Κάθε οικισμός και κάθε περιοχή εν γένει έχουν την ιστορία τους. Μία ιστορία που αν την ανιχνεύσουμε θα βρούμε σε αυτήν σημαντικά στοιχεία στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε πλούτο για την καθεμία από αυτές τις περιοχές, για τους κατοίκους τους και για τους επισκέπτες τους.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Πλαταμώνας. Η ιστορία του οπωσδήποτε επικεντρώνεται γύρω από το ομώνυμο Κάστρο του Πλαταμώνα, όμως την δεκαετία του 1910 κατασκευάζεται η Σιδηροδρομική Γραμμή και ο Σιδηροδρομικός Σταθμός. Παράλληλα, κάτω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό υπάρχουν κάποια λίγα ψαρόσπιτα που αλιεύουν την Γαρίδα, η οποία μέσω του Σταθμού ταξιδεύει στην Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας και γίνεται ξακουστή ως η “Γαρίδα του Πλαταμώνα”. Την δεκαετία του 1920 φθάνουν στον Σταθμό και εγκαθίστανται στον Πλαταμώνα οι πρόσφυγες από την Μικρασιατική Καταστροφή, οι οποίοι έχουν σημαντικό ρόλο σε όλη αυτήν την διαδικασία, ενώ αργότερα φθάνουν στον Σταθμό και οι πρώτοι τουρίστες.
Σε γενικές γραμμές, γύρα από αυτά τα στοιχεία επικεντρώνεται η ιστορία του Πλαταμώνα, ενός οικισμού που είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα, σε μία από τις περιοχές της Πιερίας που είναι ξακουστές ως προορισμοί και για τον τουρισμό τους. Αν θέλεις να ξαναφτιάξεις τον Πλαταμώνα ή να τον ενισχύσεις μπορείς να το κάνεις ακριβώς γύρω από αυτά τα στοιχεία.
Η μεταφορά του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Πλαταμώνα σε άλλη θέση (στους Νέους Πόρους) δημιούργησε εκεί έναν μεγάλο ελεύθερο χώρο που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί με όρους αστικής ανάπλασης και ανάπτυξης και να αποδοθεί στο κοινό, στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Παράλληλα, μπορεί και πρέπει να εκπέμπει και τους ιστορικούς συμβολισμούς που έχει αυτό το νεότερο μνημείο και να συνδέεται με την προοπτική για το μέλλον.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Πλαταμώνα προτείνει για τον συγκεκριμένο χώρο χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής, κοινωνικές και διοικητικές δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, σε όλους μας είναι φανερό ότι ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η έλλειψη δημόσιου χώρου απαιτεί τέτοιοι χώροι να αξιοποιηθούν και να αποδοθούν στο κοινό ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, ενώ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρέπει να συμβολίζεται και η μικρή ιστορία που προαναφέρθηκε.
Για παράδειγμα, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής που μπορεί να περνάει μέσα από την ενίσχυση της ταυτότητας του Πλαταμώνα ως προορισμού γύρω από μία κουζίνα που θα έχει την αναφορά της στη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα γύρω από την ομώνυμη Γαρίδα, παράλληλα και με άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν από τον οικείο Δήμο για την πολεοδομική αναβάθμιση και ανάδειξη αυτού του ιστορικού τόπου.
Ο χαρακτηρισμένος Ιστορικός Τόπος όμως συνεχίζεται και πέραν του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ακολουθεί όλο το μήκος της παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής και φτάνει έως το Κάστρο του Πλαταμώνα. Δεν είναι μία απλή άποψη ή πρόταση να αναδειχθεί αυτήν η διαδρομή μέχρι το Κάστρο. Είναι μια διαδρομή που ήδη χρησιμοποιούν εκατοντάδες επισκέπτες της περιοχής για να φτάσουν πεζή από τον Πλαταμώνα στο Κάστρο. Είναι ξεκάθαρο ότι η συνολική ανάπλαση του Παλαιού Σιδ. Σταθμού καθώς και το σύνολο του χαρακτηρισμένου Ιστορικού Τόπου έως το Κάστρο του Πλαταμώνα είναι κάτι που θα εμπλουτίσει και το τουριστικό μας προϊόν που σε μεγάλο βαθμό περιορίζεται στο γνωστό σε όλους μας Ήλιος – Θάλασσα.
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός εγκαταλείφθηκε περίπου το έτος 2004. Πέρασαν αισίως είκοσι χρόνια και ακόμα αυτή η έκταση δεν έχει αξιοποιηθεί.
Είτε ως ιδιοκτησία του Ο.Σ.Ε., είτε ως ιδιοκτησία του Δημοσίου, είτε ακόμα και ενδεχόμενα του Δήμου η έκταση αυτήν πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα, να αναπλαστεί και να παραχωρηθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες ως ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής με όλους τους ιστορικούς συμβολισμούς που έχει, δημιουργώντας ένα μοναδικό «τοπόσημο» για την περιοχή.
Ένας χώρος που θα δημιουργεί ασφάλεια για παράδειγμα για μία μητέρα να αφήσει το παιδί της να παίξει, για έναν ηλικιωμένο να πιει τον καφέ του στην δροσιά των πλατάνων, για τους μαθητές που μπορούν εκεί να αναπτύσσονται αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, για τους επισκέπτες όπου θα μπορούν εκεί να γνωρίζουν την ιστορία του χωριού και της περιοχής και γενικότερα για κάθε άνθρωπο που θα θέλει να βρει ελεύθερο δημόσιο χώρο μέσα σε έναν οικισμό με την επισκεψιμότητα του Πλαταμώνα.
Ένα ψυχαγωγικό και θεματικό πάρκο στην καρδιά του Πλαταμώνα.
*Χρήστος Τζιουβάρας
Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ.
Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας