3ο Συνέδριο Γυναικών των Lions

Επικοινωνήσαμε με την Πρόεδρο της Επιτροπής  New Voices  L. Ολγα Παυλίδου Κουτρουμπή και την ευχαριστούμε πολύ  για την άμεση ανταπόκριση στην υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης που ακολουθεί.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη δημιουργία του 1ου Συμποσίου   Γυναικών των Lions;

Το 2018 δημιουργήθηκε το διεθνές πρόγραμμα New Voices των Lions Clubs International . To πρόγραμμα εμπνεύστηκε και δημιούργησε η πρώτη Γυναίκα Διεθνής Προέδρος Gudrun Yngvadottir, η οποία παρατήρησε στη μεγαλύτερη Ανθρωπιστική Οργάνωση των 1.500.000 εθελοντών μελών από 210 περίπου ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνταν ιδιαίτερα σε θέσεις ευθύνης και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Φανταστείτε, η Οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Melvin Jones το 1917, πόσα χρόνια μετά έθεσε στο τιμόνι μια γυναίκα.

Ο PDG Κωνσταντίνος Λυμπέρης, προηγούμενος Κυβερνήτης Θ117Α Νοτίου Ελλάδος & Νήσων 2018- 2019 με έθεσε επικεφαλής της Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων ( New Voices). Το καινοτόμο διεθνές πρόγραμμα New Voices χρηματοδοτούσε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη διενέργεια Συμποσίων, Workshops με σκοπό την αύξηση γυναικείων μελών στην Οργάνωση.

Η προτροπή λοιπόν του τότε Κυβερνήτη Κωνσταντίνου Λυμπέρη και η Επίσημη επίσκεψη της πρώτης Γυναίκας Διεθνούς Προέδρου Lions Gudrun Yngvadottir στην Ελλάδα με ενέπνευσαν για να διοργανώσω ένα πετυχημένο Συμπόσιο με 40 ομιλητές και δέκα συντονιστές . Πίστευα ότι για να έχει απήχηση το πρόγραμμα θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διοργάνωση προκειμένου να γίνει πόλος έλξης μελών, να ακουστεί όπως λέμε και να μείνει στο μυαλό ώστε να αποτελέσει θεσμό. Ο Κυβερνήτης στήριξε την ιδέα και έτσι διοργανώσαμε μια πολύ επιτυχημένη ημερίδα το Μάρτιο του 2019 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Γενικά είμαι της άποψης ότι δεν μπορεί το 51% του πληθυσμού να υποεκπροσωπείται σε όλα τα forum, να μην ακούγεται η φωνή αυτού του πληθυσμού. Είμαι μέλος σε Γυναικείες Οργανώσεις στην Ελλάδα αλλά και εκλεγμένη σε Διεθνείς και όπως πολλές γυναίκες έτσι και εγώ επιζητούμε την ισότητα μεταξύ όχι μόνο των φύλων αλλά και των ανθρώπων εν γένει . Δεν μπορούμε το 2023 να ακούμε για γυναικοκτονίες παγκόσμια , να βλέπουμε σε άλλες χώρες μικρά κορίτσια να παντρεύονται ηλικιωμένους ή να δηλητηριάζονται γιατί πάνε στο σχολείο για να μάθουν γράμματα. Μεγαλώνουμε παιδιά και πρέπει να τα μάθουμε να σέβονται όποια διαφορετικότητα και να αγωνίζονται να αλλάξουν νοοτροπίες και στερεότυπα που μας πόνεσαν και μας πονούν, να φέρονται ισότιμα.

Στις 12-3-2023 θα λάβει χώρα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το 3ο Συνέδριο Γυναικών των Lions. Μιλήστε μας γι’ αυτό… Που απευθύνεται αυτό το συνέδριο και ποιος ο σκοπός του;

Όπως ήδη προανέφερα το 1ο  Συμπόσιο ήταν πετυχημένο από κάθε πλευρά γιατί μέσα από αυτό επικοινωνήθηκε η ανάγκη της ισότιμης συμμετοχής στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση. Επιπλέον δημιουργήθηκε ένα branch, το Branch New Voices που μετέπειτα έγινε Λέσχη, τη Λέσχη The Lions Club of Athens Specialty New Voices μια Λέσχη που ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμα της. Πρόκειται για Λέσχη ειδικού σκοπού γιατί ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία έχω τη τιμή να είμαι Ιδρυτική πρόεδρος και εκλεγμένη Πρόεδρος σήμερα. Η Λέσχη έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.

Πέρυσι, διενεργήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 2ο Συμπόσιο το οποίο προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και μετά από μήνες ο τύπος δημοσίευε αναφορές. 40 καταξιωμένοι Ομιλητές Έλληνες αλλά και Διεθνείς συζητήσαμε για την Ισορροπία και την Ποιότητα που φέρνει η Ισότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ενώ  όλα τα σημαντικά ευρήματα έχουν δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικό βιβλίο ώστε να μπορεί όποιος θέλει να ανατρέξει σε αυτά, το οποίο έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Λέσχης www.newvoicesathens.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φέτος θελήσαμε να δώσουμε ένα διαφορετικό προσανατολισμό μιας και είναι το Ευρωπαϊκό έτος για τις δεξιότητες. Το 3ο Γυναικείο Συνέδριο Lions έχει ως θέμα : “ Soft Skills Bootcamp “ την Εκκίνηση των Ήπιων Δεξιοτήτων. Οι Ήπιες Δεξιότητες αποτελούν ένα από τα θέματα των Σεμιναρίων που οι Διεθνείς παραδίδουν στους Αξιωματούχους που θα ηγηθούν σε όλες τις Χώρες. Για όλους εμάς λοιπόν είναι μια διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση στη διοίκηση, το μάνατζμεντ, το μάρκετινγκ και τις ήπιες δεξιότητες.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο φιλόξενο και πολύ ωραίο χώρο του Σεραφείου του Δήμου Αθηναίων τη Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 από τις 10.30 π.μ. -7.30μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για μέλη Lions και μη μέλη . Ενώ συμμετέχουν μετά από πρόσκλησή μας 17 εθελοντικές Οργανώσεις και Σύλλογοι . Οι Lions επιζητούν την εξωστρέφεια και αναζητούν συνεργασίες με φορείς γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Πώς επιλέχθηκε φέτος η θεματολογία των ωριαίων workshops του συνεδρίου;

