Μπ. Σκούφα: «Είναι επιτακτική ανάγκη να προκηρυχθεί άμεσα θέση μονίμου ιατρού ειδικού ουρολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης»

Την επιτακτική ανάγκη να προκηρυχθεί άμεσα θέση μονίμου ιατρού και συγκεκριμένα, ειδικού ουρολόγου, στο Νοσοκομείο Κατερίνης, καθώς οι δύο ιατροί που υπηρετούν, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό το Ουρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, καθιστώντας απαγορευτικές συγκεκριμένες επεμβάσεις της ειδικότητας, φέρνει στη δημοσιότητα με ερώτησή της στη Βουλή, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι σε αναμονή, είτε για προληπτικό έλεγχο, είτε για επανεξετάσεις, είτε αυτά που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο και όλα αυτά με δύο ουρολόγους!
Αποφάσεις από τον Οκτώβριο του 2021 που δεν έχουν εφαρμοστεί
Η μονοθεματική καταδίκη από την Κυβέρνηση, των νοσοκομείων ανά την επικράτεια, την περίοδο της πανδημίας είχε ολέθρια αποτελέσματα για τη λειτουργία των νοσοκομείων τόσο της Πιερίας όσο και της υπόλοιπης χώρας. Σαν να μην έφταναν οι πολιτικές αποφάσεις, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση της Βουλεύτριας Πιερίας, υπάρχουν δυο αποφάσεις του Δ.Σ του Νοσοκομείου Κατερίνης, για την επαναλειτουργία του Ουρολογικού Ιατρείου και την επανεκκίνηση των ουρομετριών, όμως μέχρι σήμερα παραμένουν ανεφάρμοστες από τον Οκτώβριο του 2021 με αποτέλεσμα και να είναι ελλιπείς οι διαγνώσεις αλλά και να χάνει το Νοσοκομείο έσοδα.
Πέντε προκηρύξεις χωρίς θέση ουρολόγου
Αν και έχουν δημοσιευθεί πέντε προκηρύξεις για μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο ΓΝΚ από τον Ιούλιο του 2020 ως το Σεπτέμβριο του 2021, και ενώ υπηρετούσε επικουρικός ιατρός με μόνιμη έδρα του την Κατερίνη, δεν έχει συμπεριληφθεί θέση ουρολόγου, ενώ οργανικώς υφίσταται στο Υπουργείο κενή θέση Επιμελητού Β.
Σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση του Ουρολογικού Τμήματος
Στην πράξη, η έλλειψη ενός τρίτου ουρολόγου καθιστά απαγορευτικές τις επεμβάσεις διουρηθρικής προστατεκτομής και διουρηθρικής αφαίρεσης όγκου κύστεως (TURBt), οι οποίες μάλιστα εγχειρήσεις χρήζουν ειδικής μετεγχειρητικής φροντίδας, με αποτέλεσμα οι δύο ήδη υπηρετούντες στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ουρολόγοι να καλούνται να καλύψουν το κενό του τρίτου συναδέλφου τους, πράγμα όμως εξοντωτικό, παράνομο και κυρίως επισφαλές για την υγεία των ασθενών τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως για διακομιδές ασθενών που χρήζουν άμεσα νοσηλεία σε οργανωμένη κλινική σε τριτοβάθμιο Νοσοσοκομείο παρατηρείται συχνά η άρνηση υποδοχής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των ασθενών αφού δεν υπάρχει Ουρολογική Κλινική. Επιπλέον υπολειτουργεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), και μένει συχνά ακάλυπτο από εφημερίες εξαιτίας του ότι υπάρχουν τμήματα που έχουν εντάξει παρατύπως είτε μόνιμα (ΜΤΝ) είτε περιστασιακά Γενικούς ιατρούς.
Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Η Βουλεύτρια Πιερίας ζητά ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, εάν γνωρίζει την έλλειψη ιατρού ειδικού ουρολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, για ποιο λόγο δεν έχει προκηρυχθεί εδώ και χρόνια έστω και μία θέση της συγκεκριμένης ειδικότητας για το νοσοκομείο, με τι τρόπο θα καλυφθεί άμεσα η ανάγκη του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και κατ΄ επέκταση και των κατοίκων της Πιερίας, μέχρι να γίνει πρόσληψη όπως προβλέπουν ο διαδικασίες.