Κορονοϊός: Δύο τα βεβαιωμένα κρούσματα στην Πιερία

Μπήκε και η Πιερία στον χάρτη των κρουσμάτων από τον κορονοϊό. Από το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020, έχει βεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα.  

Πρόκειται για άνδρα 65 χρονών, με υποκείμενο νόσημα για το οποίο έγινε κατ αρχήν εισαγωγή στο Νοσοκομείο Κατερίνης και όταν βεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί και από τον κορονοϊό μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ.

Το δεύτερο κρούσμα, πρόκειται για νεαρή γυναίκα εργαζόμενη στον τομέα της Υγείας.

Τα δύο κρούσματα της Πιερίας καταχωρίζονται ως «ορφανά», διότι δεν έχουν βεβαιωμένη πηγή προέλευσης, καμιά σχέση μεταξύ τους, δεν έχουν ταξιδιωτικό υπόβαθρο ή sx;esh με άλλα βεβαιωμένα κρούσματα.    

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, το απόγευμα του Σαββάτου 14-3-2020, τα βεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, είναι 228 ενώ κατέληξαν τρεις από τους ασθενείς.

Προβληματισμός για τα  «ορφανά» κρούσματα

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 22 είναι “ορφανά”, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό υπόβαθρο ή σχέση με επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα περισσότερα εξ αυτών στην Αθήνα. Παρά την αύξηση των εν λόγω κρουσμάτων, δεν φαίνεται προς το παρόν η χώρα μας να παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά, όμως δείχνει την επιθετική διάθεση του ιού και γι ‘ αυτά απαιτούνται αυστηρά μέτρα.

Τον προβληματισμό του για τα 22 «ορφανά» κρούσματα, στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών,  το Σαββάτο (14/03 στην Αθήνα,  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως.  Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και προειδοποίησε με έμφαση ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Όπως σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μέχρι στιγμής, νοσηλεύονται 57 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 5 διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης, 8 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. Τόνισε ακόμη ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα γνωρίσουμε αν η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά Ιταλίας. Επίσης τα μέτρα φαίνεται ότι θα αποδώσεις 2-3 εβδομάδες.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι το 51% των ασθενών είναι άνω των 65 ετών, ενώ τα παιδιά είναι πολύ λίγα και έχουν ήπια συμπτώματα, τα δε περισσότερα είναι σπίτι. Ο ιός αποδεικνύεται σταθερά ότι επηρεάζει τα μεγαλύτερα ‘άτομα και γι αυτό γίνεται αυτός ο αγώνας περιορισμού.

Επίσης μέχρι σήμερα έχουν γίνει έλεγχοι σε 3400 δείγματα, ενώ συνεχίζεται η αυστηρή ιχνηλάτηση για νέα κρούσματα. μάλιστα τονίστηκε ότι όσο αντέχει το σύστημα θα το κάνουμε κι έχει αποδειχτεί ότι έχει συμβάλλει στον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων.