Για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου η εισήγηση του Δημάρχου Κατερίνης – Προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Ο  προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2022, τα θέματα των  αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι συνακόλουθες τροποποιήσεις που προτείνει η ΚΕΔΕ για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, τέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, με τηλεδιάσκεψη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος στην ίδια συνεδρίαση είχε εισήγηση ως Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας της ΚΕΔΕ με θέμα: «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης». Η εισήγηση, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα, εστίασε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που τέθηκε προς διαβούλευση από τον Υπουργό Επικρατείας, Κυριάκο Πιερρακάκη στις 3 Ιουλίου.

Όπως ενημέρωσε ο κος Κουκοδήμος, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου, ενώ αναφερόμενος στους στόχους του νομοσχεδίου σημείωσε ότι συμβάλλει καθοριστικά ως εξής:

α)στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης ακινήτων και της μετάβασης σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου.

β)στη δημιουργία νέων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις

γ)στην ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης μέσω της ρύθμισης ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο στοχεύει στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης και στην απλοποίηση των διαδικασιών.

Στην πράξη όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης:

•Θα επιτραπούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, τα οποία έχουν ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες.

•Εισάγεται ο θεσμός του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου

•Παρατείνεται κατά ένα έτος, έως την 31ή.12.2022, η αποκλειστική προθεσμία διόρθωσης ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών που αφορούν σε προγράμματα κτηματογράφησης προ του 2006.

•Εισάγεται ο θεσμός του κτηματολογικού εφέτη

Και επίσης, εισάγει την ευθύνη της απόδειξης της ιδιοκτησίας για μια έκταση διεκδικούμενη και από το Δημόσιο, θα βαρύνει αυτό και όχι τον πολίτη.

Επιπλέον, ο κος Κουκοδήμος αναφέρθηκε σε θέματα που πρέπει να επανεξεταστούν όπως:

1.η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων  που κατά την άποψή μας, δεν θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν υπάρχει Κτηματολόγιο.

2.η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η νομική διάσταση του Κτηματολογίου και των δικαιωμάτων τόσο των ιδιωτών όσο και του Δημοσίου.

3.τα προσόντα διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο

Κλείνοντας ο Δήμαρχος τόνισε ότι, το νομοσχέδιο είναι  στη θετική κατεύθυνση, ενώ  περιλαμβάνει  ρυθμίσεις ιδιαίτερα θετικές όπως: 

Στο Άρθρο 33  που αναφέρει τη Χρήση ψηφιοποιημένης ιδιόχειρης υπογραφής στις συναλλαγές φυσικών προσώπων με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) Επίσης, στο άρθρο  22 που αφορά τη Σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο   «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Όπως και στο Άρθρο 23  για την Απόκτηση ιδιότητας διαπιστευμένου μηχανικού για το Κτηματολόγιο – Ειδικό Μητρώο Διαπιστευμένων Μηχανικών με την παρατήρηση βέβαια που έχουμε για τα προσόντα.

ΑΙΜΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Παρών στην έναρξη της συνεδρίασης ήταν ο επικεφαλής της δράσης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» Ιωάννης Σπανολιός, ο οποίος κάλεσε τους Δημάρχους να συνεχίσουν την έμπρακτη συμβολή τους στην κοινή προσπάθεια της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών εταίρων, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων μονάδων αίματος στο ευρύτερο πλαίσιο αρωγής των Νοσοκομειακών Μονάδων. Όπως επισημάνθηκε για μία ακόμα φορά η αυτοδιοίκηση θα κάνει ό, τι πρέπει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ παρέστησαν οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενοτήτων Δήμων Ελλάδας και το νεοεκλεγέν Προεδρείο της ΕΕΤΑΑ.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το σώμα για μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους Δήμους,  όπως η κινητικότητα, η κοινωφελής εργασία, η κοινή πρωτοβουλία της Γ.Γ. Αθλητισμού και Δήμων για την αγορά μέσω προγράμματος απινιδωτών για δημοτικούς αθλητικούς χώρους, η τρέχουσα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης κ.α.

Τέλος, τόνισε ότι, οι Δήμοι της Ελλάδας και σε αυτή την φάση της πανδημίας βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, όπως κάνουν από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνοντας το έργο της σωστής ενημέρωσης για την αύξηση των εμβολιασμών. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Εμείς, οι Δήμαρχοι της Ελλάδας αποδείξαμε ότι είμαστε παρόντες για να προωθήσουμε το εμβολιαστικό κίνημα. Άλλωστε, το 99,3 % των Δημάρχων από όλη τη χώρα, έχουν ήδη πλήρως εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει τη β’ δόση του εμβολίου ή έχουν νοσήσει κι αποκτήσει αντισώματα».