Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού, που οι εγκληματίες χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν τα θύματά τους, με στόχο την απόκτηση χρημάτων. Υποκλέπτει δεδομένα για λύτρα χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση ή κλειδώνοντας τους χρήστες εκτός της συσκευής τους.
Πάνω από τα μισά (56%) θύματα ransomware το 2020 πλήρωσαν τα λύτρα, για να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στα δεδομένα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Kaspersky σε 15.000 καταναλωτές. Ωστόσο, για το 17% αυτών, η πληρωμή των λύτρων δεν σήμανε και την επιστροφή των κλεμμένων δεδομένων τους.
Το ποσοστό των θυμάτων, που πλήρωσαν τα λύτρα για την αποκατάσταση της πρόσβασης στα δεδομένα τους, πέρυσι ήταν υψηλότερο μεταξύ αυτών ηλικίας 35-44 ετών, με τα δύο τρίτα (65%) να προχωρούν σε πληρωμές. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα ηλικίας 16-24 ετών ανέρχεται στο 52%. Ταυτόχρονα, μόλις το 11% των ατόμων άνω των 55 ετών δέχτηκε να πληρώσει, δείχνοντας ότι οι νεότεροι χρήστες είναι πιο πιθανό να πληρώσουν λύτρα από αυτούς άνω των 55 ετών.
Επιστροφή δεδομένων
Ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών, λοιπόν, έχει πληρώσει λύτρα για τα δεδομένα του τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, η παράδοση χρημάτων δεν εγγυάται την επιστροφή δεδομένων και ενθαρρύνει μόνο τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να συνεχίσουν την πρακτική αυτή.
Είτε πλήρωσαν, είτε όχι, όπως διαπιστώνει η έρευνα, μόνο το 29% των θυμάτων μπόρεσε να αποκαταστήσει όλα τα κρυπτογραφημένα ή μπλοκαρισμένα αρχεία του μετά από μια επίθεση. Οι μισοί (50%) έχασαν τουλάχιστον ορισμένα αρχεία, το 32% έχασε έναν σημαντικό αριθμό και το 18% έχασε έναν μικρό αριθμό αρχείων. Παράλληλα, το 13% που βίωσε ένα τέτοιο περιστατικό, έχασε σχεδόν όλα τα δεδομένα του.
Στο μεταξύ, περίπου 4 στους 10 ερωτηθέντες ισχυρίστηκαν ότι γνώριζαν για την ύπαρξη του ransomware τους τελευταίους 12 μήνες. “Είναι σημαντικό αυτός ο αριθμός να αυξάνεται καθώς η απομακρυσμένη εργασία γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας”, αναφέρουν ο αναλυτές.
Η Kaspersky συνιστά στους χρήστες:
“- Μην πληρώνετε τα λύτρα, εάν μια συσκευή σας έχει κλειδωθεί. Η πληρωμή λύτρων ενθαρρύνει τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να συνεχίσουν την πρακτική τους. Αντ’ αυτού, επικοινωνήστε με τις διωκτικές αρχές και αναφέρετε την επίθεση.
– Προσπαθήστε να μάθετε το όνομα του Trojanransomware. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς κυβερνοασφάλειας να αποκρυπτογραφήσουν την απειλή και να διατηρήσουν την πρόσβαση στα αρχεία σας.
– Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε links σε ανεπιθύμητα email ή σε άγνωστους ιστότοπους και μην ανοίγετε συνημμένα email από αποστολείς που δεν εμπιστεύεστε.
– Ποτέ μην εισάγετε USB ή άλλες αφαιρούμενες συσκευές αποθήκευσης στον υπολογιστή σας, εάν δεν γνωρίζετε από πού προέρχονται.
– Προστατέψτε τον υπολογιστή σας από ransomware με μια ολοκληρωμένη λύση διαδικτυακής ασφάλειας.
– Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των συσκευών σας, ώστε τα δεδομένα σας να παραμείνουν ασφαλή, εάν αντιμετωπίσετε μια επίθεση ransomware”.
Πηγή: sepe.gr