Ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με θέμα «Βυζαντινή μουσική˙ μελωδίες Αγγέλων»

Συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις «Φώτια 2020» με την ημερίδα με θέμα «Βυζαντινή μουσική˙ μελωδίες Αγγέλων» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος» με εισηγητές τον Αγιορείτη Ιερομόναχο Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη και την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Μαρία Αλεξάνδρου.


Προλογίζοντας την ημερίδα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε αρχικά για τη συμμετοχή τους, τους δύο διακεκριμένους ομιλητές με σημαντικό ποιμαντικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης δήλωσε χαρακτηριστικά «ότι τα Φώτια αποτελούν και φέτος σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό με ένα θέμα όπως η βυζαντινή μουσική. Η βυζαντινή μουσική είναι μέσο κατευνασμού των παθών, ψυχικής κάθαρσης πνευματικής αγαλλίασης. Παράλληλα ως ζωντανή παραδοσιακή τέχνη είναι από τα σημαντικότερα πολιτισμικά αγαθά».


Στην ομιλία του ο Γέροντας Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης αναφέρθηκε στην Ποίηση και την Υμνογραφία και ανέλυσε τον ρόλο της βυζαντινής μουσικής στη σύγχρονη πραγματικότητα ως πυρήνα της Εκκλησίας και τη σύνδεσή της με την πνευματική ζωή, τη θρησκευτική λατρεία.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Καθηγήτρια κα Μαρία Αλεξάνδρου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ανιχνεύοντας την ομορφιά: Περίφημοι βυζαντινοί ύμνοι εις τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου». «Ως τέχνη, η βυζαντινή μουσική αποτελεί έκφανση του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πνεύματος και πολιτισμού, με επιδράσεις από την αρχαία ελληνική παράδοση και διανύει μια τεράστια πολιτιστική διαδρομή δια μέσου των αιώνων, αποτυπώνοντας στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Αλεξάνδρου.


Και οι δύο εισηγήσεις γεμάτες σοφία, γνώση, αμεσότητα, ειλικρίνεια και μεστότητα απέσπασαν τα χειροκροτήματα των δεκάδων παρευρισκόμενων.
Μετά το πέρας των δύο εισηγήσεων ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση άνοιξε το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό τη διεύθυνση των καθηγητριών κ.κ. Στέλλας Καμπουρίδου και Ευτυχίας Καβαλίκα, ταξιδεύοντας το κοινό σε σύγχρονα μουσικά μονοπάτια της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής, σε παραδοσιακούς ήχους που επιμελήθηκαν με πολύ αγάπη και μεράκι οι μαθητές του Σχολείου.

Τα «Φώτια» συνεχίζονται την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και ώρα 6μ.μ. με τον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Προστάτη του Πνευματικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος», ενώ το πρωί της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του «Αγίου Φωτίου».