«Πράξεις για την Μακεδονία»: Είναι ώρα για πράξεις, πριν είναι αργά

Είναι γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή μας, στην Κεντρική Μακεδονία, και ειδικά στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες δεν είναι καθόλου καλή. Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον δύσκολο με πολλές πόλεις της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται δραματικά, με τον φόβο να κυριαρχεί, με την απειλή για νέα τοπικά lockdown να είναι ορατή. Κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα με την κοινή μας προσπάθεια κερδίσαμε την άνοιξη. Με μεγάλη ευθύνη της Κυβέρνησης και ολιγωρίες της Περιφέρειας KM. Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τους έχοντες και μη ευθύνη μπορεί να μας φέρει μπροστά σε καταστάσεις που θα καταστούν ανεξέλεγκτες για την υγεία των πολιτών και την οικονομία της περιοχής μας.

Γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι συγκεκριμένες  και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, η αντιμετώπιση της πανδημίας έχει όρια που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Εδώ και δύο -τρείς εβδομάδες η πανδημία είναι σε έξαρση. Τα στοιχεία το αποδεικνύουν.

Ποια όμως πρακτικά μέτρα έχουν εφαρμοσθεί ώστε να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι δυνατό να δείχνει η έρευνα του ΑΠΘ αύξηση κορονοιού 500% στα αστικά λύματα μέσα σε 9 ημέρες και να μη λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα; Το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των όποιων τεστ γίνονται. Το φιλότιμο, η πειθαρχία, η κατανόηση, η συνεργασία και η ατομική ευθύνη που επιδεικνύει κάθε υπεύθυνος πολίτης σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία δεν φθάνει. Η μη προσαρμοστικότητα στην ευθύνη από αρκετούς πολίτες είναι επικίνδυνη για την συνέχεια όταν γνωρίζουμε, χωρίς να είμαστε ειδικοί, ότι η πανδημία πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο. Δεν μπορεί να αφεθεί η κατάσταση στην ασυνέπεια και την ανευθυνότητα ευτυχώς λίγων, αλλά ικανών να κάνουν την ζημιά, επαγγελματιών και πολιτών. Η έλλειψη επαρκών δειγματοληψιών, η έλλειψη διενέργειας τεστ από τον ΕΟΔΥ, τα ελλιπή αντανακλαστικά και η συντηρητική αντιμετώπιση δυσκολεύει την πρόληψη και καθιστά επίκαιρο το ρητό «καλύτερα το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν».

Είναι ώρα ευθύνης. Είναι ώρα του ελέγχου της κατάστασης.

Άμεσα να προσληφθεί προσωπικό για την απρόσκοπτη και μαζική διενέργεια τεστ από τον ΕΟΔΥ ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοιού. Το ίδιο πρέπει να γίνει και προληπτικά στα νοσοκομεία με μονάδες covid19 με την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πότε άραγε θα γίνουν, αν γίνουν, πράξη οι εξαγγελίες του περιφερειάρχη για ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων; Επιτέλους όλα δεν μπορεί να εντάσσονται σε επικοινωνιακές τακτικές και προσωπική προβολή.

Η  αντιμετώπιση των ανεύθυνων πρακτικών από τα ελεγκτικά όργανα είναι προϋπόθεση σωστής, αποτελεσματικής τήρησης των μέτρων και ελέγχου της πανδημίας. Είναι ώρα να αλλάξει η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο ΕΟΔΥ πολιτικές. Δεν είναι δυνατό να συνεχισθούν η ασυνέπεια, οι αντιφάσεις, οι αμφιθυμίες και η έλλειψη μέτρων. Δεν μπορεί π.χ. να συνεχισθεί η κατάσταση με τις αστικές συγκοινωνίες και τον ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη. Έστω και τώρα όμως οφείλουν ιδιαίτερα στα Μέσα Μεταφοράς να λάβουν άμεσα μέτρα πολλαπλασιάζοντας τα οχήματα, προσλαμβάνοντας οδηγούς. Και επί τέλους να περιορίσουν τον συνωστισμό στα σχολεία. Δεκαπέντε (15) μαθητές ανά τάξη με αξιοποίηση δημοτικών χώρων και προσλήψεις εκπαιδευτικών. Παρακολουθούν το χάρτη να γίνεται κόκκινος χωρίς να παίρνουν μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες.

Είναι ώρα για πράξεις, πριν είναι αργά.