Η γυναίκα στην Τοπική Ανάπτυξη

Την Τετάρτη, 9 Μαρ 2022, στις 21.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί στην ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο https://us02web.zoom.us/j/89322307368?pwd=UXNVU0dxdkYwYlZLY3BkODBqaTRYUT09 με θέμα την «Συμβολή της γυναίκας στην Τοπική Ανάπτυξη»

Την Τρίτη, 8 Μαρ 2022, στις 14.30, το Πράσινο Κίνημα και το Ίδρυμα Θεόφραστος οργανώνουν δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για όλους στο www.facebook.com/prasinokinima με θέμα: Σπάσε την προκατάληψη.

Με συντονίστρια την κα Π. Καραμπάτου οι συμμετέχουσες θα προσεγγίσουν τα:

«Γυναίκα με Καρκίνο, Σύντροφος, Μητέρα, Εργαζόμενη», «Γυναίκα στην πολιτική – ΟΧΙ στο πολιτικό bulling», «Γυναίκα και κακοποίηση – Καμία ανοχή στη βία, καμία ποτέ μόνη ξανά», «Γυναίκα τσιγγάνα, Μόρφωση, καριέρα, κόντρα στον κοινωνικό ρατσισμό», «Γυναίκα κτηνοτρόφος στην Αττική – Καταξίωση σε ανδροκρατούμενο χώρο» & «Γυναίκα στην αυτοδιοίκηση & μονογονεϊκή οικογένεια, Μητέρα αυτιστικού παιδιού».

Με μακρά προϊστορία αγώνων και δράσης κυρίως στον χώρο των σοσιαλιστών, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών-ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1977, ανακηρύσσοντας την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, τέταρτη γενιά κτηνοτρόφος, με αδειοδοτημένο στάβλο στο Μενίδι Αττικής από το 1966, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, εισηγήθηκε για την «Γυναίκα κτηνοτρόφο στην Αττική – Καταξίωση σε ανδροκρατούμενο χώρο».

Η κα Μ. Κοντογιάννη είπε: Αν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες. Αν εκπαιδεύσεις τους 20 άνδρες, έχεις πιθανόν έναν λόχο. Αν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό.

Συζητώντας με κτηνοτρόφους διακρίνουμε την αίσθηση της δυσκολίας εξεύρεσης συντρόφου, διότι κτηνοτρόφος ΔΕΝ είναι επάγγελμα, αλλά είναι τρόπος ζωής. Οι νέες γυναίκες δεν αισθάνονται ελκυστικό τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων. Η ποιότητα ζωής των κτηνοτρόφων δεν είναι το προβαλλόμενο life style. Ούτε το διδασκόμενο στα σχολεία πρότυπο γυναίκας προωθεί την γυναίκα της υπαίθρου. Ταυτόχρονα ο κοινωνικός ρατσισμός και το bulling εις βάρος των κτηνοτρόφων δεν βοηθά να ξεπερασθούν τα προβλήματα.

Η γυναίκα στο κτηνοτροφικό περιβάλλον είναι πολυεργαλείο με πάρα πολλές απαιτήσεις γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Και αυτές τις υψηλές απαιτήσεις δεν τις καλύπτουν αρκετές νέες σήμερα.

Πέραν των κλασικών ρόλων της γυναίκας, ως συντρόφου-μητέρας & εργαζόμενης, στην αραιοκατηκοιμένη ύπαιθρο η γυναίκα-κτηνοτρόφος είναι και οδηγός μηχανημάτων, χειρίστρια φυτευτικών και συλλεκτικών, μικρο-μηχανικός αρμεκτηρίων, «κτηνίατρος», πάροχος Α’ Βοηθειών ανθρώπων & ζώων, συντηρητής τροφίμων, διαιτολόγος, παραγωγός της τροφής της οικογένειας, μικρο-τεχνίτης, τεχνολόγος υγιεινής, φροντιστής υγείας, χειροτέχνης, υφάντρα, δημιουργός σαπουνιού κλπ, συντηρητής ενδυμάτων, φύλακας της τοπικής γαστρονομίας, φύλακας της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας (που είναι όλη η λαϊκή θυμοσοφία επιβίωσης), φροντιστής του ισόρροπου περιβάλλοντος, εφαρμοστής της απόλυτα «Κυκλικής Οικονομίας», αποκλείεται από το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», εργάζεται με συνεχή αδήλωτη εργασία στα χωράφια και στους στάβλους, θα έπρεπε να ακολουθεί στην ποιμενική κτηνοτροφία τις μετακινήσεις στα πλαίσια της εποχικής βλάστησης της φύσης, ενώ συμπληρώνει την οικονομική αυτάρκεια της οικογένειας με συμπληρωματική οικο-μικροεκτροφή, οικο-μικροκαλλιέργεια & οικο-τεχνία.

