25 – 27 Αυγούστου 2023, το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης – Ανακοινώθηκε από τους συλλογικούς φορείς μαζί με το συνολικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2023

btr

Μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2022 δείχνει πως όταν υπάρχει σύμπνοια και υπευθυνότητα μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις που δίνουν ελπίδα στα χωριά της ορεινής Πιερίας

Στη Ρητίνη με πρωτοβουλία του Χιονοδρομικού Αθλητικού Ορειβατικού Συλλόγου και την συνεργασία του Τοπικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε μαζί με τους εν ενεργεία φορείς του χωριού η Οργανωτική Επιτροπή που σχεδίασε και ανακοίνωσε την υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων για το 2023.

btr

Η εκδήλωση – ορόσημο που ανοίγει νέους ορίζοντες είναι η πραγματοποίηση του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης το τριήμερο 25-27 Αυγούστου 2023, μαζί με το 1ο Αντάμωμα των Ρητινιωτών.  

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, στην γεμάτη από Ρητινιώτες – σες αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολικού Συγκροτήματος Ρητίνης ανακοινώθηκε η έναρξη της οργανωτικής διαδικασίας για το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης

Για την διαδικασία οργάνωσης του Συνεδρίου μίλησαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κος Γιώργος Κουκουλιάτας και το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής κος Ιωάννης Βελιτσιάνος, διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού.

Ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα και κοινοποιήθηκε σε αρμόδιους φορείς και ερευνητές η αναλυτική προκήρυξη για το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης.  Κάθε ενδιαφερόμενος για την συμμετοχή ως εισηγητής στο συνέδριο μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για την διαδικασία στο τηλ. 6977297221 (Γ. Κουκουλιάτας, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής) ή στο email:  [email protected] για να λάβει την προκήρυξη.

Ακολούθησε η ανακοίνωση των άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίστηκαν να γίνουν μέσα στο 2023 με πρώτη στο τριήμερο της Αποκριάς 25-27 Φεβρουαρίου 2023. Λεπτομέρειες για αυτήν την εκδήλωση τις επόμενες μέρες.

btr

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας που ευλόγησε ο Πατήρ Γεώργιος Γκόλιας, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές του για ευόδωση του Συνεδρίου και των σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων.

Προβλέποντας την αθρόα συμμετοχή στην εκδήλωση και για να πάρουν όλοι ένα κομμάτι βασιλόπιτας ετοιμάστηκαν και κόπηκαν τρεις μεγάλες βασιλόπιτες με τρία φλουριά που αντιστοιχούσαν σε τρία δώρα. Τυχερές ήταν η Ελένη Ρηντιάνη, η Ελένη Καραγιάννη και ο Γιάννης Καργιώτης.

Την εκδήλωση και το πλούσιο πρόγραμμα των δράσεων χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης κος Δημήτριος Μορφακίδης ως εκπρόσωπος του δημάρχου κου Κ. Κουκοδήμου, ο πρώτος δήμαρχος Πιερίων κος Νικ. Καργιώτης.

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί τον Δ/ντη του Δημοτικού Σχολείου Ρητίνης κο Αντώνιο Λιάββα, για την φροντίδα παραχώρησης και προετοιμασίας της αίθουσας για την εκδήλωση, τον φούρνο του χωριού (Λίτσα Ντασιοπούλου – Λάμπρο Κραγιόπουλο) για την προσφορά της εξαιρετικής νοστιμιάς βασιλόπιτας (τρεις συνολικά), τον Πάτερ Βασίλειο που πάντα συντρέχει στις προσπάθειές μας και τιμά τις εκδηλώσεις, καθώς και όλους και όλες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η Οργανωτική Επιτροπή 1ου Συνέδριου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης

Το Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Αθλητικού Ορειβατικού Συλλόγου Πιερίων.

Σημ. Η αναλυτική προκήρυξη του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης είναι αναρτημένη και στο facebook στη σελίδα «Ρητίνια το χωριό μας»

Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

1º Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης – Πρόσκληση

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται με την αρωγή της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης, το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (logistics) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (Κατερίνη) και το Επιμελητήριο Πιερίας

Η Οργανωτική Επιτροπή ανακοινώνει την διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης Πιερίας το τριήμερο 25-27 Αυγούστου 2023 στην Ρητίνη.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Η Ρητίνη είναι ένα από τα μεγάλα χωριά της ανατολικής πλευράς των Πιερίων που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Η παρουσία του οικισμού στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα είναι συνεχόμενη τα τελευταία 450 τουλάχιστον χρόνια. Η ευρύτερη περιοχή των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Ρητίνης από τα μέχρι τώρα εμφανή μνημεία, τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις γνωστές πηγές, την προφορική παράδοση, έχει συνέχεια κατοίκησης για 7.000 και πλέον χρόνια.  

