Η Ουκρανία χρειάζεται βαρύ οπλοστάσιο, η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να κάνει το επόμενο βήμα

Νύχτα Ευρωπαϊκών Ιδεών, Βερολίνο, 28 Σεπτεμβρίου 2022 – Ομιλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola

Απευθυνόμενη στη «Νύχτα των Ευρωπαϊκών Ιδεών» στο Βερολίνο, η Πρόεδρος Μέτσολα κάλεσε για περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία. “Χρειάζονται τανκς. Πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτό το επόμενο βήμα.”

“Η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέους καιρούς. Έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε την τέλεια καταιγίδα του πληθωρισμού, της πολιτικής αβεβαιότητας, της έλλειψης τροφίμων, των αυξήσεων του κόστους ζωής και του ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάσσονται. Όλα αυτά πλαισιώνονται στο πλαίσιο πόλεμος στην ήπειρό μας με τη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία και την πολιτική αβεβαιότητα που οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στην άνεση των περιθωρίων.


Το έργο είναι τεράστιο. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο για εμάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για κανέναν στη Γερμανία και δεν είναι εύκολο για κανένα κράτος μέλος ή κυβέρνηση.


Πριν ζητήσω περισσότερα, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη Γερμανία για όλα όσα έχετε κάνει. Για όλη τη στρατιωτική βοήθεια. Για να καλωσορίσω ξανά όλους εκείνους που δραπετεύουν από τον πόλεμο. Για τις σκληρές κλήσεις που έπρεπε να κάνετε. Για όλες τις θυσίες που άντεξαν και αυτές που θα έρθουν.


Αλλά δεν είμαστε στο τέλος του πολέμου. Θα κληθούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Και όταν βρισκόμαστε σε ένα σημείο που αρχίζει η κούραση του πολέμου, όταν οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων και οι γνωμοδοτήσεις γίνονται πιο δυσανάγνωστες, τότε είναι που πρέπει να σκάψουμε βαθύτερα και να βρούμε την αντοχή για να το καταφέρουμε.


Δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις, δεν υπάρχουν εγγυήσεις – όποιος σας το λέει αυτό, δεν καταλαβαίνει την κλίμακα της πρόκλησης. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το φτάσαμε. Ότι μπορούμε να βρούμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που μας ζητάει ο λαός μας. Ότι ο δρόμος μας είναι εδώ για να μείνει και ότι ό,τι και να μας πετάξουν μετά, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα όταν είμαστε μαζί.


Εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι η ενότητα δεν χρειάζεται να σημαίνει ομοιογένεια. Η Ευρώπη δεν επιδιώκει να κάνει τους πάντες ίδιους. Είμαστε διαφορετικοί; έχουμε διαφορετικές παραδόσεις, γλώσσες και πολιτισμούς.


Η Ευρώπη θέλει να αγκαλιάσει αυτές τις διαφορές διασφαλίζοντας παράλληλα την ισότητα ευκαιριών. Όλοι πρέπει να έχουν την ίδια ευκαιρία, όχι απαραίτητα την ίδια άποψη. Αυτή είναι η δύναμή μας, ακόμα κι αν ο Πρόεδρος Πούτιν το βλέπει ως αδυναμία μας. Μας παρεξηγεί.


Είναι επίσης αλήθεια ότι σε αυτόν τον νέο κόσμο χρειαζόμαστε ηγεσία. Χρειαζόμαστε η Ευρώπη να είναι «μεγάλη για τα μεγάλα πράγματα και μικρή για τα μικρά πράγματα». Χρειαζόμαστε συμβιβασμό. Χρειαζόμαστε το πολιτικό θάρρος για να δούμε το βραχυπρόθεσμο και πρέπει να μεταρρυθμίσουμε.


Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη βρίσκεται στη σωστή πορεία, αλλά το να είσαι μεγάλος στο μεγαλύτερο πράγμα είναι να μπορείς να ανταποκριθείς στην πραγματική και παρούσα απειλή για την Ευρώπη που προκαλείται από την εισβολή στην Ουκρανία.


