Το ΟΡΑΜΑ 2040 για την Λέρο

Πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση στις 24/1/2021, στην πλατφόρμα zoom για το ΟΡΑΜΑ 2040 για την Λέρο, με πρωτοβουλία της κας Σταυρούλας Γιαννουκά (6942786136) και την υποστήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231).

Την συζήτηση παρακολουθούσαν όποιοι ήθελαν μέσω facebook στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, αλληλεπέδρασαν 1.200 (σχόλια, παρατηρήσεις, κοινοποιήσεις κλ) και την είδαν 1.619 https://www.facebook.com/618390278198909/videos/1312712842445878. την ώρα της πραγματοποίησης της συζήτησης.

Με απόψεις καταγράφηκαν οι: Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος), Σταυρούλα Γιαννουκά (κτηνοτρόφος), Φανούρης Κοντογεωργάκης (Ακαδημία δραστηριοτήτων), Μαρία Καραντάνη (εσωτερικός μετανάστης), Χαρίκλεια Νταλλάρα (Τυροκομείο), Χρυσούλα Κουτούζου (Πολιτιστικός), Βαγγέλης Γκλιάτας (Τουρισμός) & Γιώργος Μπουλαφέντης (Ποδηλατικός), με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG AGRI) και το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Δίκτυο δέχονται προτάσεις από συλλογικότητες, μέχρι 31/1/2021, μετά από δημόσια συζήτηση κατοίκων αγροτικών περιοχών, για την περιοχή τους, καθόσον έχει δεσμευτεί να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το 2040 στις αγροτικές περιοχές. Θα ληφθούν υπ’ όψη της σύνθεσης του ΟΡΑΜΑΤΟΣ 2040 με την αξιοπιστία της Ευρ. Επιτροπής.

Ανάμεσα στην πολύ πλούσια σε προτάσεις συζήτηση (24/1/2021) προλάβαμε να καταγράψουμε:

