Παρέμβαση του Σπύρου Κουλκουδίνα για την προστασία και στήριξη των μελισσοκόμων

Με μια νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη των μελισσοκόμων.

Αναδεικνύει το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισαγωγής στην αγορά μελιού χαμηλής ποιότητας, το οποίο παρουσιάζεται ως ελληνικό και πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό λειτουργεί υπονομευτικά στην ελληνική παραγωγή αλλά και στο ίδιο το προϊόν στη χώρα μας.

Επισημαίνει επίσης ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν μειώσει τον πληθυσμό αλλά και την παραγωγική δυνατότητα των μελισσών, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της παραγωγής της ελληνικής μελισσοκομίας.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας προτείνει:

-Την εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές μελιού, χαμηλής ποιότητας, που παρουσιάζονται στην αγορά ως ελληνικής παραγωγής, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή.

-Να υπάρξει πρόβλεψη για την αποζημίωση των μελισσοκόμων από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν, αρνητικά, την παραγωγή τους, ενόψει των επικείμενων αλλαγών στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ «Μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας»

Κύριε Υπουργέ,

Το μέλι, ως προϊόν, αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας.

Είναι αδήριτη ανάγκη, κάτω από τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει , να ενεργοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία και τη στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας.

Η ανεξέλεγκτη εισαγωγή στην αγορά μελιού χαμηλής ποιότητας, το οποίο παρουσιάζεται ως ελληνικό και πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές, λειτουργεί υπονομευτικά στην ελληνική παραγωγή αλλά και στο ίδιο το προϊόν στη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές μελιού.

Είναι επίσης δεδομένο ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν μειώσει τον πληθυσμό αλλά και την παραγωγική δυνατότητα των μελισσών, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της παραγωγής της ελληνικής μελισσοκομίας.

Ήδη καταγράφεται μείωση της παραγωγής σε ποσοστό πάνω από το 70% τη φετινή περίοδο.

Το γεγονός αυτό πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία ιδιαίτερα ενόψη των επικείμενων αλλαγών και της επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την αποζημίωση των μελισσοκόμων από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν, αρνητικά, την παραγωγή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές μελιού, χαμηλή ποιότητας, που παρουσιάζονται στην αγορά ως ελληνικής παραγωγής;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τους μελισσοκόμους σε ότι αφορά στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενταχθούν στα αποζημιωτικά αίτια οι αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή από ακραία καιρικά φαινόμενα ή φυσικές καταστροφές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας