Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε προληπτικά το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού της Επιτροπής που θα παρατείνει για το 2021 τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς για τον αμπελοοινικό τομέα. Η απόφαση για την παράταση των μέτρων εγκρίθηκε από την ολομέλεια χωρίς ψηφοφορία, καθώς δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις. Τα μέτρα αυτά αρχικά στόχευαν στην ενίσχυση των οινοποιών της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ πλέον έχουν ως πρόσθετο στόχο να βοηθήσουν τον τομέα να αντιμετωπίσει τις πλέον πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της εμπορικής διαμάχης Airbus – Boeing.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την διατήρηση της έκτακτης ευελιξίας για τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ εθνικά προγράμματα στήριξης των οινοποιών. Στο πλαίσιο αυτό, καθιστούν δυνατές τις αλλαγές που συνδέονται με την προώθηση των αμπελοοινικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων, καθώς και τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη μεταποίηση, την εμπορία και την καινοτομία. Προβλέπουν επίσης την παρέκκλιση από τους κανόνες για τη στήριξη του πρώιμου τρύγου και επιτρέπουν στην ΕΕ να συγχρηματοδοτήσει τις δαπάνες που συνδέονται με την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή των αμπελώνων ή τον πρώιμο τρύγο, ακόμη και αν αυτές οι ενέργειες δεν αφορούν το σύνολο της παραγωγής.
Δηλώσεις
«Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλίσει ότι ο αμπελοοινικός τομέας που πλήττεται θα συνεχίσει να λαμβάνει την βοήθεια που χρειάζεται και ότι αυτή θα φτάνει γρήγορα σε αυτούς την χρειάζονται απεγνωσμένα», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας Norbert Lins (ΕΛΚ, Γερμανία).
«Οι γεωργοί μας χρειάζονται ασφάλεια δικαίου και ευελιξία για να αντιμετωπίσουν αυτή την παρατεταμένη περίοδο τεράστιας αβεβαιότητας. Ακόμη και τα σημερινά μέσα θα μπορούσαν εύκολα να αποδειχθούν ανεπαρκή», δήλωσε η μόνιμη εισηγήτρια για θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση της κοινής αγοράς Anne Sander (ΕΛΚ, Γαλλία). «Για να διασφαλιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό τομέα, η Επιτροπή πρέπει να καταλήξει σε μια διπλωματική λύση στον σημερινό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά και να ανακοινώσει ισχυρότερα και στοχευμένα μέτρα στήριξης για την αντιστάθμιση των απωλειών των οινοπαραγωγών που έχουν πληγεί περισσότερο», τόνισε η κ. Sander. «Βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των αμπελουργών μας», κατέληξε.
Επόμενα βήματα
Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η οποία έχει πλέον εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, μπορεί να τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη συνέχεια, θα ισχύσει αναδρομικά από τις 16 Οκτωβρίου 2020.
Σχετικές πληροφορίες
Τον Ιούνιο του 2020, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της αγοράς για να βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών της ΕΕ εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Κάλεσε ακόμη την Επιτροπή να προτείνει περαιτέρω μέτρα βοήθειας. Τον Ιούλιο, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ενέκρινε πρόσθετη δέσμη έκτακτων μέτρων για τον αμπελοοινικό τομέα.
Μετά από δύο αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τις επιδοτήσεις των Airbus και Boeing, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να επιβάλουν εκατέρωθεν δασμούς στις εξαγωγές τους. Ωστόσο, στα τέλη του 2020, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, στοχεύοντας κυρίως στους γαλλικούς και γερμανικούς μη αφρώδεις οίνους και τα οινοπνευματώδη ποτά. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να κηρυχθεί εκεχειρία στην εμπορική διαμάχη.