Η Ευρώπη απάντησε γρήγορα. Είμαι περήφανος για την απάντησή μας. Ήταν απαραίτητο δεδομένης της κλίμακας της απειλής. Δεν τα έχουμε όλα σωστά, αλλά έχουμε φροντίσει να προστατεύεται ο τρόπος ζωής μας. Δείξαμε ότι όλα όσα έχουμε κηρύξει τον τελευταίο μισό αιώνα έχουν σημασία, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε τη δύναμη εκείνων που επιδιώκουν να το σαμποτάρουν – ειδικά τότε.


Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρασυρθούμε σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρξιακός και πρέπει να απαντήσουμε βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κινηθήκαμε τόσο γρήγορα για να ξεμπερδέψουμε -με μεγάλο πόνο- από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Γι’ αυτό έχουμε βοηθήσει την Ουκρανία με οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυρώσεις μας έκαναν τη Ρωσία να πληρώσει ακριβά και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να εντείνουμε τη δράση και την υποστήριξή μας. Γιατί πρέπει να κάνουμε περισσότερα για το πάγωμα και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για να πληρώσουμε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Γιατί πρέπει να εξετάσουμε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ για παράδειγμα και πώς χρησιμοποιούμε καλύτερα όλες τις επιλογές για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια που χρειάζεται.


Από την αρχή της επιθετικότητας της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε οικονομική βοήθεια 7,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Έχουμε παράσχει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και θα συνεχίσουμε. Παραχωρήσαμε στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, το οποίο δίνει στις χώρες σαφή εστίαση στην ανάπτυξη. ακόμα κι αν ξέρουμε ότι θα πάρει χρόνο.


Τώρα είναι που έχει σημασία η ηγεσία της Ευρώπης. Και θα κοιτάξουμε τη Γερμανία να βοηθήσει να ηγηθεί. Μαζί πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να ζητηθεί από μία χώρα να αντέξει τον πόνο και τις θυσίες μόνη της.


Είμαστε σε ένα σημείο απόφασης. Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα για να επιβιώσει. Το μεγαλύτερο μέρος της αμυντικής βιομηχανίας της έχει αποδεκατιστεί, αλλά πολλά από τα κράτη μέλη μας έχουν παρέμβει και γι’ αυτό το Κίεβο διατηρήθηκε τον Μάρτιο. Αλλά σε αυτή την επόμενη φάση του πολέμου, θα απαιτηθεί βαρύ οπλοστάσιο. Χρειάζονται τανκς και πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτό το επόμενο βήμα.


Υπάρχουν σχέδια στο τραπέζι. Ένα από αυτά είναι η πρωτοβουλία Leopard Tank για να παράσχει στην Ουκρανία μια ταξιαρχία περίπου 90 από τα 2000 περίπου άρματα μάχης Leopard 2 σε διαφορετικά κράτη μέλη. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και εκείνα που δεν είναι έτοιμα για μάχη μπορούν να αποκατασταθούν σχετικά γρήγορα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια δεξαμενή σύγχρονων προδιαγραφών διατίθεται γρήγορα. Οι χώρες που παρέχουν τα τανκς θα μπορούσαν να επιστραφούν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως η Διευκόλυνση Ειρήνης και αυτό σημαίνει ότι όλες θα μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.


Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι ένα πρόγραμμα δανεισμού-μίσθωσης που δίνει στην Ουκρανία άμεση πρόσβαση στη βιομηχανία όπλων μας, δίνοντάς της περισσότερο λόγο για το τι χρειάζονται, ενώ η ΕΕ βοηθά στην παροχή της χρηματοδότησης που χρειάζονται. Και όταν τα κράτη μέλη μας ενώνουν τις δυνάμεις τους, αυτό σημαίνει ότι κανένα μεμονωμένο κράτος μέλος δεν θα υποστεί υπερβολικά σημαντικό πρόβλημα στην αμυντική του ικανότητα.


Και οι δύο επιλογές έχουν τους υποστηρικτές τους και τους επικριτές τους. Κανένα από τα δύο δεν είναι τέλειο, αλλά το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι επιλογή. Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Χρειαζόμαστε μόνο την πολιτική βούληση για να το κάνουμε.


Μια γενναία νέα Ευρώπη είναι αυτό που χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε από τις ad hoc λύσεις σε μια πραγματική Ένωση ασφάλειας και άμυνας, που συμπληρώνει αντί να ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ.


