Ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο, την πλατφόρμα τάσεων Horizon Scanning, αναπτύσσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και με σκοπό τη διερεύνηση του περιβάλλοντος και των τάσεων του μέλλοντος στους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής RIS3 της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με τη στρατηγική RIS3, ο ορθός σχεδιασμός πολιτικής και δράσεων απαιτεί ένα σύστημα ανταγωνιστικής ευφυΐας για την παρακολούθηση των διεθνών τάσεων και των εξελίξεων σε περιφερειακό επίπεδο στους τομείς RIS3.
Η εν λόγω πλατφόρμα δημιουργήθηκε από το One Stop Liaison Office της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αφορά στη διαδικασία ανίχνευσης του εξωτερικού «περιβάλλοντος» προκειμένου αφενός να μπορούμε να αντιληφθούμε τους ρυθμούς της αλλαγής και αφετέρου να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε πιθανές ευκαιρίες, προκλήσεις και μελλοντικές εξελίξεις.
Το Horizon Scanning διερευνά με συστηματική, συμμετοχική και διεπιστημονική διαδικασία το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον σε έναν χρονικό ορίζοντα 10-50 έτη, δίνοντας ένα εργαλείο στους φορείς διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και στο υπόλοιπο Οικοσύστημα Καινοτομίας για την προετοιμασία τους και το σχεδιασμό στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον.
Μετά από ένα μήνα πιλοτικής λειτουργίας παρακάτω παρουσιάζονται κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα, σε μία περίοδο βέβαια που συνέπεσε με την κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19:
1. Τουρισμός: Μερικές από τις κύριες μεγατάσεις αφορούν στην ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών σε πολλά στάδια της αλυσίδας αξίας των τουριστικών υπηρεσιών. Μια άλλη ομάδα τάσεων σχετίζεται άμεσα με την υιοθέτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς από τους ταξιδιώτες απέναντι στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του προορισμού τους, ενώ ανιχνεύτηκαν και τρεις ομάδες ασθενών σημάτων τάσεων, που αφορούν σε τεχνολογικά, κοινωνικοοικονομικά και οικολογικά ζητήματα.
2. Δομικά Υλικά: Οι μεγατάσεις πηγάζουν από τη στροφή στην αειφορία και στα φιλοπεριβαλλοντικά και βιώσιμα υλικά και άλλες αφορούν στην αξιοποίηση στρατηγικών και μορφών που υπάρχουν στη φύση για διευκόλυνση της διαδικασίας σχεδιασμού νέων κατασκευών με τη βέλτιστη χρησιμοποίηση υλικού. Μια τρίτη ομάδα τάσεων σχετίζεται άμεσα με την επιθυμία των καταναλωτών να επιλέγουν υλικά που είναι εκτός από φιλοπεριβαλλοντικά και φιλικά προς την υγεία και την ευεξία τους, ενώ ανιχνεύτηκαν και δύο ομάδες ασθενών σημάτων τάσεων που αφορούν στην υποκατάσταση εδραιωμένων και διαδεδομένων δομικών υλικών με νέα βελτιωμένα υλικά και στην ενσωμάτωση προχωρημένων και αναδυόμενων τεχνολογιών σε διάφορα στάδια του κατασκευαστικού τομέα, από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση.
3. Κλωστοϋφαντουργία και Ένδυση: Οι μεγατάσεις πηγάζουν από τη στροφή των καταναλωτών στην αειφορία, στα οικολογικά υλικά και στα περισσότερο ηθικά και συνετά πρότυπα καταναλωτικής και αγοραστικής συμπεριφοράς. Ασθενή σήματα τάσεων που ανιχνεύτηκαν σχετίζονται άμεσα με την ψηφιοποίηση της αλυσίδας αξίας της ένδυσης από άκρη σε άκρη, από την προώθηση και τη διαφήμιση έως την παραγωγή, αλλά και την αναγέννηση στον τομέα των υφασμάτων που προκύπτει από την αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών και νέων υλικών που ενισχύουν τη λειτουργικότητά τους. Τέλος άλλη μια αφορά τη μόδα ως τρόπο έκφρασης και την ανάδειξη της προσωπικής ιδιαιτερότητας και της φιλοσοφίας του καταναλωτή μέσω αυτής.
4. Αγροδιατροφή: Η στροφή της βιομηχανίας προς την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος είναι μία από τις σημαντικότερες τάσεις της αγροδιατροφής, ενώ μια δεύτερη σημαντική τάση είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τροφές που προάγουν την ευζωία τους και που είναι συμβατές με τις ηθικές τους αξίες. Μια ομάδα ασθενών σημάτων τάσεων που ανιχνεύτηκαν σχετίζεται άμεσα με τις ψηφιακές τεχνολογίες που διεισδύουν στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής, από αισθητήρες και αλγορίθμους, έως αυτοματοποιημένα συστήματα και ταχύτατη διαδικτύωση, ενώ μια δεύτερη ομάδα αφορά στην ενσωμάτωση λιγότερο γνωστών και ελάχιστα χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών στις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου.
Η διαδραστική πλατφόρμα https://horizonscanning.gr είναι διαθέσιμη στο κοινό, το οποίο καλείται να προσθέσει μια νέα τάση ή να βαθμολογήσει τις υπάρχουσες.
Για περισσότερες πληροφορίες:
· Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος 2313 319790
· Γουλάπτση Μαρία 2313 319705
· Σταύρος Μαντζανάκης 2313 319668
· Λαγκάνη Χριστίνα 2313 319667.