Έργο  BREED – Στη διακρατική Κοινωνική Αποστολή στις Βρυξέλλες ο Δήμος Κατερίνης

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε 18 με 20 Απριλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε θέματα κοινωνικής οικονομίας και συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα. Τον Δήμο Κατερίνης εκπροσώπησε η Αναστασία-Σωτηρία Τούφα – ειδική επιστήμονας πληροφορικής και υπεύθυνη για τη διαχείριση του έργου μαζί με τρεις δημότες-εκπρόσωποι φορέων της κοινωνικής οικονομίας.

Το πρώτο μέρος της Κοινωνικής Αποστολής ξεκίνησε με εκδήλωση που διοργάνωσε ο συντονιστής του έργου, το κοινοτικό ίδρυμα Community Foundation of Agrigento and Trapani, η οποία συγκέντρωσε καλεσμένους από τον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό, φιλανθρωπικό και θεσμικό κόσμο.

Τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας και της ανάπτυξης μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους, ο εκπρόσωπος του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Καινοτομία και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EISMEA), η αντιπρόεδρος του οργανισμού Philea – Philanthropy Europe Association, η πρόεδρος του οργανισμού REVES: (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών για την Κοινωνική Οικονομία) και καθηγητής του πανεπιστημίου Catholic University of the Sacred Heart.

Η κοινωνική αποστολή συνεχίστηκε με επισκέψεις μελέτης στην RECYCLART. Πρόκειται για κοινωνική επιχείρηση ένταξης στην εργασία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλληλεγγύης, της τοπικής και βιώσιμης βιοτεχνίας και στο Cannelle, ένα εστιατόριο που προσφέρει υπηρεσίες τροφοδοσίας σε δημόσιες διοικήσεις και ενώσεις.

Επίσης, έγινε παρουσίαση ενός συμμετοχικού προγράμματος διαχείρισης χρηματοδοτήσεων (participatory budget) από τους πολίτες που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό.

Το βασικό θέμα της κοινωνικής αποστολής ήταν η ανάλυση και ανάπτυξη κοινών κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Με την κοινωνική αποστολή στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου BREED – transnational phase –  η οποία είχε στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη μάθηση από ομοτίμους ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες. Σειρά έχει η δεύτερη φάση του έργου η οποία θα εστιάζει στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε τοπικό πλέον επίπεδο με σκοπό την ανάπτυξη Σχέδιων Δράσης Κοινωνικής Οικονομίας  που θα έχουν ως επίκεντρο την κοινωνική οικονομία ως εργαλείο για την προώθηση της κοινοτικής ευημερίας.