Στην έκθεση της επιτροπής για τις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019-2020 για τη Βόρεια Μακεδονία που υιοθετήθηκε την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές τονίζουν οι η ΕΕ οφείλει τώρα να δείξει πολιτική βούληση και να ξεκινήσει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα σηματοδοτήσει και επίσημα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρέπει αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την φερεγγυότητα, την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τη συμφιλίωση που έχει επιτευχθεί στην περιοχή.
Οι ευρωβουλευτές παρακινούν τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία να διατηρήσουν τις κοινές τους προσπάθειες για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση κατά της διαφθοράς, αλλά και να ενδυναμώσουν το κράτος δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες για την ελευθερία του Τύπου και για την κοινωνία των πολιτών.
Διμερείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες
Η Βόρεια Μακεδονία έχει επιδείξει ξεκάθαρα τη στρατηγική δέσμευσή της για την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει ενταξιακές μεταρρυθμίσεις και να εργάζεται για την επίλυση των διμερών θεμάτων με τους γείτονές της, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.
Χαιρετίζουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020. Καλούν επίσης τη χώρα να συνεχίσει τις προσπάθειες εναρμόνισής με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, συγκεκριμένα όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας. Εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους για το ότι η χώρα γίνεται ολοένα και περισσότερο ενεργειακά και οικονομικά εξαρτημένη από τρίτες χώρες.
Δήλωση του εισηγητή
Ο εισηγητής Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία) δήλωσε: «Έχουμε καταλήξει σε μία ευρεία συναίνεση και έχουμε συμφωνήσει ότι είναι μείζονος σημασίας να βρεθεί λύση στα διμερή ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και στην εφαρμογή της συνθήκης σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Το τελικό κείμενο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα όσον αφορά το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και ζητά τη διεξαγωγή της διακυβερνητικής διάσκεψης το συντομότερο δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις».
Η έκθεση υιοθετήθηκε με 61 ψήφους υπέρ, έναντι 4 κατά και 2 αποχών. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ενώ τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.