Μπ. Σκούφα: «Σε «ομηρία» οι στρατιωτικοί για την αναγνώριση της πενταετίας, λόγω αδυναμίας συνεννόησης των αρμόδιων υπουργείων!»

Το  υπόμνημα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών με θέμα την προσαύξηση του χρόνου υπηρεσίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως και πενταετίας βάσει του άρθρου 11 του ν. 4609/2019 «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», επαναφέρει με ερώτησή της στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφουν 20 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είχε προηγηθεί μια ακόμη συνάντηση της κα Σκούφα  με τους εκπροσώπους της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, η  ΠΟΕΣ, με πληθώρα Επιστολών της, έχει αναδείξει την πεισματική άρνηση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τον παραπάνω νόμο. Μάλιστα, επ’ αυτού έχει ήδη ασκηθεί εκτεταμένος Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, τόσο από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και με ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.

Διαφορετικές ερμηνείες από τα εμπλεκόμενα υπουργεία

Ωστόσο, οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από τα δυο εμπλεκόμενα υπουργεία, δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα προβλήματα και κυρίως την επίλυσή τους. Συγκεκριμένα, η απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Π. Τσακλόγλου κατά γενική ομολογία κάθε άλλο παρά επαρκής υπήρξε, καθώς σύμφωνα με αυτήν, οι διατάξεις του παραπάνω επίμαχου άρθρου δεν έτυχαν της προηγούμενης της ψήφισής τους επεξεργασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος (Σ) διαδικασία και ως εκ τούτου δεν δύνανται να επιφέρουν έννομα αποτελέσματα.  Λίγες ημέρες μετά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτοπουλος με  σχετική απάντησή του προς τη ΒτΕ, προσεγγίζει το πρόβλημα από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία και γνωστοποιεί την ύπαρξη επανειλημμένως αναπάντητης από το ΥΠΕΚΥ αλληλογραφίας για το εν θέματι αντικείμενο, στα από Σεπτέμβριο 2019 και Φεβρουάριο 2021 έγγραφα του ΥΠΕΘΑ με συγκεκριμένες προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης, ωστόσο πολύ διαφορετικές από την υφιστάμενη διάταξη.

Η αδράνεια των δυο  υπουργείων και η αδυναμία συνεννόησης τους

Χαρακτηριστικό του όλου ζητήματος είναι η αδράνεια των δυο υπουργείων ως προς την επίλυση του ζητήματος, δημιουργώντας   δικαιολογημένα  σύγχυση στα στελέχη των ΕΔ, τόσο για την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, όσο και για τον τρόπο επίλυσης του θέματος. Και αυτό γιατί εάν επιθυμεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει  ευνοϊκότερη ρύθμιση, τίποτε δεν την εμποδίζει, αλλά  ως τότε επιβάλλεται να ενεργοποιήσει  επιτέλους την εφαρμογή της υφισταμένης ή -αν πάσχει- να την επαναλάβει ορθώς.

Απαντήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει, αφού εάν  δεν υφίσταται πρόβλημα συνταγματικότητας του άρθρου 11 του ν. 4609/2019, γιατί δεν εφαρμόζει  η Κυβέρνηση τη νομοθετική αυτή ρύθμιση σχετική με την αναγνώριση, προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό́ δικαίωμα, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διπλάσιου ή τριπλασίου χρόνου ως πέντε  έτη, χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού στις οποίες υπηρετούν, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους.

Εάν  ωστόσο υφίσταται πρόβλημα συνταγματικότητας της άνω διάταξης και, εφόσον το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν διαφωνεί επί της ουσίας με το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί δεν αντικατέστησε ήδη την υφιστάμενη διάταξη με νέα νομοθετική ρύθμιση, τηρώντας τις συνταγματικές προδικασίες, σε ένα από τα πλείστα νομοσχέδια που ήδη ως σήμερα έφερε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον άξιο απορίας είναι εάν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργείων  και ποιες είναι οι υπηρεσίες που επωμίσθηκαν την ευθύνη επικοινωνίας και επίλυσης της χρονίζουσας νομικής εκκρεμότητας.