«Ξαναδιαβάζοντας τον Αλμπέρτο Ναρ.»

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνει στον χώρο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του συγγραφέα Αλμπέρτου Ναρ

Ο Αλμπέρτος Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Συνεργάστηκε και με άλλες εφημερίδες, επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 συγκρότησε τη βάση του Ιστορικού Αρχείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το μετέπειτα Κέντρο Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης, το οποίο και διηύθυνε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο ασχολήθηκε κυρίως με την ιστορία και τη λαογραφία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Η μελέτη του με τίτλο Οι Συναγωγές της Θεσσαλονίκης-Τα τραγούδια μας. Μελετήματα γύρω από την Ιστορία και την παράδοση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (με πρόλογο του Γιώργου Ιωάννου), η οποία εκδόθηκε το 1985 από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, συνέβαλε ουσιαστικά στην προώθηση της έρευνας για άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας. Το 1997 εξέδωσε δέκα μελέτες και άρθρα του για την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Κειμένη επί ακτής θαλάσσης» (με πρόλογο του Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. Γιώργου Αθανασιάδη). Η έρευνά του σε συνεργασία με την Έρικα Κούνιο-Αμαρίλιο με τίτλο Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα (με επιμέλεια της Ομότιμης Καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου) αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο και μία ανεκτίμητη ιστορική πηγή. Έγραψε δύο συλλογές διηγημάτων με τίτλους Σε αναζήτηση ύφους και Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός, καθώς και τη συλλογή πεζών κειμένων με τίτλο Επιπόλαιος επί πόλεως. Το 2015 πραγματοποιήθηκε η επανέκδοση των διηγημάτων του Αλμπέρτου Ναρ με τίτλο Σαλονικάι. Άπαντα τα διηγήματα (με επίμετρο του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη). Το 2020 εκδόθηκε η τρίγλωσση έκδοση I remember…Θυμάμαι (βιβλίο και cd) που περιλαμβάνει 22 σεφαραδίτικα τραγούδια από ηχογραφήσεις επιζώντων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, οι οποίες περιλαμβάνονται στο μουσικό αρχείο του Αλμπέρτου Ναρ από τη δεκαετία του ’90. Τέλος, το 2021 κυκλοφόρησε η επανέκδοση της μελέτης του με τίτλο Τα τραγούδια μας (με πρόλογο του Σταύρου Ξαρχάκου και επιμέλεια του Λέοντος Α. Ναρ) σε ισπανοεβραϊκή και ελληνική απόδοση.

Για τον Αλμπέρτο Ναρ θα μιλήσουν ο συγγραφέας Γιώργος Γκόζης, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κωνσταντίνος Μπλιάτκας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη και η μουσικός-επιστημονική συνεργάτιδα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και Υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ. Μαριάντζελα Χατζησταματίου. Διαδικτυακά θα συμμετάσχουν ο ιστορικός Κώστας Μιχαλάκης και ο συγγραφέας-δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Επιστημονική Υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ξένια Ελευθερίου.