Δεν είναι πολλής ο καιρός που η έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα ανέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι 4.000 με 5.000 ασθενείς του 2ου και 3ου κύματος του «Covid 19» θα σωζόταν, αν το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχυόταν με περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και ανάλογο προσωπικό.
Αυτή η έκθεση ήρθε μετά από την επαίσχυντη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ότι είναι πολυτέλεια να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σε μια άλλη μετάφραση. Είναι πολυτέλεια να κάνουμε καινούργιες ΜΕΘ με πλήρες ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ας πεθάνουν μερικοί χιλιάδες άνθρωποι από την «Πανδημία».
Και μπορεί ο υπουργός να μην είπε «ας πεθάνουν μερικοί χιλιάδες» αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί κόστος και «πολυτέλεια» την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Σίγουρα όμως είπε ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος ότι οι νεκροί από τον «Κορονοιό» είναι ένας λεκές που μεγεθύνει η αντιπολίτευση, όπου μαζί με ορισμένους δημοσιογράφους κάνουν την τρίχα, τριχιά.
«Λεκές» λοιπόν οι 24.000 νεκροί από τον «Κορονοιό» κατά τον βουλευτή της ΝΔ Στράτο Σιμόπουλο, που αντικατοπτρίζει την κυβερνητική πολιτική, που μεταφέρει την ευθύνη για τα κρούσματα και τους θανάτους από τον «Covid – 19» στον ίδιο τον λαό.
Η πολιτική αυτή έχει στραμμένη το βλέμμα της στους επιχειρηματικούς ομίλους και στην εμπορευματοποίηση της υγείας, στρατηγική που πατάει στις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Το πάζλ συμπληρώνεται με την αναστολή χιλιάδων εργαζομένων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που υπονομεύει και απαξιώνει παραπέρα την λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η κυβέρνηση θυσιάζει την υγεία του λαού στην λογική κόστος – οφέλους και παράλληλα τον ενοχοποιεί για τα χιλιάδες κρούσματα και τους θανάτους με το σαθρό επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης».
Σε αυτή την πολιτική πρέπει να απαντήσουμε με οργή, μαζικά, οργανωμένα και ενιαία (χωρίς σενάρια, προσκόμματα, παραγοντισμούς, εγωισμούς και συνομωσιολογίες ).
Με αρραγές αγωνιστικό μέτωπο εργαζόμενων μαζί με τους μάχιμους υγειονομικούς για να σταματήσει η αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας, για να μείνει στα χαρτιά το κυβερνητικό σχέδιο για παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας με το νομοσχέδιο για το «νέο» ΕΣΥ που προβλέπει συγχωνεύσεις και κλεισίματα δημόσιων νοσοκομείων, κέντρων υγείας, κλινικών, για να μην επιχειρήσουν να κάνουν καμιά απόλυση και να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή πίσω στις δουλειές τους.
Η μαζικοποίηση αυτού του μετώπου που συγκρούεται με την στρατηγική του κεφαλαίου και τους ομίλους στον χώρο της υγείας μπορεί να φοβίσει, μπορεί να συσπειρώσει, μπορεί να νικήσει.
Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό με οργάνωση και όξυνση της ταξικής πάλης, για την αντεπίθεση και την κοινωνικοπολιτική ανατροπή.
Σαββίδης Παναγιώτης