Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Γράφει ο Γεώργιος Κόκκινος Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τί είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος  βρίσκεται μεταξύ δύο σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης που γειτνιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δίσκος συμμετέχει στο σχηματισμό άρθρωσης, η οποία επιτρέπει μία μικρή κίνηση του σπονδύλου και λειτουργεί σαν σύνδεσμος ο οποίος κρατά τους σπονδύλους ενωμένους. Ο ρόλος των δίσκων στην απόσβεση κραδασμών στην σπονδυλική στήλη είναι καθοριστικός.

Εξωτερικά αποτελείται από έναν ισχυρό ινώδη δακτύλιο ενώ εσωτερικά του βρίσκεται ο πηκτοειδής πυρήνας ο  οποίος  είναι ένας ζελατινώδης πυρήνας.

Από τί προκαλείται η κήλη  μεσοσπονδυλίου δίσκου

Όταν ο ινώδης δακτύλιος λόγω διαφόρων αιτιών εμφανίσει κάποιο ευαίσθητο σημείο, ο πυρήνας βγαίνει προς την περιοχή του σπονδυλικού καναλιού ή και των τρημάτων, πιέζοντας το μηνιγγικό σάκο και τα νεύρα αντίστοιχα.

Η γήρανση οι διάφοροι τραυματισμοί, η γενετική προδιάθεση, η παχυσαρκία, η κακή στάση του σώματος όπως και το κάπνισμα φαίνεται να έχουν το μερίδιό τους στην εμφάνιση κηλών στην οσφυϊκή μοίρα. 

Με ποιά συμπτώματα εμφανίζεται

Η πρόπτωση του δίσκου είναι ένα πολύ συχνό εύρημα στη μαγνητική τομογραφία. Πρακτικά το 80% των ατόμων άνω των 40 ετών έχουν κάποιο εύρημα- αλλά δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς αμέσως συμπτώματα.

Όταν η κήλη ερεθίζει ή πιέζει τα νεύρα επιφέροντας συνήθως πόνο, ο οποίος μπορεί να μην είναι εντοπισμένος μόνο στο σημείο της κήλης αλλά να επεκτείνεται και σε κάποιο από τα πόδια. Ανάλογα με την περιοχή της σπονδυλικής στήλης που εκδηλώνεται η κήλη δίσκου χαρακτηρίζεται ως ισχιαλγία ή οσφυαλγία

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από αδυναμία στα κάτω άκρα (π.χ πτώση  άκρου ποδός) ή σε σπάνιες περιπτώσεις να εκδηλωθεί με μουδιάσματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ακράτεια (ιππουριδική συνδρομή).

Πώς  γίνεται η διάγνωσή της

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία και  με συμπληρωματική απεικόνιση με απλές ακτινογραφίες.

Πώς αντιμετωπίζεται θεραπευτικά

Θεραπείες

Η θεραπεία της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι  συντηρητική ή χειρουργική.  Εξαρτάται φυσικά από την εμφάνιση , την ένταση και την παρουσία ή όχι νευρολογικών συμπτωμάτων .

Σε κάθε περίπτωση  προηγούνται οι φυσικοθεραπείες, η κινησιοθεραπεία  μαζί με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.

Περι-ριζιτικές εγχύσεις: είναι εξειδικευμένη τεχνική σε περιβάλλον αίθουσας με χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος.

Τα αποτελέσματα της συντηρητικής αγωγής φαίνονται μέσα σε  6-8 εβδομάδες με  ύφεση συνήθως των συμπτωμάτων.

Πότε ο ασθενής χρήζει χειρουργικής θεραπείας;

Αν παρ’ όλες τις προσπάθειες τα πράγματα οδηγούνται προς χειρουργείο, αυτό  είναι μικρής επεμβατικότητας, με διάρκεια νοσηλείας τις 1-2 μέρες και τα αποτελέσματα είναι άριστα, με ελάττωση των άμεσα ή ακόμη κι εξαφάνιση αυτών. Πρόκειται για μικροχειρουργική επέμβαση με απομάκρυνση του δισκικού υλικού (δισκεκτομή) που πιέζει το νεύρο και σε μεγάλα ελλείμματα, για την αποφυγή κινδύνου υποτροπής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλο εμφύτευμα.

Η αποκατάσταση απαιτεί συνήθως 3 εβδομάδες και ταυτοχρόνως θα πρέπει να συνοδεύεται με αποφυγή επιβάρυνσης ή αθλητικών δραστηριοτήτων για άλλες 6 εβδομάδες. Ο συνδυασμός αυτός  υπόσχεται  εξαιρετικά μακροχρόνια αποτελέσματα.

Πότε ζητάω  τη βοήθεια του ορθοπαιδικού μου ;

Επισκεπτόμαστε τον ορθοπαιδικό μας άμεσα όταν τα συμπτώματα αρχίσουν κι επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.  Ειδικά στην περίπτωση  που εμφανίζονται  σημεία παράλυσης στα κάτω άκρα ή μούδιασμα στα γεννητικά όργανα με ακράτεια η βοήθεια θα πρέπει να είναι ταχεία και άμεση.