Το ΕΣΥ και το Γ.Ν Κατερίνης χωρίς στήριξη

Τμήμα υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Έχουμε εκφράσει ως κόμμα  πάρα πολλές φορές τις ευχαριστίες μας προς το υγειονομικό προσωπικό για την υπερπροσπάθεια του στην αντιμετώπιση της Α’ φάσης της πανδημίας.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξε η ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό, χρήματα και μηχανήματα στην περίοδο 2015 ως το 2019.Απο την Α’ φάση όμως μέχρι σήμερα  έχουν περάσει 5 μήνες, χρόνος αρκετός, για να προετοιμαστεί κατάλληλα το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας που έρχεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντίθετα από  τις προσδοκίες των υγειονομικών υποβάθμισε παραπέρα το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Συγκεκριμένα : Οι 942 θέσεις γιατρών ΕΣΥ, από την προκήρυξη του Ανδρέα Ξανθού  τον Μάιο του 2019 ,πάγωσαν στο υπουργείο για μήνες και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Οι 9 από αυτές προορίζονταν για το νοσοκομείο Κατερίνης. 

Στο διάστημα αυτό των 15 μηνών έχουν αποχωρήσει 5000 επαγγελματίες υγείας και έχουν προσληφθεί λόγο κορονοϊού  2600 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου .

Η απώλεια αυτή οδηγεί ολόκληρα τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση. 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μαιευτικής κλινικής του  νοσοκομείου Κατερίνης που δεν έχει κανένα μόνιμο γιατρό, αλλά αντίθετα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ειδικών γιατρών με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία και κλινικές. Τα ίδια και χειρότερα με τις προγραμματισμένες εξετάσεις που ακυρώνονται και αναγκάζουν τους πολίτες να πηγαίνουν στα ιδιωτικά εργαστήρια της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης. 

Τα ραντεβού φτάνουν σε αναμονή ακόμη και 8 μηνών. 

Η ιδιωτικοποίηση όμως της υγείας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης. Το απέδειξε πρόσφατα και με την μεθόδευση της ώστε να δοθούν τα τεστ για τον κορονοϊό σε ιδιωτική εταιρία ημετέρων.

Οσμή σκανδάλου και εδώ αφού έτσι εκτοξεύεται το κόστος ζημιώνοντας το δημόσιο. 

Ταυτόχρονα η διοίκηση του νοσοκομείου πανηγυρίζει για ρεκόρ προσλήψεων.

Ως  ενίσχυση του Γ.Ν Κατερίνης με προσωπικό, παρουσιάζει σαν προσλήψεις  τις αποσπάσεις γιατρών από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία στο νοσοκομείο. Αποσπάσεις που έχουν αποδυναμώσει εντελώς την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας ιδιαίτερα στην ύπαιθρο της Πιερίας. 

Η ΜΕΘ που άνοιξε τον Φλεβάρη του 2017απο τον τότε υφυπουργό Π.Πολάκη συνεχίζει με το ίδιο προσωπικό και τα ίδια κρεβάτια. Ούτε ένα παραπάνω δεν έχουν δημιουργήσει! 

Μπορούν όμως  να λειτουργήσουν άμεσα άλλα 5 κρεβάτια αλλά χρειάζονται  γιατρούς και από την προκήρυξη για τις ΜΕΘ που ανήγγειλαν, στο νοσοκομείο μας δεν προκηρύχθηκε καμία θέση  ιατρού.

Το Γ.Ν  Κατερίνης είναι κέντρο  αναφοράς για τον κορονοϊό, αλλά η χρηματοδότηση του αντί να αυξηθεί μειώθηκε.

Το 2018 έλαβε το νοσοκομείο Κατερίνης 9.320.000 ευρώ, ενώ  το 2020 είναι εγγεγραμμένα 8.000.000 δηλαδή 1.320.000 ευρώ λιγότερα. 

Οι ανάγκες σε προσωπικό  «καλύπτονται» κυριολεκτικά  με προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. 

Το επόμενο διάστημα και μέσα πάντα στο 2020, πρέπει να προκηρυχθούν νέες θέσεις γιατρών, τουλάχιστον 9 για την Κατερίνη ,όπως προέβλεπε η προκήρυξη Ξανθού από το 2019.

Η χρηματοδότηση να επανέλθει τουλάχιστο στα επίπεδα του 2018 και να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση λόγο ορισμού τού νοσοκομείου ως νοσοκομείο αναφοράς. 

Να διοριστούν τώρα  3 εντατικολόγοι για να ανοίξουν τα 5 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Να γίνει ακόμη άμεσα η επιχάλκωση της ΜΕΘ ώστε να περιοριστούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Να παραταθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των γιατρών και του λοιπού προσωπικού (νοσηλευτικό -τεχνικό- καθαριότητα- φύλαξη) που λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία μονιμοποίησης τους. 

Να σταματήσει η απόσπαση γιατρών από τα κέντρα υγείας και να ενισχυθεί περαιτέρω η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με άνοιγμα και 3ου  ΤΟΜΥ, όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στον νομό μας, θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δημόσιο σύστημα υγείας για να μπορέσει ακόμα μια φορά, να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που περιμένουμε. 

Ας αναλάβει και η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες πριν είναι πολύ αργά. 

Τμήμα Υγείας Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

.