Με ΦΕΚ που εκδόθηκε μόλις έκλεισε η Βουλή (23/12), καταργούνται επτά (7) Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 και ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι: Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια». Οπότε οι άνθρωποι που θα λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις άσχετοι οι ίδιοι με την τοπική κοινωνία, αδιάφοροι για το όποιο κόστος των αποφάσεών τους, θα μπορούν πιο εύκολα να θεσπίσουν και το εισιτήριο για είσοδο και περιήγηση στον Όλυμπο.
Άλλωστε παρά την υπερπροβολή για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ανακήρυξης του Ολύμπου σε Εθνικό Πάρκο δεν ξεχνάμε ότι το πεδίο βολής παραμένει στον Όλυμπο, ενδέχεται να «αναβαθμιστεί» υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και τη ζωή στον Όλυμπο και τα χωριά του. Ίσως κάποιοι να οραματίζονται τον «πυρομαχικό» τουρισμό και να θέλουν να προσελκύουν οπλοβιομηχανίες για ειδυλλιακές βολές μέσα στον Όλυμπο.
– Οι εργαζόμενοι των Φορέων «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.
– Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων,
εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.
Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020.
Με την απόφαση αυτή, αλλά και με όσες ακολουθήσουν για την κατάργηση και των υπόλοιπων αποκεντρωμένων φορέων προστατευόμενων περιοχών, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε δημόσια και δεσμεύεται ότι από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η αναίρεση της κατάργησης αυτών των Φορέων και η αποκατάσταση της λειτουργίας των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία».