Η χρονιά των τελικών εξελίξεων.

της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Η νέα χρονιά ήρθε και μαζί της ήρθε άλλη μία μεγάλη διεθνής κρίση στο Καζακστάν, ενώ συνεχίζεται διαρκώς αυξανόμενη και η κρίση που η Τουρκία συντηρεί έναντι της Χώρας μας.

Το Καζακστάν, μια χώρα που δεν είναι εντός των πλαισίων της όποιας πολιτικής μας, αίφνης ταλανίστηκε από πολύ μεγάλες διαδηλώσεις, οι οποίες πήραν πιο έντονο και βίαιο χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τα επεισόδια, τα οποία εν τέλει αποσκοπούσαν στην απομάκρυνσή της από την εξουσία, με αποτέλεσμα να καλέσει αρχικά, μέσω τοπικών Οργανισμών που συμμετέχει, Ρωσικά στρατεύματα για επικούρηση της όλης πολιτικής κατάστασης.

Η κίνηση αυτή ήταν αρκετή, για να αναδειχθούν όλες οι πλευρές του θέματος αυτού, το οποίο μόνο τοπικό δεν είναι και σίγουρα, μόνο πολιτικό δεν είναι. Η ορθή οπτική που πρέπει να τεθεί, αφορά συνδυασμό πολλών προγενέστερων αλλά και μεταγενέστερων ενεργειών, οι οποίες αποτελούν άλλη μία κίνηση στο σκάκι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και την τελική επικράτηση. Έχουν προηγηθεί η έμμεση επαπειλούμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ που τοποθετήθηκε υπέρ της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ που παρέχουν στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία και εν τέλει, η άτυπη συμφωνία για συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σε λίγες ημέρες. Προφανώς, το τελικό σενάριο που είχε στηθεί και εν πολλοίς διαρρεύσει, δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί σοβαρά μετά τις συζητήσεις αυτές και υπήρξε άμεσα το θέμα του Καζακστάν, όπου και πάλι στα Ρωσικά σύνορα δημιουργείται θέμα. Χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση, είναι αυταπόδεικτο, ότι ο «κλοιός» γύρω από την Ρωσία σφίγγει, δεδομένου ότι εκ των καταστάσεων θα είναι υποχρεωμένη να κινηθεί, για να προστατέψει τα συμφέροντά της. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για ματαίωση των συζητήσεων για την Ουκρανία αλλά μπορεί να αποτελέσει και την αφορμή για τη λήψη επιπλέον μέτρων εναντίον της Ρωσίας, αφού ήδη έχει αποστείλει στρατεύματα σε ξένη χώρα.

Στο κάδρο αυτό, τοποθετούνται οι κινήσεις της Μεγάλης Βρετανίας στο Καζακστάν το αμέσως προηγούμενο διάστημα των επεισοδίων με την αποστολή στελεχών διαφόρων υπηρεσιών αλλά και οι ελάχιστες αλλά σημαντικές μετακινήσεις κυβερνητικών στελεχών στην αντιπολίτευση, μια κίνηση ικανή να επιφέρει εσωτερική αναταραχή.

Η απόφαση των ΗΠΑ να δώσει οριστική λύση στο θέμα της Ρωσίας, έχει αρχίσει και υλοποιείται και απλώς, μας παρουσιάζονται σταδιακά όλες οι πτυχές του σχεδίου. Το θέμα είναι, να έχουν σωστά προβλεφθεί οι Ρωσικές αντιδράσεις, οι οποίες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες , χωρίς όμως να γνωρίζει κανένας το μέγεθός τους. Και αυτό γιατί αφ’ ενός, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αποδειχθεί διαχρονικά ικανότατος παίκτης και αφ’ ετέρου, διαθέτει την στρατιωτική δύναμη προς υποστήριξη της όποιας απόφασής του.  

Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, απ’ όποια καλοπροαίρετη πλευρά και αν εξεταστούν τα δεδομένα, η κατάσταση οδηγείται σταθερά στα άκρα. Και οφείλουμε, να είμαστε έτοιμοι για την εξέλιξη αυτή και κυρίως, να είμαστε μόνοι μας ικανοί, για να την αντιμετωπίσουμε.

Οι όποιες ταραχές δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή μας, πρέπει να εξετάζονται από την Κυβέρνηση όχι σαν ξένα με εμάς γεγονότα αλλά συνδυαστικά με τις ενέργειες των ΗΠΑ και τις κινήσεις της γειτνιάζουσας Τουρκίας με τις περιοχές των ταραχών αυτών. Και στις όποιες μυστικές συμφωνίες για υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου ΗΠΑ και Ρωσίας, η Ιστορία έχει αποδείξει, ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες για τα πιο μικρά σχέδια, οι οποίες αφορούν τους περιφερειακούς παίκτες και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Δυναμικά λοιπόν ήρθε το νέο έτος και δυναμικά αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του. Ο καιρός για θεωρίες και φιλοσοφίες μάλλον έχει παρέλθει και το μέλλον ανήκει σε αυτούς που θα το προβλέψουν μέσω των σωστών ερμηνειών αλλά κυρίως, θα συμμετάσχουν σε αυτό μέσω των σωστών ενεργειών.