«Ο Μ. Αλέξανδρος άλλαξε τον κόσμο με τον Ελληνικό Πολιτισμό»

Εσπερίδα του «Ολύμπιος Ζευς» Κατερίνης της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ

  Η διάδοση του Ελληνικού Πνεύματος στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου  από τον παγκόσμιο Έλληνα, τον Μέγα Αλέξανδρο, επικέντρωσε το θεματολόγιο της εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, από το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» της ΑΧΕΠΑ  ΕΛΛΑΣ, της κορυφαίας ομογενειακής οργάνωσης του Ελληνισμού.

  Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης, οι αδελφοί φιλόλογοι και ιστορικοί Ήρκος και Στάντης Αποστολίδης ανέπτυξαν εμπεριστατωμένα το θέμα: «Μέγας Αλέξανδρος-Η διάδοση του Ελληνικού Πνεύματος» καθότι και οι δύο έχουν εντρυφήσει και έχουν μελετήσει πηγές της κλασσικής ιστορίας με αναφορά τον Μακεδόνα στρατηλάτη, τους διαδόχους καθώς και τους επιγόνους του, ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα.

 Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του κύκλου των ενημερωτικών, επιστημονικών και ιστορικών δράσεων του τμήματος Κατερίνης και συνδιοργανώθηκε με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

  Ως οικοδεσπότης της εσπερίδας, ο πρόεδρος του «Ολύμπιος Ζευς» ιατρός Δρ Παναγιώτης Γ. Ταρενίδης αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε ομιλητές και παρευρισκόμενους, επισήμανε τη συνεισφορά των αδελφών Αποστολίδη στην ανάδειξη του πολιτισμικού ρόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τονίζοντας: «Η ΑΧΕΠΑ φέρει ως πρόταγμα στο τρίτο της γράμμα τη λέξη educational καταδεικνύει οτι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ αποτελεί σημαντική παράμετρο στο ρόλο μας, γεγονός που υλοποιούμε και σήμερα. Έτσι λοιπόν είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την εκπαιδευτική μας κοινότητα μάλιστα  με την τελευταία δράση με τη δευτεροβάθμια για τα πρότυπα ζωής να απολαμβάνουμε πλέον την επιτυχία του εγχειρήματος που θα το εφαρμόσουν πιλοτικά και άλλοι νομοί.

  Όλοι μαζί με γνώμονα την εκπαίδευση και γενικότερα την παιδεία, αναπτύσσουμε σημαντικά εφόδια για όλους μας και ιδιαίτερα για τους νέους μας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αποψινοί ομιλητές θα μας προσδώσουν περαιτέρω γνώση περί του πολιτισμικού έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

                                               Οι χαιρετισμοί

  Εκθειάζοντας τη δυναμική του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα ενεργά της περιφέρειας, ο Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ Χρήστος Καραπιπέρης ανέφερε: «Υλοποιείτε ως τμήμα Κατερίνης σοβαρές και στοχευμένες εκδηλώσεις, όπως ο πρόσφατος διαγωνισμός για τα πρότυπα ζωής που θα εφαρμόσουμε και θα το επεκτείνουμε και σε άλλους νομούς γιατί όλοι μας προσδίδουμε βαρύτητα στην εκπαίδευση. Αλλά βέβαια είστε αξιέπαινοι και για την αποψινή πρωτοβουλία.

  Ως ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ προχωρούμε ήδη ένα πρόγραμμα βιωματικής αγωγής στον Έβρο για το περιβάλλον σε συνδυασμό την αναδάσωση στην περιοχή του Τυχερού που επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές, ενώ παράλληλα όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος φιλοξενούμε είκοσι φοιτητές πανεπιστημίων της Αμερικής με ελληνικές ρίζες, τρίτης και τέταρτης γενιάς, για να γνωρίσουν και να εκπαιδευτούν σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού της πατρίδας μας. Συγχαρητήρια και πάλι.»

  Από πλευράς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Πιερίας ως συνδιαργανώτριας, ο διευθυντής Γεώργιος Μακρής στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε: «Η προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η παγκόσμια κληρονομιά του αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για όλους μας. Ως στρατηλάτης και οραματιστής δεν περιορίστηκε μόνο στις κατακτήσεις αλλά μετέφερε τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνικού Πνεύματος, δημιουργώντας γέφυρες πολιτισμού ανάμεσα σε λαούς.

