των ανταποδοτικών τελών, όπως ορίζει η νομοθεσία ή θα αναγκαστούν να απορροφήσουν οι ίδιοι το επιπλέον κόστος που προκύπτει, μειώνοντας άλλες λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας. Για την Τ.Α. δεν πρέπει να υπάρχει δίλλημα, αφού ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση ΕΧΕΙ, ούτε οι πολίτες ΜΠΟΡΟΥΝ», επισημαίνει ο Σίμος Δανιηλίδης στο εκτενές κείμενό του που κατέθεσε στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα δια περιφοράς συνεδρίαση, η οποία τελικά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.
«Η απάντηση της Τ.Α. πρέπει να είναι μία. Να καταργηθεί το άδικο τέλος ταφής αστικών αποβλήτων και το κράτος να αναλάβει το κόστος των συνεπειών της χρόνιας ολιγωρίας του. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζει με τέτοιο ωμό τρόπο, μέσω της δέσμευσης της προσωπικής περιουσίας των αιρετών, για την καταβολή του τέλους ταφής. Αυτό προσβάλλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και συνεχίζει:
«Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας καλείται να λάβει απόφαση για να επιβάλλει το τέλος ταφής στους ΟΤΑ και να εισπράξει από αυτούς το 2022 το ποσό των 13,5 εκ. €! Διαφωνώ και καταψηφίζω το θέμα και ζητώ τη μείωση των τελών χρήσης με ταυτόχρονη γενναία μείωση του λειτουργικού κόστους του ΦΟΔΣΑ και τον εξορθολογισμό των οικονομικών του.
»Αντί ο ΦΟΔΣΑ να αναζητήσει και να κερδίσει πόρους για επενδύσεις από τα πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, επιλέγει να επιβαρύνει υπέρογκα τους δήμους και κατ’ επέκταση τους πολίτες.
»Αντί να συζητήσουμε τα ζητήματα λειτουργίας, τον προϋπολογισμό, τις επενδύσεις του φορέα και όλα τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. με τηλεδιάσκεψη, επιλέγεται η δια περιφοράς συνεδρίαση. Χωρίς λόγο και αντίλογο, χωρίς διάλογο, χωρίς επιχειρήματα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό δεν είναι μία αυτοδιοικητική πρακτική και προσομοιάζει με τις απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές.
»Σήμερα έχουμε μπροστά μας την προσβλητική και εκβιαστική απόφαση της κυβέρνησης και οφείλουμε να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις. Να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε την κατάργηση του άρθρου 38 του ν.4819/21.
»Καλώ τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας να μην λάβει απόφαση επιβολής του τέλους ταφής και να προχωρήσει σε γενναία μείωση της αδικαιολόγητης επιβάρυνσης των δήμων.
»Καλώ τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης να αποφασίσουν για την μη καταβολή του τέλους ταφής και να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της απαράδεκτης διάταξης της ευθύνης των αιρετών».