Αν την πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης την έχουμε συνδέσει με κομματικές συγκεντρώσεις ή απεργιακές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες διαφόρων κλάδων εργαζόμενων, επαγγελματιών και αγροτών η διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαΐου 2020, ήταν διαφορετική. Σ αυτή τη διαμαρτυρία η πλατεία ήταν γεμάτη από άδειες καρέκλες καταστημάτων εστίασης ! Άδειες καρέκλες που όμως η κάθε μια είχε κι ένα μήνυμα!
Πρώτα μετέφερε την αγωνία των επαγγελματιών της εστίασης που βλέπουν δυο μήνες τα καταστήματα τους κλειστά, αλλά και την διαδικασία να ανοίξουν πολύ πιο δύσκολη και ουσιαστικά μη βιώσιμη.
Δεύτερον κάθε καρέκλα είχε μια πινακίδα που αναγράφονταν ο συνεργάτης, ο κλάδος που συνεργάζονται τα καταστήματα εστίασης και που όλοι μαζί διακινούν τουλάχιστον το 30% του κύκλου εργασιών και των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού!
Ποια είναι όμως η επόμενη μέρα γι αυτόν τον σημαντικό επαγγελματικό κλάδο; Πως διαμορφώνει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα για την εστίαση;
Τα μέτρα και οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση – λόγω κορονοϊού – για να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση είναι μια πορεία που οδηγεί σε αναγκαστικό πλέον κλείσιμο αφού δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των καταστημάτων. Όταν η ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων μειώνεται στο 1/4 και καθορίζονται συγκεκριμένα και δύσκολα εφαρμόσιμα μέτρα προφύλαξης και προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες, ουσιαστικά καθιστούν ανέφικτη την βιώσιμη λειτουργία των καταστημάτων αυτών
Το Σωματείο των Επαγγελματιών της Εστίασης Κατερίνης προχώρησε σ αυτή την πρωτότυπη διαμαρτυρία συμμετέχοντας στο πανευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας «Empty Chairs – Άδειες Καρέκλες» .
Η εκδήλωση-διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης. Περισσότεροι από 30 σύλλογοι εστίασης από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στην συμβολική αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας. Οι επιχειρηματίες τοποθέτησαν στις κεντρικές πλατείες των πόλεών τους τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους για να συμβολίσουν όλους τους κρίκους της επισιτιστικής αλυσίδας που πλήττονται από την έλλειψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου.
Φυσικά το στήσιμο δεν ήταν τυχαίο και χωρίς συμβολισμούς. Οι καρέκλες είχαν πινακίδες που κατέγραφαν όλους τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που συνεργάζεται ο κλάδος της εστίασης και όλοι πλήττονται, ενώ υπήρχε και το «επίσημο» τραπέζι που ανήκει στους βουλευτές κατά κόμμα στη Βουλή που έχουν την ευθύνη να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τον κλάδο.
Η εστίαση, που μαζί με τον τουρισμό έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από το μεγάλο λοκ ντάουν, πραγματοποιεί ένα τζίρο άνω των 4 δισ. τον χρόνο, απασχολεί σταθερά ή εποχικά περί τους 450.000 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 12% του εργατικού δυναμικού και περιλαμβάνει τουλάχιστον 100.000 μικρές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους.
Στην διαμαρτυρία της Κατερίνης εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως το Δ.Σ. και μέλη του Σωματείου Εστίασης Κατερίνης πραγματοποίησαν την διαμαρτυρία μίλησαν για τα προβλήματά τους χωρίς να παραστεί κανένας εκπρόσωπος των κομμάτων, από την Βουλή την Αντιπεριφέρεια, την Δημοτική Αρχή. Αντίθετα σε άλλες πόλεις συμπαραστάθηκαν στους διαμαρτυρόμενους πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εστίασης της Κατερίνης παρουσίασαν το πρόβλημα και ανέφεραν τις θέσεις και τις προτάσεις που κατέθεσε η ΠΟΕΣΕ προς όλα τα αρμόδια υπουργεία για την όσο πιο ομαλή γίνεται κανονική επιστροφή στην κανονικότητα και λειτουργία των καταστημάτων
Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Σε ότι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεις μεταξύ των θέσεων την ΠΟΕΣΕ είναι δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80% 7ετούς διάρκειας με 12μηνη περίοδο χάριτος και επιδοτούμενο επιτόκιο από το ΤΕΠΙΧ.
Σε ότι αφορά τα ενοίκια οι επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από τις “Άδειες Καρέκλες” ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος ως προς τα εργασιακά ανάμεσα στις προτάσεις είναι και να υπάρξει πρόβλεψη για την κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων, που θα θιγούν από τα μέτρα στο επίπεδο του ονομαστικού τους μισθού μέσω του προγράμματος “SURE”