Η αγρότισσα αφού καταφέρνει να διατηρεί εν ζωή και με υγεία τα μέλη της οικογένειας, είναι άριστη manager. Από έρευνες την εποχή της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις που χρεωκόπησαν με manager γυναίκες ήταν αριθμητικά & στατιστικά πολύ λιγότερες από τις επιχειρήσεις με άνδρες επικεφαλής. Ίσως οι γυναίκες συνδυάζοντας τα βιώματα από όλες τις παραπάνω ιδιότητες, όντας δημιουργοί ζωής, να λαμβάνουν επιχειρηματικές αποφάσεις πιο ισόρροπες, με σεβασμό σε όλους, και λιγότερο εκτεθειμένες σε ριψοκίνδυνες επιλογές.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, συνέχισε: Τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε να κάνουμε πάνω από 150 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις και με την νέα χρονιά 2022 καθιερώσαμε τις τακτικές συζητήσεις κάθε Τετάρτη, στις 21.00.

Στις 2 Μαρ 2022, στις 21.00, συζητήσαμε για την Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, στις 9 Μαρ 2022, στις 21.00, θα συζητήσουμε για την Συμβολή της γυναίκας στην Τοπική Ανάπτυξη, στις 16 Μαρ 2022, στις 21.00, το θέμα είναι η Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο, στις 23 Μαρ 2022, στις 21.00, το αντικείμενο είναι οι Ομάδες Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ, στις 30 Μαρ 2022, στις 21.00 θα συζητήσουμε για την Εκπαίδευση στην Τοπική Ανάπτυξη.

Και όλα αυτά στα πλαίσια της προετοιμασίας όλων για το υβριδικό Συνέδριο «Αγροτικό Σύμφωνο 2040 Αττικής Υπαίθρου», στις 18 Μαρ 2022 (10.00-16.00), ενώ ήδη ανακοινώθηκε η Γιορτή κουράς κτηνοτρόφων, 22 Μαΐ 2022, 10.00, και η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, 15 Οκτ 2022.

«Οι αγρότισσες κατέχουν μόλις το 12% της συνολικής αγροτικής έκτασης στην Ευρ. Ένωση έναντι του 61% των ανδρών (το υπόλοιπο 28% ανήκει σε νομικές οντότητες)». Eurostat, 2020. Αλλά η αγρότισσα ήταν και είναι ο θησαυρός της Ελληνικής αγροτικής οικογένειας, απλά καταγράφεται ο άνδρας ως αρχηγός της οικογένειας, διότι στις αγροτικές περιοχές επιβιώνει ακόμα η οικογένεια με μπαμπά, μαμά, παιδιά και παππούδες,. Πάντως σήμερα αρκετές αγροτικές επιχειρήσεις έχουν επικεφαλής γυναίκες.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, τονίζει: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες καλλιέργειες και οι πρώτες εκτροφές, γύρω από το χώρο κατοικίας, οφείλονται κυρίως στις γυναίκες. Η διατροφή της οικογένειας στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις που έχει μέσα της η κάθε γυναίκα. Και βέβαια η καλλιέργεια και η εκτροφή είναι καθαρά πολιτιστική πράξη, και σε αυτό, διακρίνεται κυρίως το γυναικείο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλες στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση «Συμβολή της γυναίκας στην Τοπική Ανάπτυξη» στο https://us02web.zoom.us/j/89322307368?pwd=UXNVU0dxdkYwYlZLY3BkODBqaTRYUT09 την Τετάρτη, 9 Μαρ 2022, στις 21.00.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus