Ο Βουλευτής ΝΙΚΗΣ Πιερίας, Κομνηνός Δελβερούδης, μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής, ενάντια στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναδεικνύοντας την απροκάλυπτη προσπάθεια αλλοίωσης του Συντάγματος, ως συνέχεια της προκλητικής κυβερνητικής απαξίωσής του μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, κατά τη συζήτηση κρίσιμων νομοσχεδίων (τεκμήρια φορολόγησης, γάμος ομοφυλοφίλων, κλπ.).
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 5 του άρθρου 16 του Συντάγματος, η οποία ορίζει ξεκάθαρα ότι η Ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, υπό την εποπτεία του Κράτους, καθώς και η παράγραφος 8 του ιδίου άρθρου, στην οποία αναφέρεται ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες, καθιστούν την απόφαση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, επικίνδυνη απόπειρα παραβίασης του Συντάγματος, με τεράστιες συνέπειες για τη δημοκρατία μας. Αν η συνταγματική λέξη «απαγορεύεται», δεν σημαίνει τίποτα και δεν αποτελεί τροχοπέδη για την Κυβέρνηση, τότε μελλοντικά ενδέχεται να επιτραπεί και η ιδιωτική δικαιοσύνη με ιδιώτες δικαστές, κάτι το οποίο σήμερα, ομοίως και ρητώς απαγορεύεται.
Επιγραμματικά, ο Βουλευτής ανέδειξε, επίσης, ότι η ίδρυση και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας δεν επιβάλλεται από το Ενωσιακό Δίκαιο, ότι η ουσιαστική εποπτεία των ιδιωτικών παραρτημάτων, από την κατακερματισμένη ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) καθίσταται προβληματική και αμφισβητούμενη, ενώ τα πανεπιστήμια δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι επιχειρήσεις, οι οποίες θα θεωρούν πελάτες τους φοιτητές.
Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται – άκρως υποκριτικά – ότι θέλει να δώσει διέξοδο στα χιλιάδες ελληνόπουλα, που δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ την ίδια στιγμή, οι κυβερνώντες απέκλεισαν 20.000 υποψηφίους από τα δημόσια πανεπιστήμια, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο αυτό, καταργείται το ενιαίο και ισότιμο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας, νομοτελειακά, υποψηφίους δύο ταχυτήτων, ενώ τα πτυχία και το επίπεδο σπουδών των παραρτημάτων ξένων και φημισμένων πανεπιστημίων, που ενδέχεται να λειτουργήσουν στη χώρα μας, δεν θα έχουν καμία σχέση σε σχέση με το επίπεδο σπουδών του μητρικού πανεπιστημίου.
Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει ευεργετικές συνέπειες και για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με τη λογική αυτή, η λειτουργία ιδιωτικών κλινικών, θα έπρεπε να είχε βελτιώσει αισθητά την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων, κάτι το οποίο, σε καμία περίπτωση, δεν συνέβη.
Αν υπήρχε η βούληση, να ενισχυθούν ουσιαστικά τα δημόσια πανεπιστήμια, θα είχε αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των μελών ΔΕΠ, θα είχε αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, θα υπήρχε μέριμνα για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και την ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής στέγασης και εστίασης και θα προωθούσαν τα ερευνητικά προγράμματα των Ελληνικών πανεπιστημίων.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής τόνισε ότι η ΝΙΚΗ καταψηφίζει το εν λόγω νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας την αντισυνταγματική του ακροβασία, αλλά και τον διαφαινόμενο ελλιπή τρόπο εποπτείας και ελέγχου του πλαισίου λειτουργίας της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, δηλώνοντας απερίφραστα, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και την εναντίωση σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσής του.