Drone σε προστατευόμενες περιοχές: βλάπτουν σοβαρά την υγεία των ζώων!

Η πτήση drone πάνω από προστατευόμενες περιοχές προκαλεί σοβαρή όχληση στα είδη που ζουν και αναπαράγονται στις περιοχές αυτές. Ειδικά σε περίπτωση αποικιών πουλιών μπορεί να αποβεί μοιραία προκαλώντας την εγκατάλειψη ή την καταστροφή των φωλιών από τους γονείς που πετούν σε πανικό για να αποφύγουν τον κίνδυνο, οδηγώντας έτσι σε αποτυχία την αναπαραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, η πτήση drone σε Προστατευόμενες Περιοχές απαιτεί ειδική άδεια από την Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Απόφαση Αριθμ. Δ/ΥΠΑ/21860/1422, ΦΕΚ 3152-Β-2016, Κανονισμός – γενικό πλαίσιο πτήσεων ΣμηΕΑ – Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).

Από νομικής άποψης, τονίζεται ότι η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προστατεύει τα άγρια πουλιά, τις φωλιές, τα αβγά και εν γένει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ Η.Π. 37338/1807/Ε.103 (ΦΕΚ 1495/Β/06.09.2010) δυνάμει της οποίας μεταφέρεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών, προβλέπει στο άρθρο 6 αυτής ότι απαγορεύεται η σκόπιμη ενόχληση των άγριων πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησής τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεοσσών.

Τα παραπάνω επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, οι οποίοι έχουν υπό την ευθύνη τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας που αποτελούν περιοχές σπάνιων ή και προστατευόμενων πουλιών, και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με αφορμή βίντεο που αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ΜΜΕ για τα χιλιάδες φοινικόπτερα στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα. Τα παράνομα βίντεο με λήψη από drone δείχνουν τα πουλιά εμφανώς ενοχλημένα να πετούν επί πολλή ώρα σε πανικό μακριά από τις φωλιές τους.

Στον συγκεκριμένο υγρότοπο φέτος έγινε φέτος δυνατή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αναπαραγωγή φοινικοπτέρων (φλαμίνγκο). Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια μετά από επανειλημμένες προσπάθειες σε διάφορους υγροτόπους που απέτυχαν κυρίως λόγω ανθρωπογενών οχλήσεων στην αποικία.

Τα φοινικόπτερα είναι πολύ ευαίσθητα στην όχληση και σε ο,τιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί εξωγενής παράγοντας στις αναπαραγωγικές τους αποικίες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που αναφέρεται στη wikipedia, σύμφωνα με την οποία το 1987 στον υγρότοπο της Καμάργκ στη Γαλλία οδηγήθηκε σε αποτυχία η αναπαραγωγή 3.000-4.000 ζευγαριών όταν παρασύρθηκε πάνω από την αποικία ένα μπαλόνι!

Οι υγρότοποι της Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενούν σημαντικές αναπαραγωγικές αποικίες υδρόβιων πουλιών όπως ερωδιοί, πάπιες, πελεκάνοι, γλάροι και γλαρόνια, παρυδάτια (πχ. αβοκέτες, καλαμοκανάδες) κ.α. Οι τρεις Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και η Ορνιθολογική καλούν τους κινηματογραφιστές και φωτογράφους -ερασιτέχνες και επαγγελματίες- να σεβαστούν τη σχετική νομοθεσία και να παραμένουν μακριά από αποικίες, καθώς και από θέσεις διατροφής και κουρνιάσματος, σε όλους τους υγροτόπους και τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ώστε τα πουλιά και τα άλλα είδη να συνεχίσουν να ζουν -όσο το δυνατόν- ανενόχλητα στα φυσικά ενδιαιτήματά τους.

Ανάλογη προσοχή απαιτείται και από τους επισκέπτες που θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες συμπεριφοράς στις προστατευόμενες περιοχές, να παραμένουν στις προτεινόμενες περιηγητικές διαδρομές και να μην επιχειρούν να πλησιάζουν τα άγρια ζώα.