Σούμα Σαββάτου 9-7-2022

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας!

Σε μια βδομάδα που μόνο στην Πιερία, είχαμε τρεις υπουργούς, δύο εκδηλώσεις προβολής του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την Τετάρτη 6 Ιουλίου και επιβεβαίωση στον έμπιστο ΣΚΑΙ τοπ πρωί της Πέμπτης 7 Ιουλίου, μας ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Κι όλη αυτή η κυβερνητική πρεμούρα, η κινητοποίηση  στελεχών και μελών γιατί γίνεται; Ως πρόβα για τις εκλογές μετά από ένα χρόνο; Κι αν γίνουν πράγματι εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή κάπου εκεί χρονικά, πιστεύετε πως μέχρι τότε θα εξασφαλίσουμε σταθερότητα και ανάπτυξη παραγωγικού κυβερνητικού έργου προς όφελος της χώρας; Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως δεν θα έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία θα ισχύει ο κανόνας «υποσχόμαστε τα πάντα, δίνουμε τα πάντα, αρκεί να ξανακερδίσουμε τις εκλογές»; Πάντα αυτό ίσχυε με τα ίδια πρόσωπα, τώρα γιατί να αλλάξουν;

Άρα δεν υπάρχει το δίλλημα που τέθηκε, «πρόωρες εκλογές και ακυβερνησία εξ αιτίας της απλής αναλογικής» ή «σταθερή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει υπεύθυνα τις δυσκολίες του χειμώνα».

Η αγωνία είναι για το που μπορεί να φτάσει η σπατάλη των προεκλογικών παροχών, στον μακρύ (ή και σύντομο) χρόνο των εκλογών για να εξασφαλιστεί η επανεκλογή  αυτής της κυβέρνησης….

Πολιτικός με όραμα ή σιωπηλός οσφυοκάμπτης  

Τη βδομάδα που πέρασε είδαμε και διαβάσαμε συνεντεύξεις και δηλώσεις επίδοξων υποψηφίων βουλευτών, άσχετα αν δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί επίσημα τα ψηφοδέλτια ή έστω ανακοινωθεί επίσημα υποψηφιότητες. Ιδιαίτερα από υποψήφιους κομμάτων, εκτός του δίπολου Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν έχουν την πίεση της διεκδίκησης θέσης στην αυριανή κυβέρνηση (ή την έχουν;), θα περίμενε κανείς να ακούσει ποιο άμεσο, ποιο πειστικό και ταυτόχρονα ποιο οραματικό λόγο. Η αναφορά σε κομματικές προγραμματικές θέσεις γενικού περιεχομένου δεν βρίσκει απήχηση στην τοπική κοινωνία. Μπορεί να είναι μια εύκολη ρητορική η οποία δεν δημιουργεί ατομικές δεσμεύσεις, δεν προσφέρει όμως και την ξεχωριστή αξία και δεν προσωποποιεί την ικανότητα κάνοντας την διαφορά για να ανατρέψει δεδομένα.

Επίσης το αφήγημα ότι η Πιερία έχει πλεονεκτήματα, έχει δυνατότητες, αλλά υστερεί σε υποδομές και έργα, καθώς και σε δράσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς ταυτόχρονα να κατονομάζονται οι υπεύθυνοι γι αυτό και χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες προτάσεις, οδηγεί σε ένα και μόνο αποτέλεσμα. Την διαιώνιση ενός κατεστημένου που λυμαίνεται χρόνια τώρα αυτόν τον ευλογημένο τόπο, αποτελώντας την βασική τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία της Πιερίας και των κατοίκων της.

Κάθε λοιπόν φέρελπις υποψήφιος και υποψήφια βουλευτής (ή και δήμαρχος οσονούπω) έχει να επιλέξει δύο δρόμους:  

Α. Να ενταχθεί στο κραταιό σύστημα της συνενοχής και συνευθύνης για το κατάντημα της Πιερίας και θα αμειφθεί, ίσως, με μια άχρωμη και άοσμη θέση εξουσίας ικανοποιώντας το φιλάρεσκο εγώ του

Β. Να «σπάσει αυγά» δείχνοντας το «κραταιό σύστημα εξουσίας» που κυριαρχεί στο Νομό και αποτελεί τροχοπέδη για κάθε όνειρο κι ελπίδα γι αυτόν τον τόπο, ενώ ταυτόχρονα να παρουσιάσει το όραμα που μπορεί να απογειώσει την Πιερία, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις απαντώντας στις ανάγκες και την αγωνία όλων των πολιτών.

Επιτέλους ας γίνουν οι πολιτικοί αρωγοί και δημιουργοί του οράματος για ένα καλύτερο αύριο και ταυτόχρονα οι εκφραστές και υποστηρικτές μιας πολιτείας με αξίες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Από μετριότητες και διαχειριστές ενός μοντέλου διακυβέρνησης που αμείβει τους σιωπηλούς οσφυοκάμπτες υπέρ της αναρρίχησης τους στη σάπια πυραμίδα της εξουσίας, χορτάσαμε!!!  

Υπερβολή ή κατάλοιπο της εποχής covid 19

Διάβασα σε Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση με τον Υπουργό Γεωργίας  κ. Γ. Γεωργαντά: «Στην κατάμεστη από αγρότες, αλλά και επιχειρηματίες συναφών κλάδων με τον πρωτογενή τομέα, αίθουσα του Επιμελητηρίου..» Βλέποντας την ανάλογη φωτογραφία σκέφτηκα πως πάντα σε προεκλογικές περιόδους – κι όχι μόνο- τα γραφεία προβολής και οι ίδιοι οι πολιτικοί υπερβάλλουν. Θέλοντας να βρω δικαιολογία, σκέφτηκα πως έχοντας συνηθίσει σε εικόνες από άδειες αίθουσες λόγω covid19 είναι επόμενο όταν βρεθείς σε μια αίθουσα με λίγο κόσμο παραπάνω να την βλέπεις ως κατάμεστη!