Αυτή η αλλαγή παραδείγματος απαιτεί επίσης η ένωσή μας να λάβει πρωτοφανή και αποφασιστικά βήματα για να μειώσει τις εξαρτήσεις μας και να ενισχύσει τη στρατηγική μας αυτονομία και ανθεκτικότητα.


Φίλοι, μια θαρραλέα νέα Ευρώπη σημαίνει να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα, λίγο πιο δίκαια, λίγο πιο αξιοπρεπή για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα, όπως μερικές άλλες φορές στη μνήμη.


Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι ανησυχούν για τους λογαριασμούς τους, για το πώς θα φτάσουμε στο τέλος του μήνα, για τον κόσμο που θα αφήσουν για τα παιδιά τους. Ανησυχούν για το μέλλον και η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η δημοκρατία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς, της απομόνωσης και της απογοήτευσής τους, θα απομακρυνθούν από αυτήν.


Η οικονομία έχει σημασία. Οι δουλειές έχουν σημασία. Το να είναι οι άνθρωποι μέρος της κοινωνίας έχει σημασία. Η αξιοπρέπεια και η εκπαίδευση έχουν σημασία, γιατί γνωρίζουμε ότι αν το οικονομικό χάσμα στην κοινωνία σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μόνοι και αποξενωμένοι, τότε θα αισθανθούν ότι τους έχουμε απογοητεύσει.


Η θέρμανση των σπιτιών μας, η τροφοδοσία των βιομηχανιών μας, η διατήρηση των ΜΜΕ ανοιχτών και η οδήγηση των αυτοκινήτων μας γίνεται πιο δύσκολη. Ο πληθωρισμός κρατά τις τιμές υψηλά. Το ξέρουμε αυτό. Υπάρχουν αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε τώρα.


Μπορούμε να δράσουμε από κοινού για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο: είτε πρόκειται για τον περιορισμό των τιμών, για τον καθορισμό των συστημάτων τιμολόγησης και τιμολόγησης, είτε για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο. Μπορούμε να δούμε τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό μας, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, και να δούμε πού χρειάζεται αναθεώρηση και πώς μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργεί καλύτερα σε αυτόν τον νέο κόσμο. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, έστω και προσωρινά, για να αντισταθμίσουμε την άμεση πίεση, ενώ εφαρμόζουμε μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Αν υπήρξε ποτέ μια στιγμή για «περισσότερη Ευρώπη», αυτή είναι.


Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει ελπίδα στους λαούς της. Όταν κοιτάμε προς την Ανατολή μας και βλέπουμε τα τανκς του Πούτιν ή την Κίνα να ανεβαίνει με μια αξία πολύ διαφορετική από τη δική μας. όταν κοιτάμε προς τον Βορρά μας και βλέπουμε τι έχει κάνει το Brexit. ή στη Δύση μας, και δείτε τον βαθύ κοινωνικό διχασμό που εκμεταλλεύεται ο Τραμπισμός. – είναι σαφές ότι ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη στα καλύτερά της. Η επιβεβαίωση των αξιών που πρεσβεύει η Ευρώπη είναι αυτό που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακτήσουν αυτή την αίσθηση του επείγοντος και της αισιοδοξίας στις δυνατότητες του έργου μας.


Φίλοι, η Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο αν παλέψουμε γι’ αυτήν. Αν σταματήσουμε να το θεωρούμε δεδομένο. Αν κατανοήσουμε και εξηγήσουμε τα οφέλη του. Αν απωθήσουμε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να το υπονομεύσουν. Κι αν ακούσουμε.


Εάν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η εποικοδομητική, φιλοευρωπαϊκή πολιτική του κέντρου, της μετριοπάθειας, της μελετημένης ισορροπίας εξακολουθούν να ανήκουν στον πολιτικό μας κύκλο – και ότι αυτή η θέση στο πολιτικό φάσμα πρέπει να εδραιωθεί και να ενισχυθεί.


Αν είμαστε σε θέση να μεταρρυθμίσουμε. Εάν είμαστε σε θέση να επανεπενδύσουμε στις δυνατότητες του ευρωπαϊκού μας έργου.


Αν η νύχτα των ευρωπαϊκών ιδεών μας γίνει συγκεκριμένες προτάσεις.


Ευχαριστώ.”