Η ζωή και η θυσία του Ηρωομάρτυρα Αθανάσιου Διάκου «ζωντανεύει» στην μεγάλη οθόνη

Η προβολή της ταινίας ξεκινά επίσημα από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου για το κοινό στον Κινηματογράφο «Ευκαρπίδη» στην Κατερίνη. 

Το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου, δόθηκε συνέντευξη τύπου στο γραφείο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου με θέμα την νέα κινηματογραφική ταινία «Διάκος ο Ηρωομάρτυς». Αυτή είναι η 2η κινηματογραφική παραγωγή που ολοκληρώνει με επιτυχία η Κινηματογραφική Ομάδα «Φιλότιμο films» του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Η 1η ήταν πριν 8 χρόνια με τίτλο «Ένα παραμύθι δίχως όνομα» η οποία είχε μεγάλη αποδοχή και θετικές κριτικές

Η νέα ταινία όπως είπε ο επικεφαλής και συντονιστής της Ομάδας πατέρας Παύλος Ντούρος ξεκίνησε με την συγγραφή του σεναρίου το 2017 και μετά από σημαντική προσπάθεια κόπο και προσφορά εκατοντάδων εθελοντών, αλλά και επαγγελματιών που βοήθησαν,  ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα.

Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και στο μαρτύριο του Αθανασίου Διάκου και όπως τόνισε, ο πατέρας Παύλος, «θεωρούμε ότι το μήνυμα της ταινίας είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο, αφού δυστυχώς σ ένα μεγάλο βαθμό, στις μέρες μας ζούμε μια έκπτωση της αγάπης προς την πατρίδα, της αγάπης προς το έθνος. Εμείς με τον τρόπο μας, με την κινηματογραφική αυτή προσπάθεια, θελήσαμε να το αναδείξουμε αυτό το στοιχείο να το προβάλουμε και να το περάσουμε σ όλους, σε μικρούς και μεγάλους»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος στην δική του αναφορά στο έργο της Κινηματογραφικής Ομάδας επεσήμανε πως είναι ένα άνοιγμα της εκκλησίας προς την τέχνη και μάλιστα προς ένα είδος τέχνης, τον κινηματογράφο, που δεν είναι τόσο συχνό. Σε πολλές Μητροπόλεις, Ενορίες, υπάρχουν θεατρικές ομάδες, αλλά Κινηματογραφική Ομάδα είναι σπάνιο να δει κανείς στον εκκλησιαστικό χώρο. Είναι μια δημιουργική απασχόληση, κάτι που καλλιεργεί όχι μόνο την αγάπη για την πατρίδα, αλλά φανερώνει, φέρνει την επικαιρότητα των εθνικών μας θεμάτων, τα οποία ας μην ξεχνούμε ότι είναι ζωντανά, ειδικά τον τελευταίο καιρό, με διάφορες προκλήσεις που υπάρχουν. Τόνισε πως πρέπει να καλλιεργηθεί το αίσθημα της φιλοπατρίας στο λαό, και όπως είπε χαρακτηριστικά «Είναι πολλαπλώς χρήσιμη αυτή η παραγωγή η οποία μπορεί καθυστέρησε λόγω του κορονοϊού κι άλλων δυσκολιών, αλλά θεωρώ ότι αν σας άρεσε η πρώτη ταινία, το «Παραμύθι δίχως όνομα», ο «Διάκος» θα σας ενθουσιάζει. Προσωπικά περιμένω με αγωνία να δω την ταινία. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πατέρα Παύλο, την Κινηματογραφική Ομάδα και όλους τους συντελεστές, ηθοποιούς και άλλους, και τους επαγγελματίες που μας βοήθησαν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»

 Στην συνέχεια μέλη της Κινηματογραφικής Ομάδας, ερασιτέχνες ηθοποιοί που συμμετέχουν στην ταινία, αλλά και μέλη άλλων ομάδων της παραγωγής, όπως της επιλογής (κάστινγκ) των ηθοποιών μίλησαν για την εμπειρία τους από  την συμμετοχή σ αυτήν την πρωτόγνωρη, επίπονη, αλλά και δημιουργική προσπάθεια.

Όπως τονίστηκε συμμετείχαν περισσότερα από 450 άτομα σε διάφορους ρόλους και εργασίες. Η ταινία γυρίστηκε στην Πιερία, στην Σιάτιστα Κοζάνης καθώς και σε περιοχές της Ελασσόνας.

Η ταινία θα έχει την επίσημη προβολή της (avant premiere) την οποία θα παρακολουθήσουν επίσημοι προσκεκλημένοι και όλοι όσοι συμμετείχαν στην παραγωγή την Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

Η έναρξη των προβολών για το κοινό  έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στον Κινηματογράφο «Ευκαρπίδη»

Η σημαντική αυτή παραγωγή εντάσσεται στις καθιερωμένες εκδηλώσεις «ΦΩΤΙΑ» της Ιεράς Μητρόπολης. Λόγω των εργασιών ανακατασκευής του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φώτιος» οι προβολές της ταινίας θα γίνουν στον κινηματογράφο Ευκαρπίδη, ενώ οι άλλες τελετουργικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Ι.Ν. της Θείας Ανάληψης. Σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα.

Τέλος όπως επισημάνθηκε η κινηματογραφική ταινία θα επιδιωχθεί να πάρει μέρος σε Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (υπάρχει ήδη έτοιμη μεταγλώττιση της ταινίας) και υπάρχει η προσδοκία πως θα έχει αποδοχή και θετικές κριτικές.

Γεώργιος Κουκουλιάτας
Website |  + posts

Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1983. Από 1985 έως 2021 στη Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης -Επικοινωνίας (Πιερία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη)
Παράλληλη εργασία: 1985 – 2000 σε Νομαρχία - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας (Γρ. Τύπου, Πολιτισμού, Τουρισμού, Νέας Γενιάς κ.α.)
2000-2001 στο Δήμο Πιερίων (συνεργάτης Δημάρχου, οργάνωση Δήμου, κανονισμοί λειτουργίας, συγκρότηση Νομικών Προσώπων, Γραφείο Τύπου κ.α.)
Μέλος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, μέλος Δ.Σ. (Γραμματέας 2002 – 2011, Πρόεδρος 2012 – 2022).
Ιδρυτικό μέλος, μέλος Δ.Σ., πρόεδρος Δ.Σ. σε Αθλητικούς, Πολιτιστικούς, Αναπτυξιακούς και Οικολογικούς Συλλόγους.