“Πράξεις για τη Μακεδονία”: Επίσκεψη στο δήμο Θερμαϊκού

Τον δήμο Θερμαϊκού, για σειρά θεσμικών συναντήσεων, επισκέφθηκε πριν το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», στο οποίο συμμετείχαν ο επικεφαλής Χρήστος Παπαστεργίου, το μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Β Θεσσαλονίκης Κατερίνα Αγγελιδάκη, ο γραμματέας της Σ.Ε. ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δήμου Θερμαϊκού Γιώργος Ντόνος, το μέλος της Σ.Ε. Κωστής Κουρουτσαλάκης και ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της περιφερειακής παράταξης Αχιλλέας Μεταλούλης.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας ήταν η επίσκεψη στην εταιρία κατασκευής διχτύων ΔΙΟΠΑΣ AE και η συνάντησή του με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας Συμεών Διαμαντίδη.

Ο κ. Διαμαντίδης αφού ξενάγησε τον κ. Παπαστεργίου και τα στελέχη της περιφερειακής παράταξης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, τους ενημέρωσε για την πορεία της επιχείρησης, την πρωτοποριακή σχολή εκμάθησης πλέξης διχτύων που λειτουργεί και προσφέρει άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας και την καινοτόμα συνεργασία με το Διεθνές πανεπιστήμιο για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου -ενυδρείου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Ο κ. Διαμαντίδης, με την ιδιότητα του πρόεδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας ενημέρωσε τα στελέχη της περιφερειακής παράταξης για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ για την καταχώριση στο Γραφείο

Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) Συλλογικού Σήματος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε της Ισπανίας, με ονομασία «MΑCEDONIA THE GREAT». Το Συλλογικό Σήμα ΣΕΒΕ μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική Περιφέρεια της Μακεδονίας και είναι ή θα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να χρησιμοποιηθεί το συλλογικό σήμα ως ένα εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη, την εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται με αυτό και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα Μακεδονικά προϊόντα.

Το Μακεδονικό Σήμα δημιουργήθηκε με στόχο να προστατέψει τα ελληνικά προϊόντα που παράγονται και τις υπηρεσίες που παρέχονται στη Μακεδονία, και να αναδείξει μέσα από την αυθεντικότητα, τη γνησιότητα και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών των μελών του ΣΕΒΕ, την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου.

Συνάντηση με του αλιείς

Το κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» συναντήθηκε στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας Μάρκο Τσακμάκα και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ο κ. Τσακμάκας ενημέρωσε το κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης ότι στην Ένωση είναι εγγεγραμμένα 500 αλιευτικά σκάφη (μηχανότρατες και γρι -γρι), τα 44 από τα οποία δραστηριοποιούνται με βάση το λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας.

Απασχολούν άμεσα 7.000 περίπου αλιεργάτες, ενώ έμμεσα απασχολούνται περίπου 75.000 άτομα.

Τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι η παραβίαση του εθνικού μας χώρου από τουρκικά αλιευτικά, τα «βαφτίσια» ψαριών (ψαριών εισαγωγής που διατίθενται ως ελληνικά), το ενεργειακό κόστος, η έλλειψη αστυκτηνιάτρων, και το κόστος συντήρησης του αλιευτικού στόλου.

Τους ενημέρωσε, επίσης για την πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία που αναπτύσσουν τα μέλη της Ένωσης για την συλλογή πλαστικών από τις ελληνικές θάλασσες. Στα πλαίσια αυτής της δράσης το 2022 συγκεντρώθηκαν 20 τόνοι πλαστικών.

Επισκέψεις

Επισκέφθηκαν, επίσης το εγκαταλελειμμένο χώρο της κατασκήνωσης του ΠΙΚΠΑ  Αγίας Τριάδας, και τον ερειπωμένο χώρο που λειτουργούσε το κάμπινγκ του ΕΟΤ Αγίας Τριάδας. Το κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης διαπίστωσε με ιδιαίτερη θλίψη την πλήρη απαξίωση των δυο χώρων, οι οποίοι πριν λίγα χρόνια έσφυζαν από ζωή και χαρούμενες παιδικές φωνές.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συναντήσεις με πολιτικά στελέχη στο καφέ Sielo στη Νέα Μηχανιώνα και στο καφέ μπαρ Theros στην Περαία  αντίστοιχα.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε «Ευχαριστώ πολύ όλους με τους οποίους συναντηθήκαμε και συζητήσαμε στον Δήμο Θερμαικού. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις είναι ανάμικτες. Αισιοδοξίας για τις δυνατότητες του τόπου και των ανθρώπων του, θλίψης και οργής για τις ανεπάρκειες και ελλείψεις  κράτους και αυτοδιοίκησης, ιδία της περιφερειακής. Οδικό δίκτυο από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υποδομές που ερημώνουν κι απαξιώνονται, ακτές που διαβρώνονται και καταστρέφονται, αντιπλημμυρική προστασία υποτυπώδης. Μηδαμινή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και των ανέργων, ακόμη και σε τομείς καινοτόμους, ακόμη και σε θέματα εθνικού χαρακτήρα.

Η κατάσταση αυτή δεν μας ταιριάζει συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία και ούτε εδώ, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει».