Μπ. Σκούφα: «Αποσπασματικές, με παραλείψεις και αποκλεισμούς ωφελουμένων, οι ρυθμίσεις για τις μειώσεις ενοικίων, τις δηλώσεις και τις αποζημιώσεις

Την ανάγκη να υπάρξει ένας σαφής, σταθερός αλλά πάνω από όλα δίκαιος σχεδιασμός της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τα μειωμένα ενοίκια λόγω covid 19 και κατ΄ επέκταση και των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις, επισημαίνουν σε ερώτησή τους 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, προβάλλονται με έμφαση τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις αποσπασματικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, νομοθετήματα και υπουργικές αποφάσεις, για την στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων από τα περιοριστικά μέτρα. Με επικοινωνιακούς όρους η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, προχώρησαν σε μια σειρά αποφάσεων που αντί να στηρίξει πληττόμενες επιχειρήσεις και εκμισθωτές, δημιούργησε άνισες συνθήκες και αποκλεισμούς.

? Αποφάσεις χωρίς συνοχή, με ελλείψεις και προχειρότητα

Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, τον Απρίλιο του 2020 η κυβέρνηση θέσπισε την υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων των επιχειρήσεων που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά, αλλά και των εκατοντάδων επιχειρήσεων εμπορίας και υπηρεσιών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των γενικευμένων περιορισμών κυκλοφορίας. Για τους εκμισθωτές που θα λάμβαναν χαμηλότερα μισθώματα προέβλεψε τον μελλοντικό συμψηφισμό του 30% της απώλειας που υπέστησαν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή θα έπρεπε να περιμένουν τον Ιούλιο του 2021 για να αφαιρεθεί η επιστροφή από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, της τότε επόμενης χρονιάς.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς άφησε στην τύχη τους τις επιχειρήσεις, που προσπάθησαν να ξαναβρούν έναν κάποιο ρυθμό στη λειτουργία τους και κυρίως αγνόησε πλήρως τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που θα έπρεπε σε μια εξαιρετικά συντομευμένη χρονική περίοδο να λειτουργήσουν ήπια λόγω του κορωνοϊού, με βεβαίως αντίστοιχα μειωμένους κύκλους εργασιών αλλά και να εξασφαλίσουν εισοδήματα επιβίωσης μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο η κυβέρνηση αρχικά προέβλεψε τη δυνατότητα φορολογικά «επιδοτούμενων» προαιρετικών μειώσεων των ενοικίων τουλάχιστον κατά 30%, κατόπιν οικειοθελών συμφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, όμως μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας επανάφερε την υποχρεωτική μείωση κατά 40% των ενοικίων των επιχειρήσεων με ΚΑΔ που είχαν προσδιοριστεί από τον Απρίλιο 2020, παρότι ένα ποσοστό αυτών επιτράπηκε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

? Ούτε ευρώ στο χέρι οι εκμισθωτές

Οι χρηματικές αποζημιώσεις σε όσους εκμισθωτές υποχρεώθηκαν σε μείωση ενοικίου κατά 40% τον Νοέμβριο 2020, θα δίνονταν Ιανουάριο 2021 και οι χρηματικές αποζημιώσεις για τη μείωση ενοικίου τον Δεκέμβριο θα δοθούν τον μήνα Φεβρουάριο 2021. Όμως, εδώ και εννέα μήνες περιοριστικών μέτρων και δεδομένου ότι από τον περασμένο Μάρτιο υποχρεώθηκαν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια, οι εκμισθωτές ακινήτων δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ στο χέρι ως αποζημίωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα Δεκεμβρίου στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε υποχρεωτικά μειωμένο ενοίκιο κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 υπέρ όλων των επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ την πρωτοχρονιά του 2021 ανακοινώθηκε η μείωση 100% στα επαγγελματικά μισθώματα Ιανουαρίου 2021 συγκεκριμένων μόνον κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Τρανταχτό παράδειγμα των αποφάσεων που είτε άλλαζαν, είτε είχαν κενά της «πλατφόρμας» που επινόησε η κυβέρνηση για τις δηλώσεις μειωμένων μισθωμάτων είναι η περίπτωση των επαγγελματικών μισθώσεων που συνάφθηκαν πριν από 28.02.2014. Και αυτό γιατί ενώ οι μισθώσεις αυτές έχουν εκ του νόμου δωδεκαετή διάρκεια, αν είχαν συναφθεί για συντομότερη διάρκεια και έχει παρέλθει η συμβατική τους διάρκεια, δεν μπορούν να καταχωρισθούν στο σύστημα καίτοι είναι σε ισχύ εκ του νόμου!

? Επικοινωνιακοί όροι χωρίς ουσιαστική στήριξη

Οι παραλείψεις στη σύλληψη και διατύπωση των μέτρων στήριξης είναι τόσες πολλές που μπορεί πλέον βάσιμα να αναρωτηθεί ο κάθε πολίτης, μήπως με αυτόν τον «τρόπο», η κυβέρνηση πετυχαίνει επικοινωνιακά να ανακοινώνει μεγαλεπήβολα μέτρα, ωστόσο αφήνει εκτός επιλεξιμότητας τόσους πολλούς ωφελούμενους αναιρώντας έτσι κάθε έννοια οικονομικής στήριξης.