Εορτάστηκε ο Άγιος Παρθένιος στην Κατερίνη

Εορτάστηκε στην Κατερίνη η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου.

Οι ιερές ακολουθίες τελέστηκαν στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης (κάτω Ναός Αποστόλου Βαρνάβα), όπου θησαυρίζεται τεμάχιο του ι. λειψάνου του Αγίου και βρίσκεται ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτου Παρθενίου Βαρδάκα, εντός του Μαυσωλείου με τους τάφους των Αρχιερέων.

Ειδικώς, την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του Προκατόχου του Μητροπολίτου Παρθενίου (Βαρδάκα).

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό στον οποίο επισυνάφθηκαν τροπάρια του Αγίου και ειδική ευχή υπέρ των καρκινοπαθών, μπροστά από το νεόδμητο Παρεκκλήσιο του εορταζομένου Αγίου.


Το Παρεκκλήσιο ανεγέρθηκε στον χώρο του Δημοτικού Πάρκινγκ Κατερίνης, προς τιμή του Αγίου και στη μνήμη του Μητροπολίτου Κίτρους Παρθενίου Βαρδάκα του Μακεδονομάχου ως αναγνώριση των αγώνων του υπέρ του Έθνους.

Στον χώρο του δημοτικού πάρκινγκ (γωνία των οδών Παρθενίου Βαρδάκα και Παρμενίωνος) βρισκόταν το Μητροπολιτικό Μέγαρο του αειμνήστου Μητροπολίτου Κίτρους Παρθενίου Βαρδάκα (1904-1934). Στον αύλειο χώρο υπήρχε ο Ιερός Ναός του Αγίου Παρθενίου. Ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα, Ναός και Μητροπολιτικό Μέγαρο, κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Με απόφαση και τη συμβολή του Δήμου Κατερίνης αλλά και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, στον ίδιο αυτόν χώρο το 2019 κατασκευάστηκε το Ιερό Παρεκκλήσιο.

Στον υπαίθριο Αγιασμό συμμετείχαν ο Πρόεδρος και μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας και πολλοί πιστοί, παρόλο που για πρώτη φορά τελείται ο εορτασμός αυτός ενώπιον του νεόδμητου Ιερού Παρεκκλησίου.

Στη σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου στο οποίο θα τιμάται το Ιερό Παρεκκλήσιο καθώς και στον θυσιαστικό βίο και στην εθνική δράση του Μακαριστού Επισκόπου Κίτρους Παρθενίου Βαρδάκα, ενός ιεράρχη που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην Πιερία και σε όλη την Μακεδονία, στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό.

Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη σύλληψη της ιδέας και στην κατασκευή του Παρεκκλησίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, διάχυτη ήταν η θρησκευτική ευλάβεια και η συγκίνηση των παρευρισκομένων, ιδιαίτερα των μεγαλυτέρων που θυμούνται τον παλαιό Ναό του Αγίου Παρθενίου και το κτηριακό συγκρότημα του άλλοτε Επισκοπείου, πριν την κατεδάφισή τους.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π) το 2019 εξέδωσε το βιβλίο της  εκπαιδευτικού Ζωής Κουτσουρά με τίτλο «Φάσεις αγωνίας της Μακεδονίας μέσα από πηγές (1850-1935) Κατερίνη στα χρόνια πριν και μετά την απελευθέρωση. Παρθένιος Βαρδάκας (1867-1933): ένας αγωνιστής εθνάρχης της Πιερίας και της Κατερίνης».