52ο Φεστιβάλ Ολύμπου / Αρχαιολογικές ομιλίες: Ελλάδα και Ινδία 2500 χρόνια πολιτιστικών σχέσεων

Ο θεσμός των αρχαιολογικών ομιλιών που υλοποιείται κάθε χρόνο, μάλιστα από τα πρώτα Φεστιβάλ Ολύμπου, στο φετινό του θεματολόγιο την τιμητική του έχει η Ινδία. Ως τιμώμενη χώρα του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου, η Ινδία θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε των 2500 χρόνων πολιτιστική σχέση της χώρας της Νότιας Ασίας με την Ελλάδα.

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, στις 9:30 μ μ στο Ρωμαϊκό Ωδείο του Αρχαιολογικού πάρκου του Δίου.

  Ο Ινδολόγος Καθηγητής Δρ  Δημήτριος Βασιλειάδης, πρόεδρος της Ελληνοϊνδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης, θα αναπτύξει το θέμα «Ελλάδα και Ινδία 2500 χρόνια πολιτιστικών σχέσεων»

  Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα «Μουσικό ταξίδι στην Ινδία» από τον καλλιτέχνη, Κωνσταντίνο Καλαϊτζή.

  Το καινοτόμο που θα εφαρμόσει στη διάρκεια της ομιλίας, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, είναι ότι θα υπάρξει παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα από τις διερμηνείς, Ανδρομάχη Βλάχου Γλυκερία Γκάτζιου.

  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

                                    Ο ομιλητής

  Ο καθηγητής Δημήτριος Βασιλειάδης εισήγαγε  τη διδασκαλία των χίντι και της  σανσκριτικής γλώσσας στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005 όπου συνεχίζει να διδάσκει μέχρι και σήμερα.

 Ταυτόχρονα είναι Πρόεδρος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ), που ιδρύθηκε το 2003, Διευθυντής του Κέντρου Ινδικών και Ελληνο-Ινδικών Σπουδών Αθηνών, που ιδρύθηκε το 2016, και Πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου που ιδρύθηκε το 2019. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Ινδο-Ελληνικού Συνδέσμου Φιλίας, μέλος της Ινδικής Εταιρείας Ελληνικών & Ρωμαϊκών Σπουδών, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινδοελληνικού Κέντρου Ερευνών στο Νέο Δελχί.

  Δίδαξε σε ινδικά και ελληνικά πανεπιστήμια, συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια, και συνέγραψε βιβλία πάνω σε ινδολογικά και ελληνο-ινδικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου λεξικού Ελληνικά-Χίντι και Χίντι-Ελληνικά και της πρώτης μελέτης για τη σανσκριτική γλώσσα στα ελληνικά. Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά  στην Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδά και Μπαγκλαντές. Είναι εκδότης των διαδικτυακών περιοδικών «ΙΝΔΙΚΑ» και “Greek-Indian Economic Forum“.

   Με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΛΙΝΕΠΑ έχει διοργανώσει διεθνή συνέδρια, και πολυάριθμα σεμινάρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις  στην  ινδική φιλοσοφία, τέχνη και πολιτισμό σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδίας στην Αθήνα, πανεπιστήμια, δήμους, πολιτιστικά κέντρα και άλλους φορείς σε όλη την Ελλάδα. καθώς και εκπαιδευτικά ταξίδια και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Ινδίας. Έχει επίσης προωθήσει την παραγωγή ινδικών κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, ελληνικών ντοκιμαντέρ στην Ινδία και άλλα ερευνητικά προγράμματα σε ελληνο-ινδικά θέματα και στις δύο χώρες.