Σκοπός του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης, είναι να καταγράψει μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικά εργασίες και να ξετυλίξει το νήμα της μακραίωνης ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα μνημεία, τις γραπτές πηγές, την προφορική παράδοση, τα έθιμα και κάθε τι που συνδέει το φυσικό περιβάλλον με την ανθρώπινη παρουσία και την αλληλεπίδρασή τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οι εργασίες του Συνεδρίου αφορούν την γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Ρητίνης Πιερίας. 

Καλούνται όσοι ασχολούνται με την έρευνα (προϊστορική, ιστορική, λαογραφική σε όλες τις μορφές τους) και διαθέτουν στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνονται επιστημονικά,  για την περιοχή της Ρητίνης να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για παρουσίαση εργασιών.

Επίσης μία συνεδρία, αυτή της Κυριακής 27 Αυγούστου 2023, θα αφιερωθεί στην περιγραφή της σημερινής κατάστασης και στην κατάθεση προτάσεων για την ανάπτυξη του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΜΕΧΡΙ 234-2023

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν περίληψη της εργασίας τους από την οποία να γίνεται κατανοητό το περιεχόμενο, η χρονική περίοδος που αναφέρεται, καθώς επίσης η βιβλιογραφία και οι πηγές.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των περιλήψεων οι οποίες θα πρέπει να σταλούν ηλεκτρονικά στο email: [email protected] είναι μέχρι 23-4-2023.

ΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

Στην αρχή αναγράφεται, το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα και η ιδιότητά του με σύντομο βιογραφικό σημείωμα, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, email), ο τίτλος της εργασίας (έστω προσωρινός), καθώς και δήλωση αποδοχής των όρων συμμετοχής στο συνέδριο.

Η περίληψη πρέπει είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα, να αποτελείται από 250-300 λέξεις. Στον αριθμό των λέξεων δεν περιλαμβάνονται ο τίτλος της εργασίας, τα στοιχεία και το σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, η βιβλιογραφία και οι πηγές.  Η περίληψη πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά σε αρχείο Microsoft Word, μέχρι 23-4-2023.

Οι περιλήψεις που θα σταλούν μέχρι 23-4-2023, θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και μέχρι 7-5-2023 θα ενημερωθούν οι συγγραφείς για την αποδοχή τους ή μη, μαζί με τυχόν παρατηρήσεις, προτάσεις αλλαγών ή συμπληρώσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 31-7-2023

Οι συγγραφείς των οποίων η αρχική περίληψη έχει εγκριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου θα πρέπει μέχρι 31-7-2023 να αποστείλουν την εργασία τους.

Υπάρχει δυνατότητα μέχρι την παρουσίαση στο Συνέδριο (25 – 27 Αυγούστου 2023) να γίνουν διορθώσεις ή συμπληρώσεις οι οποίες δεν πρέπει ξεπερνούν το 20% της αρχικής εργασίας που έχει σταλεί μέχρι 31-7-2023.

Τελική υποβολή εργασίας για την ένταξη στα Πρακτικά του Συνεδρίου μέχρι 15-9-2023.

ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Οι εργασίες θα πρέπει να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, να είναι κατά το δυνατόν πρωτότυπες και να μην έχουν δημοσιευτεί ή να έχουν ανακοινωθεί σε άλλο συνέδριο ως έχουν.

Η έκταση κάθε εργασίας θα πρέπει να ταυτίζεται με χρόνο ανάγνωσης – παρουσίασης των 20 λεπτών που θα έχει ο συγγραφέας για να την παρουσιάσει στο συνέδριο. Ως ανώτερο όριο ορίζεται οι 4.000 λέξεις μαζί με τις υποσημειώσεις, τη βιβλιογραφία και τις λεζάντες σε έγγραφο word. Γι΄ αυτό οι υποσημειώσεις και η βιβλιογραφία θα είναι συνεχόμενες μετά το κυρίως κείμενο κι όχι υποσέλιδες ή σημειώσεις τέλους (δεν θα χρησιμοποιηθεί δηλ. στο παραδοτέο κείμενο η διαμόρφωση από το μενού εισαγωγή- αναφορά-υποσημειώσεις).