Όπως και να έχει, είναι αλήθεια πως η συμμετοχή των πολιτών στις τελευταίες επισκέψεις των αξιωματούχων της Ν.Δ. στο νομό δεν ήταν η αναμενόμενη. Γι αυτό πέρα από τις πολλές πειστικές εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν, δεν χρειάζεται να υπάρχει η υπερβολή!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις και η «κατάμεστη» πάει ν αυτοκτονήσει για την υποβάθμισή της!!

Έχουμε τα φόντα ή τι είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα;

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου – ανακοίνωση της συνάντησης του Βουλευτή κ. Φώντα Μπαραλιάκου με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά και την πράγματι συγκροτημένη πρόταση για την οργάνωση της διάσωσης στον Όλυμπο, πέρασε από το νου μου, ως  επισκόπηση, η 30χρονη και πλέον προσπάθεια για να γίνει το αυτονόητο στον Όλυμπο. Να υπάρχει έλεγχος και ασφάλεια για τους επισκέπτες στον Όλυμπο, είτε κυρίως στις διαδρομές προς τις κορυφές, αλλά και σε κάθε άλλη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου.

Υπήρξαν συνέδρια, συναντήσεις, επισκέψεις αρμοδίων, ακόμη και εγκρίσεις έργων, αλλά ποιο ήταν το αποτέλεσμα; ένα τίποτα!!!

Όλα αφημένα στην τύχη, όλα ξέφραγο αμπέλι. Φυσικά η ευθύνη δεν είναι μόνο της κεντρικής διοίκησης. Τεράστια ευθύνη έχει και η τοπική Δημοτική Αρχή που αρέσκεται μεν να υμνεί τον Όλυμπο και να μακαρίζει την τύχη που βρίσκεται στη σκιά του, αλλά για έργα και υποδομές σφυρίζει αδιάφορα! Ανάλογη βέβαια και η ευθύνη της Αντιπεριφέρειας και φυσικά της κεντρικής διοίκησης. Χρόνια τώρα η ίδια διαδικασία με το ίδιο αποτέλεσμα. Γι αυτό λέω «Φώντα έχεις τα φόντα να αλλάξεις κάτι;» Μήπως είναι μια ακόμη προεκλογική «πυγολαμπίδα» και μείνουμε όπως πάντα στο «τι είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα;»  

Πολιτιστικό Κέντρο Κατερίνης, τι είναι αυτό;

Σε ανάρτηση στο «Διαύγεια» (Παρασκευή, 8-7-2022) δημοσιεύεται η υπ. αριθμόν 527/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κατερίνης σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για το έργο «Εξοπλισμός και λειτουργία θεάτρου και χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Κατερίνης» με συνολικό προϋπολογισμό 1.074.150 ευρώ.

Είναι ίσως η τελευταία μεγάλη δαπάνη για τον εξοπλισμό του περίφημου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης. Ενός έργου που μετρά 20 και πλέον χρόνια σχεδιασμών, προεκλογικών υποσχέσεων, μακετών, εγκρίσεων και ανακλήσεων ώσπου να αρχίσει να παίρνει μορφή τα τελευταία χρόνια και με την τωρινή διοίκηση του Δήμου να φιλοδοξεί να το ολοκληρώσει και να το εγκαινιάσει ίσως προεκλογικά για να εισπράξει τη δόξα!

Υπάρχει βέβαια μια γενική απορία σε τι θα χρησιμεύσει αυτό το κτίριο, πως θα χρησιμοποιηθεί, ποιος θα είναι ο διαχειριστής, πως θα στελεχωθεί, ποια η δαπάνη χρήσης και συντήρησης και ποιος θα την επωμιστεί, κι άλλα πολλά τα οποία σιγά, σιγά  θα αναπτύσσουμε στο επόμενο διάστημα σε συζητήσεις με ανθρώπους του πολιτισμού της Πιερίας. Εκτός κι αν η Δημοτική Αρχή μας προλάβει κι ανοίξει «τα χαρτιά της» – ως οφείλει – και ξεκινήσει τη διαβούλευση για τη χρήση και τη χρησιμότητα του κτιρίου…    

Επί τροχάδην…

Στην προηγούμενη «Σούμα του Σαββάτου» γράψαμε για τον προεκλογικό μαραθώνιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά απ ότι φαίνεται ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα μακρύ προεκλογικό μαραθώνιο για τους φιλόδοξους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων. Πολλούς απ αυτούς τους υποχρέωσε σε επαναπροσδιορισμό του σχεδιασμού και του προϋπολογισμού τους. Με λίγα λόγια τους «έκοψε τη φόρα»!

Παρά τα καμπανάκια των ειδικών για έξαρση της πανδημίας, τα φώτα και οι ήχοι άνοιξαν σε κάθε γωνιά του νομού και οι εκδηλώσεις γέμισαν σαν πολύχρωμος κήπος τον ουρανό της Πιερίας. Η μάσκα αν και προτείνεται είναι σπάνιο είδος  σε συνωστισμούς και συγκεντρώσεις. Απ την άλλη ο ουρανός την Παρασκευή και το Σάββατο δεν εκτίμησε αυτή την ανάγκη έκφρασης και ψυχαγωγίας  και έστειλε βροχή αναστέλλοντας πολλές εκδηλώσεις.