Η θεματολογία των ωριαίων workshops του συνεδρίου επιλέχθηκε από τον πίνακα ανθρώπινων δεξιοτήτων του ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης) . Ο πίνακας έχει τέσσερα τεταρτημόρια για την αυτοδιαχείριση και τις εξωτερικές συμπεριφορές. Πώς προετοιμαζόμαστε για την ψηφιακή οικονομία; Πώς μπορούμε να συμβαδίσουμε με τον ρυθμό των αλλαγών; Πώς επαγγελματικά θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί ; Η απάντηση και στα τρία αυτά ερωτήματα απαιτεί προσεκτική εξέταση των δεξιοτήτων και των χαρακτηριστικών που χρειαζόμαστε όλοι. Η εστίαση στις δεξιότητες STEM (Science Technology Engineering Mathematics) δεν αρκεί. Κάθε ένας χρειάζεται ένα σύνολο βασικών μη τεχνικών δεξιοτήτων για να ευδοκιμήσει στους σημερινούς οργανισμούς με ψηφιακή ισχύ. Το Human Skills Matrix (HSX) αποτυπώνει αυτές τις μη τεχνικές δεξιότητες που καθιστούν δυνατή την ταχεία μάθηση και την προσαρμοστικότητα σε όλους τους κλάδους. Οι ανθρώπινες δεξιότητες είναι αυτές οι δεξιότητες που θα παραμείνουν περισσότερο απρόσβλητες από την αντικατάσταση από τις μηχανές και θα εξασφαλίσουν ότι τα άτομα θα μπορούν να ευημερήσουν στη νέα οικονομία.

Ποια η σημασία και η συμβολή της γυναίκας στην εποχή μας;

Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια υπογραμμίζουν ότι ενώ οι άνδρες τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους κατά περίπου 30%, οι γυναίκες τείνουν να υποτιμούν τις δικές τους ικανότητες. Όταν όμως πρόκειται για επιτυχία, όλοι μας πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας και αυτοεκτίμηση για να μετατρέψουμε τις ιδέες μας σε έργο.

Από την άλλη μια 20ετής μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Neuroscience and Biobehavioral Reviews”, εξηγεί ότι τα δύο φύλα έχουν διαφορετικές δεξιότητες από τη φύση τους. Λόγω της φυσιολογίας του γυναικείου εγκεφάλου, οι γυναίκες έχουν αναπτύξει τα σημεία που σχετίζονται με την ομιλία, τη μνήμη, την εκτίμηση του κινδύνου, το συναίσθημα και την ακοή.

Αυτό δικαιολογεί αφενός ότι η καλύτερη διαχείριση του λόγου τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη διπλωματία και στις διαπραγματεύσεις, αφετέρου η δυνατότητα καλύτερης εκτίμησης του κινδύνου τις καθιστά περισσότερο αποτελεσματικές στη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων .

Το αυξημένο συναίσθημά τους τις βοηθά να λαμβάνουν αποφάσεις όχι μόνο με τεχνοκρατικά κριτήρια αλλά εστιάζοντας στον άνθρωπο, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Άρα και τα δύο φύλα είναι σημαντικά . Ζούμε σε έναν παγκόσμιο, διασυνδεδεμένο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Αυτό απαιτεί όλο και περισσότερες μακροπρόθεσμες λύσεις, συνεργατικές στρατηγικές και δημιουργικές. Είναι βέβαιο ότι το επίκεντρο θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος και δεδομένου αυτού θα πρέπει να θέσουμε και να καλλιεργήσουμε προτεραιότητες δεξιοτήτων για τις μελλοντικές γενιές.

Η μέγιστη σημασία και συμβολή της γυναίκας στην εποχή μας επιβεβαιώνεται και από την μελέτη / έρευνα που διενήργησε το McKinsey Global Institute το 2015, στην οποία για πρώτη φορά εξετάζονται οι επιπτώσεις που προκαλεί η ανισότητα γυναικών – ανδρών στην οικονομία κάθε τόπου. Η έρευνα διεξήχθη σε 95 χώρες. Η έρευνα έδειξε ότι, αν οι γυναίκες συμμετείχαν στην αγορά εργασίας σε ίσο ποσοστό με τους άντρες, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την ετήσια αύξηση του Παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 28 τρις $ ή 26%, μέχρι το 2025.

Ως Πρόεδρος Επιτροπής του συνεδρίου, τι θεωρείτε ότι καθιστά ένα συνέδριο επιτυχημένο λαμβάνοντας υπόψη και τα προηγούμενα δύο;

Η συνεχής αυξανόμενη συμμετοχή , η ανταλλαγή απόψεων προβληματισμών και ιδεών είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά μιας ημερίδας που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά σε έναν γόνιμο κοινωνικό διάλογο . Προϋπόθεση σε αυτό είναι η επιλογή των ομιλητών θα πρέπει να γίνεται βάση των πραγματικών αναγκών που προκύπτουν από το Κύριο Θέμα της Ημερίδας έτσι ώστε τα συμπεράσματα να συνεισφέρουν ουσιαστικά.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος