Αλυκή Κίτρους: Ο εθελοντικός καθαρισμός δε φτάνει!

rpt

Η «μύτη» της Αλυκής Κίτρους έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου, αλλά ταυτόχρονα και ως μια ακτή, όπου έχει καταγραφεί «η μεγαλύτερη συγκέντρωση απορριμμάτων μεταξύ 22 παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Αλβανία και η Κροατία, όπως αυτά καταγράφηκαν το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος Act4Litter».

Δεν είναι φύκια, δεν είναι άμμος… είναι ένα παχύ στρώμα πλαστικών διχτυών που … ξέφυγαν από τις μυδοκαλλιέργειες…

Κι αυτό διότι, «εξαιτίας των ρευμάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, στην παραλία Αλυκής Κίτρους ξεβράζονται απορρίμματα από όλο τον Θερμαϊκό, απορρίμματα από χερσαίες περιοχές που κατεβαίνουν με τα ποτάμια, ή ακόμη και απορρίμματα που έρχονται από νοτιότερα σημεία του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, εξαιτίας του ευαίσθητου και πολύτιμου αμμοθινικού συστήματος της περιοχής, καθώς και εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης, η απορρύπανση της παραλίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα απορρίμματα συσσωρεύονται εκεί επί δεκαετίες, δημιουργώντας μία αντιαισθητική εικόνα και ταυτόχρονα ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Στο πρόβλημα αυτό συντελούν και οι δραστηριότητες οστρεοκαλλιέργειας και αλιείας  που αναπτύσσονται στην περιοχή».

Η βουλεύτρια Πιερίας Μπ. Σκούφα, συνομιλεί με την πρόεδρο του Φ.Δ.Π.Π. Θερμαϊκού Α. Παναγιώτου

Φέτος όπως κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου σε συνεργασία με το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, την  Εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, τον Σύλλογο Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, το Λιμεναρχείο Κατερίνης, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, την περιβαλλοντική οργάνωση Εναλεία, άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς και εθελοντές επιχείρησαν για άλλη μια φορά την Κυριακή 30 Μαΐου, να μειώσουν τον τεράστιο όγκο των κάθε είδους απορριμμάτων που ρυπαίνουν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη  περιοχή. Ένα οικοσύστημα πού όσο πολύτιμο είναι, άλλο τόσο τα έργα των ανθρώπων το φορτώνουν και το «πνίγουν» με τόνους ρυπαρών απορριμμάτων.

Εθελοντές επί το έργω

Οι εθελοντές που συγκεντρώθηκαν και απλώθηκαν κατά μήκος της ακτής έδωσαν σκληρό αγώνα για να μαζέψουν ότι ήταν ορατό, διότι και μέσα στην άμμο σκάβοντας έβρισκαν ολόκληρα βαρέλια, από τα γνωστά μπλε βαρέλια, που «ξεφεύγουν» από τις οστρακοκαλλιέργειες που έχουν εγκατασταθεί στον κοντινό θαλάσσιο χώρο. Μια πραγματική μάστιγα που δεν βρέθηκε – ή δεν θέλουν  να βρεθεί – λύση για να σταματήσει!

Τα βαρέλια των μυδοκαλλιεργειών η πιο ογκώδης και ορατή ρύπανση της ακτής

Στην εθελοντική αυτή πρωτοβουλία καθαρισμού, που οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το παρών έδωσαν η βουλεύτρια Πιερίας κ. Μπέττυ Σκούφα, ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Αναστάσιος Μανώλας, ο Αντιδήμαρχος κ. Πουρτσίδης Πασχάλης, ο δημ. σύμβουλος, πρώην δήμαρχος, κ. Βαγγέλης Λαγδάρης, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου κ. Αθηνά Παναγιώτου. Ξεχωριστή ήταν η πενταμελής Ομάδα των Λιμενικών από το Λιμενική Υπηρεσία Παραλίας που όχι μόνο έδωσε το παρών αλλά εργάστηκε μαζί με τους εθελοντές στον καθαρισμό.

Η 5μελής ομάδα του Λιμενικού που επόπτευσε αλλά και “σήκωσε μανίκια” και καθάρισε μαζεύοντας σκουπίδια μαζί με τους εθελοντές!

Αντικείμενο συζητήσεων ήταν πως θα υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων για την μείωση του όγκου της ρύπανσης της προστατευόμενης αυτής περιοχής.

Ο δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού συνομιλεί με εθελοντές για το πρόβλημα της ρύπανσης

Καλή η πρόσκληση και η προσπάθεια των εθελοντών αλλά δεν φτάνει και δεν λύνει το πρόβλημα. Με την περσινή ανάλογη εξόρμηση είχε καθαριστεί ένα σημαντικό τμήμα της ακτής. Φέτος το ίδιο τμήμα είχε διπλάσιο όγκο κάθε είδους σκουπιδιών και ρύπων…

Η πρόεδρος του Φ.Δ.Π.Π.Θ κ. Α. Παναγιώτου και ο Αντιδήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού κ. Π Πουρτσίδης

Είναι κάποια σκουπίδια που δεν τα φέρνει η θάλασσα από μακριά, αλλά από πολύ κοντά. Από τις μυδοκαλλιέργειες – οστρακοκαλλιέργειες που έχουν  απλωθεί στον κοντινό θαλάσσιο χώρο μέσα στο Θερμαϊκό. Εκατοντάδες βαρέλια, τεράστιος όγκος από τα ειδικά πλαστικά δίχτυα (τις «αρμαθιές»), σχοινιά κ.α. που χρησιμοποιούνται στις μυδοκαλλιέργειες. Βλέποντας όλο αυτό τον όγκο από τα υλικά των μυδοκαλλιεργειών ο καθένας συμπεραίνει πως τελικά αυτή η «καλλιέργεια» ή είναι πολύ βρώμικη ή είναι «βρωμιάρηδες» και απερίσκεπτοι όσοι εργάζονται σ αυτήν!

Ο δημ. σύμβουλος, πρ. δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού κ. Ε. Λαγδάρης

Είναι αδιανόητο να μην έχει βρεθεί τόσα χρόνια μια διαδικασία συγκράτησης και συλλογής όλων αυτών των απορριμμάτων των μυδοκαλλιεργειών – οστρακοκαλλιεργειών.

Πλαστικά κι όχι μόνο έχουν καλύψει όλη την ακτή…

Ακόμη επειδή ακριβώς μιλάμε για ένα χώρο με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, ίσως θα έπρεπε να αναζητηθούν και να δοκιμαστούν τρόποι προστασίας από τα θαλάσσια φερτά. Να μια πρόκληση για ερευνητικά επιστημονικά κέντρα! Να μια πρόταση για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό προστασίας και αναζήτησης ανάλογης χρηματοδότησης στο πλαίσιο των επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος…

Βαρέλι …μυδοπαραγωγής…

Θα επανέλθουμε στο θέμα…

Πηγές:

axiosdelta.gr

typosthes.gr

naturagraeca.com

Η φύση αντιστέκεται, προσαρμόζεται… αλλά πόσο ν’ αντέξει…