Προδιαγραφές γραφής του κειμένου

Γραμματοσειρά: Times New Roman Greek, 12. Διάστιχο μονό. Διαστάσεις σελίδας: επάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά: 2,5 cm. Στην πρώτη σελίδα της εργασίας θα αναφέρονται κατά σειρά: ο τίτλος εισήγησης στοιχισμένος στο κέντρο (12, bold), το επώνυμο και η ιδιότητα του συγγραφέα από κάτω επίσης στοιχισμένο στο κέντρο μετά από κενό 1 σειράς (12). Στη συνέχεια κενό 2 στίχων και κατόπιν ακολουθεί πλήρως στοιχισμένο το κείμενο.

Εφόσον υπάρχουν τίτλοι για ενότητες, θα πρέπει να έχουν στοίχιση στο κέντρο (12, bold).

Οδηγίες γραφής βιβλιογραφίας και υποσημειώσεων

Για βιβλία: π.χ. Γούναρης, Γ. (1980), Οι τοιχογραφίες των Αγίων Αποστόλων και της Παναγίας Ρασιώτισσας στη Καστοριά, Θεσσαλονίκη: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Στις υποσημειώσεις: Γούναρης (1980), 56.

Για περιοδικά: π.χ. Ευγενίδου Δ. (1982), «Μια “συντεχνία” αγιογράφων του 19ου αι. από την Κολακιά», Μακεδονικά 22, 180 – 204.

Στις υποσημειώσεις: Ευγενίδου (1982), 181.

Οι επαναλήψεις στις υποσημειώσεις ως εξής:

[υποσ. 1] Παπαζώτος Θ. (1987).

[υποσ. 2] Ibid. ή Ibid., 76.

Στις υποσημειώσεις τα ονόματα συγγραφέων και οι τίτλοι σε συνεχή χρονολογική σειρά να χωρίζονται με άνω τελεία ( . ): π.χ. Θεοχάρης  (1667)· Κοτταρίδη (2000)· Κωστάκης (2006).

 
Για ανάκτηση από το διαδίκτυο

Antonian Louisa, Davis Alan. (2002). ‘Re – Claiming Vygotsky: Innovation in Teaching and Learning in Post – Soviet Universities’, The Journal of Eurasian  Research, ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου, 2003 από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.actr.org/JER/issue3/2.htm

Φωτογραφίες – βίντεο

Αν υπάρχουν φωτογραφίες που συνοδεύουν την εργασία θα πρέπει να είναι σε μορφή jpg και μεγέθους μεταξύ 800Χ600 pixel και 2400Χ1800 pixel ή ανάλυση μέχρι 600 dpi. Να γίνεται αναφορά στον δημιουργό ή ιδιοκτήτη και να υπάρχει άδεια προβολής και χρήσης.

Αν υπάρχει βίντεο, να μην είναι μεγαλύτερο από 600 MB ή αν είναι μεγαλύτερο να είναι αναρτημένο σε κάποιο λογαριασμό you tube ή άλλης εφαρμογής και να δίνεται ο σχετικός σύνδεσμος (link) καθώς και να υπάρχει άδεια προβολής και χρήσης.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αποστείλει μία εργασία 

Οι εργασίες θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι 31-7-2023 στο email  του Συνεδρίου ([email protected]). Επίσης μπορούν να παραδοθούν με τον προσφορότερο τρόπο (μετά από συνεννόηση με την Οργανωτική Επιτροπή) αποθηκευμένες σε κάρτα μνήμηςUSB ή USB stick. 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Με την υποβολή των εργασιών στο διαγωνισμό οι συντάκτες αποδέχονται πλήρως και ανεπιφυλάκτως και παραχωρούν άνευ αμοιβής ή άλλης αξίωσης, στην Οργανωτική Επιτροπή του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης το δικαίωμα δημοσίευσης της εργασίας (πάντα με το όνομα του συγγραφέα) στα πρακτικά του Συνεδρίου στον τόμο που θα εκδοθεί, καθώς και σε σχετικές με την Ρητίνη σελίδες στο διαδίκτυο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία για τις εργασίες, την οργάνωση του Συνεδρίου, τις παροχές και την φιλοξενία των εισηγητών – τριών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Οργανωτική Επιτροπή στο email: [email protected] και στο τηλ. 6977297221 (Γιώργος Κουκουλιάτας, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου)

                                                                    Ρητίνη 13 Φεβρουαρίου 2023

                                                                         Η Οργανωτική Επιτροπή