Οι ποδηλατόδρομοι της Πιερίας και το κακό τους χάλι!

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουκουλιάτας

Τον τελευταίο καιρό ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τους ποδηλατόδρομους στην Πιερία.

Να θυμίσω την συνέντευξη της Δημοτικής  Αρχής Κατερίνης με θέμα τον διετή απολογισμό και την αναφορά σε μελέτη νέων ποδηλατόδρομων η οποία, όπως ειπώθηκε, μπλοκάρεται από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, την απάντηση – διάψευση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας. Ακόμη φετινή την Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας και τις εκδηλώσεις που γίνονται στην Κατερίνη.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την επαναφορά στην επικαιρότητα του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης στην πόλη, αλλά και στον ευρύτερο χώρο, ως μέσου άθλησης, ψυχαγωγίας κ.α., αναζήτησα στην Πιερία αναγνωρισμένους ποδηλατόδρομους.

Αυτούς που βρήκα, φρόντισα να τους επισκεφθώ να δω την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αν είναι χρήσιμοι, με την έννοια ότι εξυπηρετούν την μετακίνηση, αλλά κι αν τελικά ένας ποδηλάτης μπορεί να τους χρησιμοποιήσει με ασφάλεια.

Σύμφωνα με καταγραφή πριν από το 2010, προφανώς με χρηματοδότηση από συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Πιερία υπάρχουν 10,7 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομοι. Αναλυτικά έχουμε 4,7 χιλιόμετρα στον Δήμο Δίου – Ολύμπου, επίσης 4,7 χιλιόμετρα στον Δήμο Κατερίνης και 1,3 χιλ. στο Δήμο Πύδνας Κολινδρού.

Τους ξέρετε; Ας τους γνωρίσουμε…

Ποδηλατόδρομος Πλατανάκια – Ε.Ο. διασταύρωση Γρίτσας

Στον Δήμο Δίου – Ολύμπου υπάρχει ένας ποδηλατόδρομος που ξεκινά μετά τον οικισμό Πλατανάκια στο Δίον και καταλήγει πριν τον κόμβο της εθνικής οδού στη Γρίτσα.

Ποδηλατόδρομος στα ΠΛατανάκια: Το μοναδικό σήμα σε όλο το μήκος του ποδηλατόδρομου

Στον ποδηλατόδρομο υπάρχει μόνο ένα σήμα στην έναρξη μετά τα Πλατανάκια, δεν υπάρχει καμιά σήμανση στο οδόστρωμα, ενώ η κατάληξή του είναι άγνωστη, αφού δεν υπάρχει σήμανση και αν κινηθούμε όσο υπάρχει δρόμος θα καταλήξουμε σε ένα αδιέξοδο ανάμεσα σε προστατευτικά κιγκλιδώματα του παράδρομου της εθνικής οδού.

Το ….τελείωμα του ποδηλατόδρομου…

Η κατάσταση του δρόμου είναι καλή αν και στο τελείωμα του –αν φτάνει ως εκεί – ένα μέρος είναι χαλικοστρωμένο και το τελευταίο τμήμα είναι πλακόστρωτο..

Ποδηλατόδρομος λίγο πριν το τέλος

Όταν περάσαμε για την φωτογράφηση σε ένα τμήμα στην αρχή μετά τα Πλατανάκια  είχαν καθαριστεί τα χόρτα…

Ποδηλατόδρομος με τα χόρτα κομμένα πρόσφατα… μια κάποια φροντίδα…

Υπάρχει ένα ερωτηματικό αν τελικά αυτός ο ποδηλατόδομος είναι πράγματι 4,7 χιλ….

Οι ποδσηλατόδρομοι στην πόλη της Κατερίνης

Στον Δήμο Κατερίνης έχουμε πολλούς ποδηλατόδρομους, όπως τουλάχιστον δείχνει το σχετικό τοπόγραμμα.

Ο ποδηλατόδρομος μεταξύ Παραλίας – Ολυμπιακής Ακτής

Έχουμε ένα τμήμα στον παραλιακό δρόμο μεταξύ Παραλίας και Ολυμπιακής Ακτής. Είναι ίσως το πιο γνωστό αφού η τελευταία εκδήλωση της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η ποδηλατάδα από την Κατερίνη μέχρι τον ποδηλατόδρομο Παραλίας – Ολυμπιακής Ακτής και επιστροφή στην Κατερίνη.

Υπάρχουν όμως και στην Κατερίνη ποδηλατόδρομοι. Τους ξέρετε; Έχετε δει κάποια σήμανση;  Ας τους δούμε κι αυτούς.

