Μπρος στ’ Άγιου Γιώργη την αυλή

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης το ιστορικότερο και σπουδαιότερο προσκύνημα στην Πιερία για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Την Τετάρτη 23 Απριλίου η Εκκλησία μας τιμά τον δρακοκτόνο Άγιο Γεώργιο, έναν από τους πιο αγαπητούς Αγίους. Ο καβαλάρης Άγιος έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα των κατοίκων, με έθιμα και παραδόσεις του κύκλου της ζωής ιδιαίτερα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Στα χωριά των Πιερίων οι κάτοικοι τιμούν ιδιαίτερα τον Άγιο Γεώργιο και το σημαντικότερο και ιστορικότερο προσκύνημα, είναι η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης. Στην γιορτή του Αγίου συγκεντρώνονταν οι κάτοικοι όλων των χωριών της «Κοιλάδας του Παλατιού» και γύρω από αυτήν.

Ιστορικά γεγονότα από την περίοδο της τουρκοκρατίας, αναφορές Μακεδονομάχων που έβρισκαν καταφύγιο την Ιερά Μονή, αλλά και αφηγήσεις με θαύματα του Αγίου έχει σώσει η προφορική παράδοση των Ρητινιωτών και των κατοίκων των γύρω χωριών.

Αύριο Τετάρτη 23 Απριλίου 2025, η Ιερά Μονή θα υποδεχτεί πιστούς και επισκέπτες και οι Ρητινιώτες θα τιμήσουν τον προστάτη τους Άγιο με τα καθιερωμένα έθιμά τους

Μετά την θεία λειτουργία στην εκκλησία της Ιεράς Μονής, η εικόνα του Αη Γιώργη μεταφέρεται στην αυλή του μοναστηριού και ξεκινά ο μεγάλος χορός με το τραγούδι «Μπρος στ’ Άγιου Γιώργη την αυλή, ιδώ βαρούν τα σήμαντρα να μαζιφτούμι σήμιρα» και συνεχίζεται με άλλα τοπικά τραγούδια που περιγράφουν την δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων από τα δεινά που υπέφεραν από τους Οθωμανούς κατακτητές, αλλά και τραγούδια της χαράς της άνοιξης και της Πασχαλιάς.

Ο χορός μεγαλώνει και συνεχίζεται με την συμμετοχή όλων των πιστών, επισκεπτών. Πέρα απ΄ την χαρά και την ανάταση που προσφέρει ο τοπικός παραδοσιακός χορός και το τραγούδι, είναι ευχή και τάμα για πολλούς να χορέψουν στο πανηγύρι τιμής στην γιορτή του προστάτη Αη Γιώργη.

Το κάψιμο της ρόκας

Το «Κάψιμο της Ρόκας» είναι ένα ξεχωριστό τοπικό έθιμο της ορεινής Πιερίας και πραγματοποιείται στα χωριά που βρίσκονται γύρω από την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Ρητίνης τις μέρες του Πάσχα, συνήθως την Τρίτη μέρα. Υπάρχουν τοπικές παραλλαγές στο αφήγημα, στην οργάνωση, τα τραγούδια, τη διαδικασία.

Χορεύουν και τραγουδούν τραγούδια της άνοιξης, της Πασχαλιάς, αλλά και τραγούδια που αναφέρονται σε γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο της τουρκοκρατίας. Χωριά που υποφέρουν από επιδρομές των Οθωμανών κατακτητών, γυναίκες που αρπάζουν οι τούρκοι για το χαρέμι του Πασά, μάνες που χάνουν τα παιδιά τους, παλικάρια που συλλαμβάνονται και βασανίζονται.

Στο τελευταίο τραγούδι, σύμφωνα με το αφήγημα της προφορικής παράδοσης της Ρητίνης η ρόκα ανάβει, ο χορός σκορπίζει  και η γυναίκα με τη ρόκα κυνηγά τον κόσμο.

– Τα τοπικά τραγούδια και τους χορούς συνοδεύει με την γκάιντα ο Αντώνης Μελέτης

– Στο μεγάλο χορό του πανηγυριού παίζει το συγκρότημα του Χαρ. Χανδόλια

Την οργάνωση της όλης εκδήλωσης έχει ο Χορευτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Ρητίνης με την συνεργασία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ρητίνης και την συνδρομή εθελοντών.  Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα και η χορωδία του Συλλόγου.