  • Το μέλλον της αγροτικής Ευρώπης μπορεί να διαμορφωθεί μόνο τοπικά, με την αρχή της «από τα κάτω» συμμετοχής στον σχεδιασμό.
  • Η υλοποίηση του τοπικού ΟΡΑΜΑΤΟΣ 2040 προϋποθέτει τοπική διαχειριστική αυτάρκεια και συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων.
  • Η μακροχρόνια κρατικοδίαιτη οικονομία της Λέρου έχει αδρανοποιήσει τα αντανακλαστικά τοπικής κοινοτικής ενεργοποίησης και απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για επανενεργοποίηση του ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού για τοπικά σχεδιασμό και τοπική συμμετοχή στην τοπική ανάπτυξη.
  • Η απαίτηση για ανάπτυξη τοπικών δομών διαχείρισης της τοπικής ευημερίας και της τοπικής ελκυστικότητας είναι μάλλον δύσκολη επιχείρηση …
  • Μοιάζει ότι χρειάζονται εντατικές προσπάθειες για δημιουργία τοπικών συλλογικοτήτων, οι οποίες ακολούθως θα πρέπει να διαβουλευθούν για να προσδιορίσουν τα όρια δράσης των επαγγελματικών (κοινωνικών?) ομάδων, πχ κτηνοτρόφων και χρήσεων γης …
  • Είναι απαραίτητη η αποτύπωση μιας συμφωνημένης ταυτότητας της Λέρου, ώστε να συσπειρωθούν όλοι οι συγκάτοικοι γύρω της.
  • Από όσα αναφέρθηκαν φαίνεται ότι στο ΟΡΑΜΑ 2040 θα πρέπει να συνεκτιμηθούν: ο αγροτουρισμός, τα «πολεμικά» μνημεία, η ιστορία του τόπου, η λειτουργία του νησιού ως ζωντανό μουσείο, η διατροφική αυτάρκεια, η οργάνωση της τοπικής παραγωγής για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες, η τοπική μεταποίηση (οικοτεχνία, μικρά εργαστήρια), η επάρκεια της εισαγόμενης κατανάλωσης (τουρισμός, επισκέπτες, συνέδρια, διεθνείς εκδηλώσεις κλπ).
  • Δυσανάλογα μεγάλη ανταλλαγή σκέψεων έγινε για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας συνεργασίας και σεβασμού των «κοινών», που εμμέσως υποδηλώνει ίσως και ουσιαστική έλλειψη σαφούς προσανατολισμού της τοπικής κοινωνίας.
  • Μερικές λέξεις που αλιεύθηκαν στην συζήτηση δημιουργούν προβληματισμό για την σύνθεση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ 2040, όπως: υγιής τουρισμός (όχι τουρισμός υγείας), ξεχείλωμα νομοθεσίας, αδυναμία ελέγχου διοίκησης, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, εσχατιά της Ελλάδος, απομονωμένα σύνορα, «να μπορούμε να φύγουμε», πολίτες ιδίων δικαιωμάτων, φωνές διαμαρτυρίας … ….
  • Χρειάζεται κάποια προσαρμογή της εκπαίδευσης & τοπικής επαγγελματικής κατάρτισης στις τοπικές ανάγκες, πχ της κτηνοτροφίας, της οικοτεχνίας, του τουρισμού, της γαστρονομίας κλπ
  • Απαιτούνται τακτικές, συντονισμένες, οργανωμένες συναντήσεις των κατοίκων για την ανταλλαγή εμπειριών, την διατύπωση προτάσεων, την απόκτηση συναντίληψης, την σύνθεση συλλογικών θέσεων-στόχων-οράματος, την απόφαση για δράση και την δημιουργία τοπικών δομών υλοποίησης από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
  • Η έντονη αίσθηση της απομόνωσης απαιτεί ενδυνάμωση της «ψυχής» της τοπικής κοινότητας, είτε κάνοντας το νησί ευτυχισμένο και ευημερόν, ελκυστικό τόπο να ζεις και να εργάζεσαι, είτε ισχυροποιώντας τις επικοινωνίες και συγκοινωνίες με άλλες περιοχές της Ελλάδος και με το «κέντρο» εξάρτησης των εξουσιών, οι οποίες έχουν καταρρακωθεί δραματικά.
  • Οι Λεριοί έχουν έναν πολύ ισχυρό απόδημο πληθυσμό, που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη στους μελλοντικούς σχεδιασμούς, ιδιαίτερα σε σχεδιασμό με ορίζοντα 20ετίας.
  • Οι συλλογικότητες και οι συνεργατικές δομές είναι ζητούμενο και μάλλον μακρινός στόχος για την Λέρο.

Συνοπτικά χωρίς απολύτως καθορισθέν ΟΡΑΜΑ 2040 εκτιμάται ότι περιλαμβάνει τις λέξεις: Ανάπτυξη τοπικής συλλογικής εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας (Κοινωνικό Κεφάλαιο), Τουρισμός, Αγροτική παραγωγή για διατροφική αυτάρκεια, Υποδομές ενδιαίτησης και διατροφής με ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών στοιχείων και γαστρονομίας, Ανάπτυξη-Οργάνωση δραστηριοτήτων και τοπική επαγγελματική κατάρτιση με εμπλοκή των τοπικών επαγγελματιών.

Ήδη με την υποστήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, όπως είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, έχουν γίνει δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στις 9/12/2021 (Γυναίκες της Υπαίθρου), στις 12/1/2021 (Αγρότισσες), στις 13/1/2021 (Δωρίδα Φωκίδας), στις 14/1/2021 (Πάρνηθα Αττικής), στις 15/1/2021 (Καλάβρυτα Αχαΐας), στις 16/1/2021 (Σέρρες), στις 19/1/2021 (Μεσσηνία), στις 20/1/2021 (Ελατοχώρι Πιερίας), στις 23/1/2021 (μικρά Κυκλαδονήσια) & στις 24/1/2021 (Λέρος). Οι περισσότερες συζητήσεις βρίσκονται σε video στο fecebook στο προφίλ του ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

Οι επόμενες συζητήσεις είναι για τις 26/1/2021 (20.00, Αττική ύπαιθρος), τις 27/1/2021 (20.00, Ελασσόνα) και ο απολογισμός της προσπάθειας θα γίνει την Τετάρτη, 27 Ιαν 2021, στις 12.00, με δυνατότητα παρακολούθησης και υποβολής ερωτημάτων στο facebook στο προφίλ Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382