Στο πλαίσιο συζήτησης με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εξετάσει τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τις αφίξεις και την πληρότητα των χώρων υποδοχής και έκτακτης ανάγκης, και θα αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί υπό ανθρωπιστικό πρίσμα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν σήμερα περίπου 18.500 μετανάστες και αιτούντες άσυλο εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου.
Οι ευρωβουλευτές θα ενημερωθούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν φορείς της ΕΕ και οι ελληνικές αρχές για τη δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής στη Λέσβο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. Το σχέδιο καταρτίστηκε μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό στην Μόρια τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ο νέος χώρος θα πρέπει να συμβάλει στην παροχή κατάλληλων συνθηκών υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο, διασφαλίζοντας παράλληλα τον αναγκαίο έλεγχο και ταυτοποίηση και την ταχύτερη διαχείριση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφής.
Πότε: Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, 15.35 – 17.15 (ώρα Ελλάδος)
Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτίριο József Antall, αίθουσα 2Q2 & μέσω τηλεδιάσκεψης
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση ζωντανά.
Σχετικές πληροφορίες
Η αντίδραση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση μετά την καταστροφή του κέντρου υποδοχής στην Μόρια βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην ολομέλεια με την Επίτροπο Ylva Johansson αμέσως μετά την πυρκαγιά, στις 17 Σεπτεμβρίου 2020. Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές εξέτασαν εκ νέου στην ολομέλεια την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών έχει επανειλημμένα καλέσει την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση να λάβουν μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και τη διασφάλιση της ομαλής διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου τους.
Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι πρόσφατές καταγγελίες εναντίον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, του οποίου η εικαζόμενη εμπλοκή στις επαναπροωθήσεις των αιτούντων άσυλο στα ύδατα του Αιγαίου είναι το αντικείμενο εσωτερικής έρευνας, καθώς και οι εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη διαφάνεια προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.