Τι γίνεται με το Χατζόγλειο;

Εδώ και δεκατρία χρόνια ρημάζει ανεκμετάλλευτο ένα  εμβληματικό κτίριο της πόλης.

Πρόκειται για το Χατζόγλειο Μέγαρο,  δωρεά του καπνέμπορα Χατζόγλου από το 1979. Ένα κτίριο που για πολλά χρόνια στέγασε τη Λαϊκή Επιμόρφωση και τα ΚΑΠΗ και φιλοξένησε πλείστες εκδηλώσεις Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης. Θυμόμαστε ταινίες που έχουμε δει εκεί, τις συζητήσεις μετά, ένα εκπληκτικό συνέδριο κινηματογράφου, θεατρικές παραστάσεις. 

Από το 2008 το κτίριο μένει κλειστό, με  σκαλωσιές  να «στολίζουν» την πρόσοψη του.

Ακούσαμε για έργα που θα έλυναν τα στατικά προβλήματα του κτιρίου, για «έργα πνοής» που γίνονται, για χρήματα που επενδύονται, για έργα που ολοκληρώθηκαν, για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν.

Τόσα χρόνια όμως τίποτε δεν άλλαξε. Το κτίριο δεν παραδίδεται προς χρήση στην κοινωνία, παρόλο που υπάρχει ανάγκη τέτοιων  χώρων πολιτισμού στην πόλη.  

Η επιστολή της εκτελέστριας της διαθήκης Χατζόγλου, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στον τοπικό τύπο μας, ανέδειξε  για άλλη μια φορά την έλλειψη ευαισθησίας,  την έλλειψη δημοκρατίας, αλλά και την αλαζονική συμπεριφορά της Αντιπεριφέρειας.

Γιατί ΚΑΙ αφήνεις ανεκμετάλλευτο ένα κτίριο δωρεά, δεν ενημερώνεις  τους πολίτες, αλλά ΚΑΙ δε δείχνεις τον απαραίτητο σεβασμό στην οικογένεια που απλά ζήτησε μια συνάντηση και ενημέρωση. 

Ως παράταξη υποβάλλαμε το παρακάτω ερώτημα στο περιφερειακό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια επίσημης και υποχρεωτικής θεσμικής ενημέρωσης και απάντησης, δεσμευόμενοι για την κοινοποίησή της προς όλους.

Ερώτηση της περιφερειακής παράταξης ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ:

Βασ. Όλγας 198, κτήριο UNESCO (ισόγειο), 54110 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313-319622

e-mail:[email protected]                     www.koitamemprosta.gr

Θεσσαλονίκη 27.5.2021

ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Πιερίας Π.Κ.Μ., κ. Μαυρίδου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Χατζόγλειο μέγαρο Κατερίνης. 

Το «Χατζόγλειο» είναι ένα τετραώροφο κτίριο σε οικόπεδο 770 τ.μ. πολύ κοντά στο κέντρο της Κατερίνης, επί των οδών Ειρήνης και Εφέσου. Κατασκευάσθηκε αρχικά ως καπναποθήκη και συνεχόμενη οικία από τον καπνέμπορο Θεόδωρο Χατζόγλου, ο οποίος και το κληροδότησε με ιδιόγραφη διαθήκη του, στις 22 Μαΐου 1979, στο Ελληνικό Δημόσιο για να γίνει σχολείο και να φέρει το όνομά του.

Μετά την αποδοχή του κληροδοτήματος από το Δημόσιο το κτίριο παρέμεινε για πολύ χρόνο αναξιοποίητο καθώς το σημαντικό του μειονέκτημα είναι ότι στερείται αυλόγυρου και η όλη διαρρύθμισή του καθιστούσε αδύνατη τη λειτουργία σχολείου δημοτικής ή μέσης εκπαίδευσης.

Το 1999, με Απόφαση του Εφετείου Αθηνών περιήλθε στην ιδιοκτησία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, η οποία, μετά τη σχετική διαρρύθμιση, εγκατέστησε σ’ αυτό το Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης Κατερίνης και το Κέντρο Νεότητας και Εργαστηρίων Θεάτρου και Κινηματογράφου με την ονομασία «Χατζόγλειο Σχολείο Λαϊκής Επιμόρφωσης». Επίσης το κτίριο στέγασε το ΚΑΠΗ της πόλης.