..ο ποδηλατόδρομος στον Πέλεκα

Εκεί στον ταλαίπωρο Πέλεκα υπάρχει ένα μικρό τμήμα ποδηλατόδρομου που ξεκινάει από κάπου και καταλήγει στο πουθενά. Συγκεκριμένα λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Νύμφωνα υπάρχει μια στενή τσιμεντοστρωμένη λωρίδα με διαγράμμιση (!) στη μέση και σήμα ποδηλάτου (!!), κι αν την ακολουθήσετε θα καταλήξετε στο τσιμέντο της γέφυρας της περιφερειακής οδού… δηλαδή στο πουθενά.

ο ποδηλατόδρομος στον Πέλεκα έχει διαγράμμιση, έχει σήμανση, αλλά …δεν έχει δρόμο.

Επίσης ως ποδηλατόδρομος φαίνεται να είναι χαρακτηρισμένο το τμήμα του δρόμου από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι το Υδραγωγείο (οδός Εθνικής Αντίστασης). Όσο κι αν έψαξα ίχνη ποδηλατόδρομου, εγώ, δεν βρήκα.

Ποδηλατόδρομος 19ης Μαΐου, στην Κατερίνη. Η αρχή του στην Αγ. Αικατερίνη

Υπάρχει όμως κι άλλος, ο μεγάλος ποδηλατόδρομος της Κατερίνη!

Αν περνώντας από την οδό 19ης Μαΐου έχετε αναρωτηθεί γιατί δεξιά κι αριστερά ο δρόμος έχει διπλό πεζοδρόμιο, ένα – το εξωτερικό – πλακόστρωτο και το άλλο – το εσωτερικό – μόνο με τσιμέντο, θα πρέπει να ξέρετε πως αυτός – η τσιμεντένια λωρίδα- είναι ο μεγάλος ποδηλατόδρομος της Κατερίνης! Ξεκινά κάπου (;) κοντά στο νεκροταφείο της Αγ. Αικατερίνης και καταλήγει κάπου (;) πριν την διασταύρωση της οδού 19ης Μαΐου με την οδό Ανδρέα Μιαούλη.

Ποδηλατόδρομος της 19ης Μαΐου στην Κατερίνη. Το ..απότομο τελείωμά του πριν την οδό Αν. Μιαούλη
Ποδηλατόδρομος της 19ης Μαΐου στην Κατερίνη. … και το τελείωμα στην απέναντι πλευρά

Καμιά σήμανση, καμιά φροντίδα του οδοστρώματος, τίποτα απολύτως που να μας δείχνει ότι αυτή η τσιμεντένια λωρίδα είναι ποδηλατόδρομος…

Στον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού και συγκεκριμένα στην Νέα Αγαθούπολη, υπάρχει ο μόνος ποδηλατόδρομος στην Πιερία που έχει αφετηρία και συγκεκριμένο προορισμό.

Ξεκινά από το ανδριάντα του Φιλίππου και καταλήγει στο παρατηρητήριο του υγροβιότοπου. Είναι σε καλή κατάσταση αν εξαιρέσει κανείς τις δυο ξύλινες γέφυρες που εγκυμονούν κινδύνους… Κι εδώ δεν υπάρχει καμιά σήμανση…

Αυτοί είναι οι χαρακτηρισμένοι (δεν ξέρω αν είναι και πιστοποιημένοι) ποδηλατόδρομοι στην Πιερία που βρίσκονται στον αστικό και περιαστικό χώρο. Από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται φαίνεται καθαρά πως μετά την κατασκευή τους και την απορρόφηση των σχετικών πιστώσεων οι αρμόδιοι Δήμοι δεν σπατάλησαν ούτε ένα ευρώ για την συντήρηση, την σήμανση, την πιθανή βελτίωση, επέκταση, γνωστοποίηση στους πολίτες ότι υπάρχουν!

Πριν λοιπόν μιλήσουν οι Δημοτικές Αρχές για νέους ποδηλατόδρομους ας αποδείξουν ότι ξέρουν να αξιοποιήσουν συντηρώντας, βελτιώνοντας και αναδεικνύοντας αυτούς που ήδη υπάρχουν!

– Για να πάρετε μια εικόνα πως είναι οργανωμένοι οι ποδηλατόδρομοι και πόσο διευκολύνουν την κίνηση των πολιτών μέσα στις πόλεις διαβάστε το άρθρο για τους ποδηλατόδρομους στο Βερολίνο ΕΔΩ

– Για να έχουμε μια ιδέα πως οργανώνετε πανευρωπαϊκά το ποδηλατικό κίνημα διαβάστε για τους ποδηλατοδρόμους του eurovelo ΕΔΩ

Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε στα ορεινά ποδηλατικά μονοπάτια, πως πιστοποιούνται και μια πρόταση για ποδηλατόδρομους στα Πιέρια.

Αρχική πηγή: https://www.smu.gr/greece_cycle_map/