«Φώτια 2020»: Λυρικό ταξίδι γνωριμίας με τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο, τον μέγα μουσικοδιδάσκαλο

Μια ακόμη ποιοτική εκδήλωση των φετινών «Φωτίων» που συνδυάζει την καλλιτεχνική δημιουργία με την πνευματικότητακαι με θέμα «Πέτρος ο Πελοποννήσιος, ο μέγας μουσικοδιδάσκαλος» παρουσίασαν η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και ο Σύλλογος Ιεροψαλτών νομού Πιερίας «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» το απόγευμα της Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Φώτιος».

Την επιμέλεια κειμένων και την αφήγηση είχε αναλάβει η ηθοποιός-μουσικός κα Μαρίκα Φωτοπούλου ενώ τη διεύθυνση και διδασκαλία του Βυζαντινού Χορού του Συλλόγου Ιεροψαλτών ο κ. Δημήτρης Καραμούζας.

«Αλκυονίδες μέρες, 1731. Σε ένα άσημο χωριό της Πελοποννήσου γεννιέται ένα παιδί που έμελλε να γράψει την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της εκκλησιαστικής μουσικής και εξωτερικής μουσικής στα χρόνια μετά την Άλωση.Χορωδοί και ηθοποιός, ανιχνεύοντας τα γεγονότα και τα πρόσωπα του 18ου αιώνα, επιχειρούν να φωτίσουν την ζωή και να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του ιδιοφυούς μουσικού που με το έργο του επηρέασε καταλυτικά μια ολόκληρη εποχή»έγραψε χαρακτηριστικά στο βιβλίο του  «Πέτρος ο Πελοποννήσιος, μυθιστορηματική βιογραφία» ο συγγραφέας  κ. Ευάγγελος Θεοδώρου και αφηγήθηκε η κα Μαρίκα Φωτοπούλου μαζί και με άλλα κείμενα του παραπάνω βιβλίου.

Στην αρχή του πρωτότυπου αυτού θεατρικού αναλογίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος συνεχάρη  όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης  και κυρίως τους θεατές, «οι οποίοι δίνουν ένα δυναμικό παρών στη σημερινή δημιουργική πρωτοβουλία των Φωτίων που μας γνωρίζει τη σπουδαία προσωπικότητα ενός εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της μεταβυζαντινής μουσικής παραδόσεως, του Πέτρου του Πελοποννήσιου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.