Η πρόταση Κουλκουδίνα για την ανάπτυξη του Ολύμπου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Εκπονείται ολιστική μελέτη

Δικαίωση των προσπαθειών και των προτάσεων του Βουλευτή Πιερίας κ.Σπύρου Κουλκουδίνα είναι η προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ένταξη του σχεδίου για την ανάπτυξη και ανάδειξη του Ολύμπου στην  Εθνική Στρατηγική για την περιφερειακή και τοπική Ανάπτυξη.

Το κυβερνητικό και υπουργικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την Πιερία επιβεβαίωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η ανάδειξη και  αξιοποίηση του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, με την εκπόνηση σχεδίου ολιστικής διαχείρισης το πρώτο εξάμηνο 2025.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας είχε παρουσιάσει αναλυτική πρόταση 12 σημείων για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου και των περιοχών του Ολύμπου στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι μια πρόταση που μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ολύμπου, μια πρόταση που ο κ.Κουλκουδίνας παρουσίασε αναλυτικά και στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Η πρόταση του Σπύρου Κουλκουδίνα, περιλαμβάνει:

1ον)  Ένα νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση τουριστικών μονάδων στην περιοχή που μπορεί να αφορούν καταλύματα, κατασκηνώσεις, glambing, υποδομές θρησκευτικού τουρισμού.

2ον) Αναβάθμιση των  καταφυγίων που υπάρχουν στον εθνικό δρυμό για να ενισχυθεί η δυναμικότητα τους.

3ον) Διαμόρφωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ορεινού τουρισμού για την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, που επιτρέπονται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει δημιουργηθεί για την περιοχή.

4ον) Αναπαλαίωση παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων στον ορεινό όγκο του Ολύμπου.

5ον) Υλοποίηση έργων αποκατάστασης και ανάδειξης μονοπατιών.

6ον) Αναβάθμιση του οδικού δικτύου και η βελτίωση της προσβασιμότητας στις προστατευόμενες περιοχές του Ολύμπου.

7ον) Δημιουργία κέντρου τουριστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης για τους επισκέπτες στην περιοχή αλλά και ηλεκτρονικού κόμβου.

8ον) Νέο σύστημα διάσωσης αλλά και κανόνων για την προσβασιμότητα στους ορεινούς όγκους, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

9ον) Καθιέρωση ειδικού σήματος πιστοποίησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του αγροτουρισμού και του ορεινού τουρισμού.

10ον) Κίνητρα για τη δημιουργία  επιχειρηματικών συνεργασιών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αγροτουρισμού, ορεινού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού.

11ον) Διαμόρφωση δικτύων χιονοδρομικού, ορειβατικού, ποδηλατικού, περιπατητικού και αθλητικού τουρισμού στην περιοχή.

12ον) Δημιουργία Σχολών Ποιμενικής, Κτηνοτροφίας και Τυροκομίας για την εκπαίδευση νέων αγροτών στην περιοχή.

Ο κ.Κουλκουδίνας χαρακτήρισε την κυβερνητική δέσμευση για την εκπόνηση ολιστικής μελέτης για την ανάπτυξη και ανάδειξη του Ολύμπου ως «ηθική δικαίωση και  ικανοποίηση», ενώ ξεκινά άμεσα κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και επισκέψεις σε Υπουργεία για την προώθησή της.

Ετικέτες