80 χρόνια από την απελευθέρωση της Κατερίνης από τον ΕΛΑΣ (26-10-1944)

Στις 26 Οκτώβρη 1944, το στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, εισέρχεται στην Κατερίνη και την απελευθερώνει από τις γερμανικές ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις. Τρεις μέρες μετά διοργανώνεται ο μεγάλος εορτασμός της Απελευθέρωσης, εκεί όπου τμήματα του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Πολιτοφυλακής, παρελαύνουν μπροστά σε ένα πλήθος 30.000 ανθρώπων.

Εκπρόσωποι του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ πραγματοποιούν ομιλία από κεντρικό κτήριο της πόλης, εκεί όπου σήμερα είναι η κεντρική πλατεία Κατερίνης.

Αυτές οι ηρωικές στιγμές Αντίστασης και αγώνα αναδείχθηκαν μέσα από τις δράσεις που έγιναν στην Κατερίνη, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Οκτώβρη 2024 απο το παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και την ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα από το πρωί του Σαββάτου 26 Οκτώβρη, στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης υπήρξε έκθεση φωτογραφίας και τεκμηρίων από την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Σαλπιστή, πρόεδρο του παραρτήματος Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Ακολούθησε μουσικό και αφηγηματικό αφιέρωμα καθώς και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας.

Το πρωί της Κυριακής 27 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος σε περιοχές της Κατερίνης που συνδέονται με την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση. Οι πιο χαρακτηριστικοί σταθμοί του ιστορικού περιπάτου ήταν η Κεντρική Πλατεία Κατερίνης που συνδέεται με την Απελευθέρωση, ο Άγιος Φώτιος που εκείνη την εποχή ήταν κρατητήρια της γκεστάπο και τόπος βασανιστηρίων και το μνημείο στην περιοχή του Σταθμού Κατερίνης, όπου εκτελέστηκαν κάτοικοι του χωριού Άγιος Δημήτριος Πιερίας, ως αντίποινα στην ανατίναξη του μεταλλείου χρωμίου στον Αγ. Δημήτριο από τον ΕΛΑΣ και την εκτέλεση δύο Γερμανών στρατιωτών.

Κατά τη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου διακινήθηκε αναμνηστική κάρτα με το χάρτη της πόλης όπου αποτυπώνονται τα μέρη και τα κτήρια στα οποία συνέβησαν σημαντικά γεγονότα της Κατοχής και της Απελευθέρωσης .

Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