  Η αποψινή εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να εμβαθύνουμε της πτυχές αυτής της μοναδικής κληρονομιάς, μέσα από τη γνώση και τις εμπειρίες των διακεκριμένων ομιλητών Ήρκου και Στάντη Αποστολίδη. Εύχομαι μια εποικοδομητική και εμπνευσμένη βραδιά.»  

  Στο περίγραμμα της εσπερίδας, στη βιογραφική διαδρομή και στο πολύπλευρο συγγραφικό έργο των ομιλητών, αναφέρθηκε στη συνέχεια το μέλος του τμήματος φιλόλογος και ιστορικός Θεόδωρος Χ. Ζαπουνίδης , λέγοντας: «Η έρευνα και η μελέτη τους επικεντρώθηκε στη μετάφραση και σχολιασμό θεμελιωδών έργων της αρχαίας Ελληνικής και της νεότερης Ευρωπαϊκής γραμματείας. Οι ομιλητές σε κάθε παρουσία τους καθηλώνουν το ακροατήριό τους αφυπνίζοντας τις πνευματικές δυνάμεις που φέρουμε μέσα μας. Ο λόγος τους αφοπλιστικός, σαφής και διαπεραστικός.

  Χαρακτηριστικό τους το πάθος για τα θέματα που μελετούν, πάθος που προέρχεται από την εις βάθος μελέτη των πηγών. Η οξύτητα των θέσεων τους προκαλεί δημιουργικά το ακροατήριο, ώστε μέσα από την αμφισβήτηση των παραδεδομένων να ανακαλύψει διαφορετικές αλήθειες από αυτές που επιβλήθηκαν.»

Οι ομιλητές

  Αναπτύσσοντας τις εισηγήσεις τους οι δύο φιλόλογοι-ιστορικοί αδελφοί Αποστολίδη, ανέπτυξαν και ανέλυσαν μέσα από την πολυετή αναζήτηση και έρευνα των πηγών  για το πολιτιστικό έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τον Ήρκο Αποστολίδη να επισημαίνει: «Το θέμα είναι η αποτίμηση μιας προσωπικότητας. Κάθε προσωπικότητα κάνει ένα έργο, εμείς όμως τι παίρνουμε από αυτό και πως το κρίνουμε. Όταν οι πηγές είναι ελλειμματικές υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Τι λοιπόν θα προσλάβουμε από αυτόν τον άνθρωπο και το έργο του.  Θα πρέπει να μελετήσουμε τις αρχαίες πηγές, τις αρχαιολογικές ανασκαφές και ταυτόχρονα να δούμε το έργο πως εξελίχθηκε. Το έργο του Μακεδόνα στρατηλάτη είναι τεράστιο.»

  Ο Στάντης Αποστολίδης υπογραμμίζει: «Για τον Μέγα Αλέξανδρο δεν ισχύει καμία κρίση επί της προσωπικότητας, αλλά επί του έργου του. Δεν θα κριθεί εάν ήταν επιρρεπής στο ποτό όπως μας λεν ή είχε ανθρώπινο ελάττωμα ή ότι ήταν ο άνθρωπος που τάχα σκότωσε τους συνεργάτες του με θυμό, αλλά θα κριθεί  κυρίως από το τι έφερε σε ολόκληρο τον κόσμο στις επόμενες χιλιετίες.

  Ένα έργο που θα μετρηθεί και μετράτε αρχαιολογικά και κοινωνιολογικά από τη στιγμή που εκείνος έκλεισε τα μάτια του, τι άφησε πίσω του στο χώρο του πνεύματος, του πολιτισμού, της τέχνης, της ανωτεροποίησης του ανθρώπου προς ένα πρότυπο που να είναι πολιτισμένος και να μην είναι ένας απλός άνθρωπος .

  Ο Μέγας Αλέξανδρος άλλαξε τον κόσμο με ένα τρόπο που ουσιαστικά ήταν ο τρόπος του Ελληνικού Πνεύματος και του Ελληνικού Πολιτισμού.»  

  Η βραδιά την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Μητροπολίτη , της πολιτείας της αυτοδιοίκησης, των φορέων και του πνευματικού κόσμου  και ασφαλώς συμπολίτες, έκλεισε με απονομές τιμητικών διακρίσεων στους ομιλητές από τον κ. Καραπιπέρη Χρήστο κυβερνήτη της ΑΧΕΠΑ και το μέλος του ΔΣ κο Κωνσταντίνο Κρυστάλη καθώς και από  τον κ. Γεώργιο Μακρή και την Σύμβουλο Φιλολόγων της Δευτεροβάθμιας κας Β. Αγγέλη.

 Την εσπερίδα παρουσίασε ο Περικλής Χατζηγιάννης.