Ένα ζωντανό γαστρονομικό και ψυχαγωγικό  διήμερο στο Ελατοχώρι

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυυκουλιάτας

Μια προσπάθεια που επαναλαμβάνεται για 2η χρονιά και δείχνει πως υπάρχουν εκδηλώσεις που μπορούν να κοινητοποιήσουν επισκέπτες, να δώσουν ευκαιρίες στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα να ενεργοποιηθεί θετικά και με ελπίδα για το μέλλον .

Η ορεινή Πιερία έχει και φυσικά και ιστορικά – παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν συνδυαστούν με τις σύγχρονες υποδομές μπορεί να διεκδικήσει ένα δικό της  μεγάλο δυναμικό και ξεχωριστό  σύνολο επισκεπτών για όλο το χρόνο.

Τα Πιέρια, σε όλες τις κατά καιρούς μελέτες, αναφέρονται ως ένα μοναδικό ολοκληρωμένο θεματικό περιβαλλοντικό πάρκο, αφού περιέχει το σύνολο των φυτοκοινωνικών διαπλάσεων και μάλιστα με τέτοια πληρότητα η οποία δεν απαντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Το πολυπληθές των ειδών της δασικής χλωρίδας και η μοναδική ανάμιξή τους που απαντάται στα Πιέρια με τις εναλλασσόμενες συνθέσεις χρωμάτων, σε όλες τις εποχές του έτους, δημιουργούν ένα εξαιρετικής μοναδικότητας και ωραιότητας μακροτοπίο και εξαιρετικά και απαράμιλλα μικροτοπία.

Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους οι οποίες συνδέονται παράλληλα με την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και το αρχαιολογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον στα Πιέρια, το δασικό οδικό δίκτυο από τους οικισμούς μέχρι τις κορυφές, το αρχαίο λατομείο μαρμάρου, περιμένουν υπομονετικά.

Χωριά κεντημένα στον πολύχρωμο, εναλλασσόμενο ανάλογα με τις εποχές, καμβά στολίζουν το τοπίο και προσφέρουν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό αφήγημα ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης.

Άνρωποι πρόσχαροι, ευγενικοί, χαμογελαστοί και πρόθυμοι να προσφέρουν ένα αντίδωρο, ενα κέρασμα και να συνδράμουν σε όποια προσπάθεια δίνει αξία και ελπίδα για μέλλον του τόπου.

 Όλα τα παραπάνω και οι άνθρωποι, προτείνουν και περιμένουν υπομονετικά, χρόνια τώρα, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων να συντάξουν προτάσεις και μελέτες, να χρηματοδοτήσουν ήπιες παρεμβάσεις και έργα που θα δώσουν την δυνατότητα όλη αυτή η περιοχή από τον Κολινδρό μέχρι τον Άγιο Δημήτριο και τον Λόφο να αναδείξει την μοναδικότητά του. Να αποτελέσει ένα πολύμορφο χώρο επίσκεψης και διαμονής για επισκέπτες και καταγόμενους απ την περιοχή, οι οποίοι ζουν στα αστικά κέντρα και αναζητούν σύντομες αποδράσεις αναψυχής, χαλάρωσης, αποτοξίνωσης από την τοξική καθημερινότητα της εργασίας, του κυνηγητού και του άγχους της αδιέξοδης επιβίωσης στον αστικό χώρο και τρόπο ζωής.

Εκδηλώσεις όπως το διήμερο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους, που πραγματοποιήθηκε για 2η χρονιά στο Ελατοχώρι,το Σαββατοκύριακο 19 και 20 ΟΚτωβρίου 2024, ανοίγουν ένα παράθυρο προς τον παράδεισο των Πιερίων και οι επισκέπτες παίρνουν μια μικρή γεύση από τον γαστρονομικό και φυσικό πλούτο της περιοχής.

Η προσπάθεια του Δήμου Κατερίνης και της Αντιδημαρχίας Τουρισμού και Πολιτισμού είναι μια αφετηρία για να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός και να υλοποιηθεί ένα ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων αξιοποιώντας τους τοπικούς φορείς, τις υπάρχουσες δομές  και υποδομές, να γίνουν όπου απαιτείται τα απαραίτητα έργα.

Ένας σχεδιασμός που θα προκύψει μέσα από την αξιολόγηση κι αξιοποίηση της ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χώρου των Πιερίων. Κι αυτό διότι κάθε τί πρόσκαιρο, περιφερόμενο ή ξένο προς την τοπική παράδοση και καθημερινότητα δεν θα προσφέρει ούτε στην μοναδικότητα ούτε στην μονιμότητα της όποιας προσπάθειας.

Η διάθεση υπάρχει, οι καλές προθέσεις από την Δημοτική Αρχή φάνηκαν, αυτό που μένει είναι η συνέχεια και η συνέπεια στην τοπικότητα και την μοναδικότητα του χώρου των Πιερίων..