Πολλά έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις ρυθμίσεις και τις αποφάσεις για τα οικόπεδα. Η κυβερνητική άποψη είναι πως όλα ρυθμίζονται σωστά και μπαίνει επιτέλους ένας κανόνας, ενώ η αντιπολιτευτικές φωνές μιλούν για απώλεια οικοπέδων, χωραφοποίηση και σχέδιο για απαξίωση και ξεπούλημα της μικρής ιδιοκτησίας.
Αναζητώντας στοιχεία για το θέμα διαβάσαμε την συνέντευξη τοπογράφου στο huffingtonpost.gr όπου όπως γράφεται «αναλύει και σχολιάζει τα όσα απίστευτα συμβαίνουν με εκατοντάδες χιλιάδες οικόπεδα «παραδομένων» ιδιοκτητών στο κράτος της παράνοιας»
Η τοπογράφος Μελετή Μπακλατσή σε συνέντευξή της δε μάσησε τα λόγια της. Καθαρά και με σαφήνεια αποτύπωσε την εξαΰλωση χιλιάδων των χιλιάδων, μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων οικοπεδικών περιουσιών. Αναφέροντας εξωφρενικά παραδείγματα που ισχύουν για την περιοχή της Μαγνησίας που δεν μπορούν να συμβαίνουν σε ένα σοβαρό κράτος.
Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Σε περιοχές του Πηλίου κάποιος μπορεί να θέλει να χτίσει ένα σπίτι με δύο ορόφους. Επάνω για το παιδί του, κάτω για τον ίδιον και δεν μπορεί να βάλει στο παιδί του μπάνιο και κουζίνα. Γιατί σ’ αυτό το διώροφο δικαιούται να έχει μόνο ο ένας μπάνιο και μόνο ο ένας κουζίνα. Είναι απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας του 2018 η οποία λέει ότι στο Πήλιο το μόνο που μπορείς να έχεις είτε εντός είτε εκτός, πρέπει να έχεις μόνο ένα κτίριο για κατοικία. Ούτε μπορεί να έχεις οριζόντια ιδιοκτησία. Δηλαδή ο κάτω όροφος στον πατέρα και ο επάνω ορόφος στο ένα ή στα δύο αδέρφια! Ούτε μπορείς να το κάνεις ενοικιαζόμενο διαμέρισμα»!!!
Για τα τυφλά οικόπεδα η έμπειρη τοπογράφους ανέφερε τα εξής χαρακτηριστικά:
«Το Συμβούλιο Επικρατείας μας είπε ότι δεν μπορούμε να μην έχουμε πολεοδομικό σχεδιασμό. Πολύ ωραία. Και τι έχει κάνει το κράτος; Τα τελευταία χρόνια ανέθεσε 250 τοπικά πολεοδομικά σχέδια, από το Ταμείο Ανάκαμψης να πληρωθούνε και να γίνει επιτέλους αυτό που πρέπει. Όμως το ΣτΕ δεν έπρεπε να βάλει γενικές και οριζόντιες διατάξεις. Έπρεπε να αφήσει τους Πολεοδόμους να καθίσουν κατά περίπτωση στον κάθε οικισμό και να βάλουν τα όρια που έπρεπε. Και όφειλαν να δώσουν και μια νομιμότητα και στα όρια αυτά των παλιών νομαρχών που καλώς η κακώς έχουν διαμορφώσει μία κατάσταση εδώ και 40 χρόνια. Δεν μπορούμε τους ανθρώπους να τους αφήνουμε εκτεθειμένους. Επιπλέον πρέπει να υπάρχουν χωρισμένοι δρόμοι. Και δεν είναι μόνο τα τυφλά οικόπεδα που αφήνονται εκτεθειμένα, αλλά αν κοιτάξουμε καλύτερα, θα δούμε ότι το 90% των δρόμων θα βρεθούν εκτός γιατί δεν φαίνονται στην αεροφωτογραφία του 1975!!! Είναι δρόμοι που ανοίχτηκαν μετά το 75, οι περισσότεροι με την βούληση του κόσμου, γιατί τότε άρχιζαν να χτίζουν και στην περιφέρεια.
Και ούτε είναι σοβαρά πράγματα όλα αυτά. Εκτός από Έλληνες έχουμε και πολλούς ξένους, Ισραηλινούς, Γερμανούς, Γάλλους, Αυστριακούς, που επενδύουν και ήθελα να έρθουν στα γεράματα τους να ζήσουν εδώ στο Πήλιο. Και τι μας λένε; Αγόρασα ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο και σήμερα μου λέτε ότι δεν μπορώ να χτίσω»!!!
Η κα Μπακλατσή, κάνοντας αναφορά για ένα «αχαχούχα» κράτος, επικροτεί την παρέμβαση, την θετική παρέμβαση που επιχειρεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αναφερόμενη στην ανάπτυξη είπε:
«Όσον αφορά την ανάπτυξη, πρέπει να συγκεντρώσουμε τον κόσμο και να τον κρατήσουμε στην ύπαιθρο και πολύ περισσότερο για οικισμούς οι οποίοι φθίνουν και βρίσκονται στα ορεινά. Ξέρετε τι δείχνουν τα τελευταιά στοιχεία; Μείωση του νεανικού πληθυσμού κατά 50%!»
Δείτε την βίντεο συνέντευξη της τοπογράφου στον Τέρενς Κουίκ ΕΔΩ
Πηγή: huffingtonpost.gr
Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1983. Από 1985 έως 2021 στη Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης -Επικοινωνίας (Πιερία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη)
Παράλληλη εργασία: 1985 – 2000 σε Νομαρχία - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας (Γρ. Τύπου, Πολιτισμού, Τουρισμού, Νέας Γενιάς κ.α.)
2000-2001 στο Δήμο Πιερίων (συνεργάτης Δημάρχου, οργάνωση Δήμου, κανονισμοί λειτουργίας, συγκρότηση Νομικών Προσώπων, Γραφείο Τύπου κ.α.)
Μέλος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, μέλος Δ.Σ. (Γραμματέας 2002 – 2011, Πρόεδρος 2012 – 2022).
Ιδρυτικό μέλος, μέλος Δ.Σ., πρόεδρος Δ.Σ. σε Αθλητικούς, Πολιτιστικούς, Αναπτυξιακούς και Οικολογικούς Συλλόγους.