Το 2008, το κτίριο σταμάτησε να λειτουργεί, καθώς  η  ανάγκη ετοιμότητας υποβολής προτάσεων σε προγράμματα χρηματοδότησης για τη συντήρηση και επισκευή του, όπως επίσης η εξαρχής αμφίβολη στατική του επάρκεια, οδήγησε στην μελέτη στατικής έρευνας και στη συνέχεια στη μελέτη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού όλου του κτιρίου.

Η στατική ενίσχυση του κτιρίου ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά σε δύο φάσεις για τα επιμέρους κτίρια που το συνθέτουν, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνήθεις οικοδομικές εργασίες ενίσχυσης φέροντος οργανισμού. Η ολοκλήρωση του εσωτερικού των κτιρίων δεν έγινε σε τελική μορφή για χρήση, παρά μόνο η επικάλυψη των κατακόρυφων οπών για λόγους ασφάλειας και στατικότητας.

Τον Οκτώβριο του 2016, δελτίο τύπου της  Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, που ήταν ο διάδοχος φορέας της Ν.Α. Πιερίας,πληροφορούσε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έργου «Κάλυψη προσόψεων “Χατζογλείου Σχολείου” ιδιοκτησίας Π.Ε. Πιερίας», προϋπολογισμού 24.800 €, ενώ ήδη από τον Μάϊο του 2016 είχε προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση του Χατζόγλειου, με σκοπό να προχωρήσει στη συνέχεια η σύνταξη φακέλου δημόσιας σύμβασης για την προκήρυξη της μελέτης εφαρμογής. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2017. Από τότε, ωστόσο, δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη.

Πριν λίγες μέρες, στις 20 Μαΐου, δημοσιεύτηκε επιστολή της οικογένειας Χατζόγλου, την οποία υπογράφει η ανιψιά του ευεργέτη και εκτελεστής της διαθήκης του, κυρία Νίκη Κλάγκα, όπου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «…Ξαφνικά μετά από χρόνια μαθαίνω ότι σταμάτησε η λειτουργία του παρ’ όλη την αγανάκτηση των κατοίκων, για λόγους που δεν μπόρεσε κάνεις να μου εξηγήσει. Απευθύνθηκα στην Περιφέρεια, ζήτησα την αρμόδια κα Μαυρίδου αλλά δυστυχώς δεν έλαβα καμία απάντηση! Προσφάτως απευθύνθηκα στην Π.Ε. Πιερίας απ’ όπου δυστυχώς έλαβα την απάντηση δε μπορούν να διαθέσουν χρόνο γιατί δεν είμαι μηχανικός και δεν καταλαβαίνω και εξ άλλου έχουν και άλλες δουλειές! Από γνωστούς μαθαίνω ότι το Χατζόγλειο ρημάζει και βρίσκεται υπό καθεστώς ανακαίνισης τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μπορεί κανένας αρμόδιος να μου απαντήσει αν και πότε θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει».

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  1. Από τον Οκτώβριο του 2016 και την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου «Κάλυψη προσόψεων “Χατζογλείου Σχολείου” ιδιοκτησίας Π.Ε. Πιερίας», ποιες άλλες ενέργειες υπολείπονται και σε τι αφορούν (εσωτερικούς χώρους, στατική κτιρίου, κλπ), ώστε το κτίριο να καταστεί λειτουργικό;
  2. Στην εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017, επισημάνθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη κυρία Μαυρίδου πως η Π.Ε. Πιερίας θα προχωρήσει μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων στη σύνταξη της προμελέτης του κτιρίου, προκειμένου να δημοπρατήσει την οριστική μελέτη και εν συνεχεία να δημοπρατήσει την κατασκευή της Ανακαίνισης – Επανάχρησης του κτιρίου, μέσω των απαραίτητων νόμιμων διαδικασιών. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε και σε τι στάδιο βρίσκονται;
  3. Πότε προβλέπεται να αποδοθεί το Χατζόγλειο προς χρήση στους πολίτες της Κατερίνης;

Εκ μέρους της παράταξης

Ο επικεφαλής

Γιαννούλης Χρήστος